Danas mi je prijatelj donio zanimljivu kutiju sa duvanom, zove se kgl. Preußisches Tabakskollegium von 1722, mješavinu zlato-žute i crvenkasto-braun virginije sa dobrom porcijom black cavendisha.
MjeÅ¡avina, kad se otvori limenka (100 gr/15,25€) ima decentan miris na klinćiće i svježe voÄe, a naÄin rezanja (podosta Å¡iroki wild cut) ukazuje, da Äe gorijeti lagano te da je dobar za upotrebu u lulama sa veÄom žarnicom. Boja duvana je prihvatljivo ugodna, lako se pali i dobro izgorijeva, Å¡to je nakazao veÄ sa svojim oblikom rezanja.
Kod prve treÄine odlazi polako aroma klinÄiÄa, ali ne sasvim do kraja, i osjeti se lagano sladkasti ukus virginije i black cavendisha, Äiji je razmjer vrlo dobro uravnotežen, ugodne je arome, u prostoru se malo osjeti svijež miris voÄa, ali nije neugodan, kao kod nekih aromatika.
Ni u kom sluÄaju nije neki lepljivi, sladak duvan, koji miriÅ¡e na aromatizirana ulja, veÄ je vrlo ugodan kod puÅ¡enja, ne peÄe na jeziku, daje vrlo malo kondenzata, izgorevanje mu je dosta sporo, vlažnost mu je skoro idealna, a za sobom ostavlja pepeo tamno sive boje.
Nikada ga do sada nisam puÅ¡io, ali sam siguran, da Äu tu kutiju joÅ¡ nabaviti, jer je prirodno aromatiziran, nije previÅ¡e jak, ugodan je za puÅ¡enje, kraju krajeva - decentna i nova aroma u kolekciji ladice.
Pušeno u luli Karl Erik br.2 Rhodesian (22mm), sa meer umetkom i adapterom.
Duvan sam veÄ vidio kod Dreiera, ali ga nikada nisam kupio, niti mi Dreier nije znao toÄno neÅ¡to reći o njemu (osim da je odliÄan, naravno).
Ja ga preporuÄujem svima, koji vole prirodno aromatizirane duvane.