Opustite se uz lulu!
Piperson Smoking Pipe Lounge

Lule sa meerschaum umetkom

charlie

Lule sa meerschaum umetkom
« u: 03. Ožujka 2009, 05:23 »
Vidio sam, da neki koriste i te lule i pošto i sam koristim te ljepotice več duže vremena, evo nekoliko trikova oko njih:

kao prvo, na početku korištenja mislit čete, da vam se neko upišao u nju i imat če miris na silažu. Ali to je početna nezgoda, (nije mi poznato zašto je tako, ali tako je) koja se rješava time, da poslije svake upotrebe dobro obrišete žarnicu i da je što više koristite. Ja svoju koristim dnevno najmanje pet puta i smrada više nema. Naprotiv, ukus joj je neutralan bez obzira na vrstu duvana.

Onda je tu problem sa cakeom u žarnici.
Naime, umetak od meera ne treba cake i nije ni zaželjen, da se napravi. Jedino rješenje je to, da je uistinu poslije upotrebe vrlo dobro obrišete, prvo sa čistačem, koji ste na debljem kraju više puta savili a onda papirnom maramicom ili krpom, koju imate samo za tu svrhu. Pošto ta krpica s vremenom počinje imati miris, kao neočiščena pepeljara pušača cigareta, vjerovatno čete se koristiti papirom i čistačem, što je pametnije.
Ako vam se desi, da ipak dodje do pravljenja cakea u žarnici, e onda primenite metodu, koju sam ja primenio i vrlo je efikasna. Samo treba puno opreza i mirnu ruku te obavezno strpljenje. Znači, sa Dremel mašinicom, na koju smo namjestili frezicu u obliku valja, vrlo nježno brusimo po unutrašnjoj strani žarnice. Posao je vrlo smrdljiv, prašan i prljav, ali nema veze, imat čete krasnu i čistu žarnicu. Na kraju još obrusite prvo srednje grubim brusnim papirom i na kraju još sa finim brusnim papirom.
Za brušenje si sami napravimo drveni cilindar, koji ima malo manji promjer (ali stvarno samo malo manji) od žarnice. Oni, koji nemaju Dremel ili Rexxon ili šta znam šta od takvog pribora, ostaje samo brušenje, ali onda se počne sa vrlo grubim, grubim, finim i na kraju vrlo finim brusnim papirom, što traje malo duže, ali se isplati.

Te su lule u biti meerschaumice sa glavom od vrijesa, što je super zbog toga, jer nije toliko osetljiva kao prava meerka i ne treba čekati na boju glave, jer je več ima. Isto tako, manje je osetljiva na moguče mehanske uticaje. I sa tom vrstom lule, možete kušati pravi ukus duvana (kao kod prave meerschaum lule), a plus joj je, da je može koristiti više puta uzastopice, bez čekanja na hladjenje i odmaranje od jednog dana ili više. Jedino, na što trebate paziti je to, jeli umetak od meer bloka ili od mješavine meer praha i ostalih dodataka (wienermeerschaum).

Kod prvog slučaja, stvar je jasna: to je prava stvar. Osobno preporučujem proizvodjače, koje imam i sam, a to su:
Angelo i Ermanno, koji koriste blok za umetak, dok Denicotea, BC (Butz Choquin) i Vauen Sepion, koriste smjesu iz praha. I Stanwell ima te vrste lula, koje imaju različite umetke, pa treba pripaziti, a ako dobijete po mogučnosti Oldenkotticu...
U biti, stvar nije toliko u kvaliteti samog umetka, nego u održavanju žarnice, jer pravi blok če kao prvo dulje potrajati i nije veliki strah kod brušenja, a one sa umetkom od smjese, krečeg su vijeka trajanja i trebaju puno više pažnje kod održavanja.

Pa sad, kod ovih ako je glava dosta debela, može se onda kad nema više umetka koristiti kao obična lula od vrijesa.

Još je vrlo bitno, da kad čistite vrat lule sa čistačem za kanal, pazite, da sa krajem čistača (žica) ne dodirujete stjenku umetka, (ali desi se) jer če se sa vremenom napraviti rupica na tom mjestu, a to može doprinjeti time, da lulu na tom mjestu spalite i napravite je neupotrebivom (BC Exotic sa glavom od masline, danas je samo za ukras).
Zbog toga osobno preporučujem Angelo lule, jer kod tih je lula (samo kod njih) umetak stavljen tako, da je kanal umetka iznad dna glave (koji je posebno bušen) i tako čistite kanal ispod umetka i ne treba toliko pažnje, a sama povreda stjenke umetka je zanemarljiva.
Te su luie vrlo dobre za pušenje različitih vrsta duvana, jer ne poprimaju karakteristike različitih vrsta duvana u sebe, može se je nositi i u đepu, jer je neosetljiva zbog glave od vrijesa, nikada nije kod pravilnog pušenja vruča, i nije potrebno dugo trajanje do drugog paljenja. Kad je hladna, samo je očistite i ponovo je upotrebljiva.
Kombinacija je vrlo dobro smišljena i vrlo upotrebljiva kod svakodnevnog pušenja lule. Osim toga, nisu skupe (od 30 do 60 eura), a sa njom dobijete vrlo mnogo za cijenu koju imaju.
Pa sad, ko hoće - neka izvoli probati.

fotoroberto

• Zagreb
  • *
    Bijeli zubi
  • 49
  • žuti zubi, crna duÅ¡a
    • www.fotoroberto.com
Odg: Lule sa meerschaum umetkom
« Odgovori #1 u: 02. Kolovoza 2014, 21:42 »
Nabavio tri komada.
Utisci: Lula br. 1 (druge dvije još nisam probao), prvi puta puši se dosta dobro, duhan stvarno bolje i potpunije izgori.
Očito je stvar u upijanju vlage iz duhana. Prvo pušenje mi se činila dosta neutralna, iako volim miris lule od vrijesa.
No nakon toga počela je smrdjeti, nešto kao onaj smrad od ethyl merkaptana koji stavljaju u gradski plin da bi upozoravao na curenje. To me zabrinulo, to sranje je dosta otrovno iako ne u tim malim količinama...
Sad nakon 4 pušenja i malo feniranja i dalje se osjeti, iako možda ne kao nakon prvog...
Nadam se da je to standardno i da će otiči nakon još par pušenja.
Što se meerschaum umetaka tiče, probao sam ih na jezik dok su bile friške i jezik se je lijepio za unutrašnjost žarnice, pa ajmo reči da vjerujem da bi mogle biti rađene iz bloka, a ne od prešanih otpadaka...
Ove su, kaže švabo, njemačke proizvodnje iz 50-tih godina i lijepo su obrađene i skoro finiširane; crne su i pjeskarene i možda im fali samo malo poliranja, no meni su ovakve OK. Trebalo bi samo na jednoj malo korigirati rupu na dnu žarnice dosta je tanka i nije skroz poravnata s rupom na vratu, možda pol milimetra, no i to igra ulogu jer je rupa dosta malog promjera.
Žarnice su od užih (18 mm pri vrhu), no kako ih je moguće pušiti više puta dnevno, nije neki problem...
Interesantno, tenoni su od metala i dvije imaju umetnuti dosjed od teflona. Sve zajedno je bilo dosta zapečeno od stajanja pa sam se namučio da ih oprezno otvorim i malo izgladim tenone da lakše klize...

Kakva su vaša iskustva po pogledu smrada?
Očekivao sam nešto iz iskustava uokolo, no ovo mi se čini malo previše i malo različito od smrada duhana.
Trebam li se brinuti?
Kako se uopče instaliraju ti umetci, pretpostavljam da se koristi neko ljepilo...?
Robert M

gstaraz

• Rijeka
  • **
    Peče me jezik
  • 111
« Odgovori #2 u: 02. Kolovoza 2014, 21:55 »
Neznam kako se umetci instaliraju, ali smrada nebi trebalo biti ?!?

Meershaum bi trebao biti relativno neutralan... možda mrvicu kredastog mirisa, ako ti to šta znači; no kad nakon par puta upije sokove duhana, osjeti se standardan miris duhana (možda mrvicu slađi).

Odspoji usnik i provjeri da on ne smrdi... pogotovo taj metal što spominješ.
...probaj zapaliti sa nekim drugim improviziranim usnikom, pa vidi ako ima razlike. (rastaviš na primjer kakvu kemisku olovku koja paše promjerom, opereš, pa probaš, čisto da vidiš od kuda taj smrad)

fotoroberto

• Zagreb
  • *
    Bijeli zubi
  • 49
  • žuti zubi, crna duÅ¡a
    • www.fotoroberto.com
« Odgovori #3 u: 02. Kolovoza 2014, 22:07 »
ne, stvar je baš u glavi lule...
sumnjam na ljepilo, koje je možda nakon prvog zagrijavanja ušlo u mineral i po?elo isparavati.
Bumo vidli nakon par dana...
sad pušim u njoj Stanwellow aromatik, pa ako smrdi, nek smrdi po njemu... ;)
ako ne... :154:

BTW, interesantno kako se meerschaum brzo hladi i prenosi toplinu na vrijes...
« Zadnja izmjena: 02. Kolovoza 2014, 22:09 od fotoroberto »
Robert M

fotoroberto

• Zagreb
  • *
    Bijeli zubi
  • 49
  • žuti zubi, crna duÅ¡a
    • www.fotoroberto.com
« Odgovori #4 u: 03. Kolovoza 2014, 18:08 »
Update: izdimio je još par puta i malo isfenirao (kao što je Grega več negdje opisao ;) i čini mi se da manje smrdi.
Ili to ili sam se pošteno otrovao :90:
U medjuvremenu zapalio sam i drugu, malkice veču billardicu i ta pak ne smrdi tako jako kao ova prva mala Dublin half bent lulica...
Dršte fige da ode taj smrad uskoro van...
Sviđa mi se suhi dim koji daju, mogu mislit kakav je tek kod pravih meerschaumica...
Čak i ovaj Stanwellov Melange aromatik nije toliko loš u njima... U lulama od vrijesa mi se nije svidio, prevlažan ma koliko ga prije sušio...
Robert M