Dakle, kad sam već mislio da sam vidio i platio sve što se od carinskih taksi da platiti, opet me nekako naša država uspjela iznenaditi... danas...
Pred cca mjesec dana naruÄio od Pima klocne i novi komad carnaube, Äekam, Äekam i niÅ¡ta ne dolazi. JuÄer mi stigne carinska prijava sa porukom da moram doći u carinski ured u Branimirovoj objasniti Å¡to sam ja to toÄno naruÄio i Å¡to su ti drveni uzorci koji su u paketu, donijeti isprintanu web stranicu s koje sam naruÄivao, donijeti isprintani dokument kojim sam naruÄivao (ja shvatio da je to e-mail) i raÄun kao potvrdu plaÄanja tih stvari.
Isprintam to sve i krenem, a kakav nego veseo, u Branimirovu. Platim parking 14 kn jer u krugu od kilometra nema parkirnog mjesta koje nije u prvoj zoni. DoÄ‘em na red za "objaÅ¡njavanje" i odmah mi serviraju pitanje "Kakvo je to drvo, i za Å¡to je to?" Pretpostavljam da 17 mjesta na raÄunu od Pima na kojem piÅ¡e PIPE njima nije zapelo za oko.
Kažem "To je drvo za lule, ja radim lule!" i odmah vidim poglede koji mi govore "ma jel ti to nas je**eš?"
Nakon malo objaÅ¡njavanja shvate da mislim ozbiljno i kažu "Evo, opet smo danas vidjeli neÅ¡to novo, ne bi vjerovali Äeg se mi tu svega nagledamo..." Ko da sam naruÄio bojevu glavu a ne 4 klocne drvene...
Nakon uvida u carinsku "bibliju", u kojoj stvarno ima stavka "korijenski komadi drva za izradu lula", ljubazna gospoÄ‘a mi zaraÄuna carinu od 350kn na poÅ¡iljci vrijednoj 109$ dakle 600kn...
Valjda je na mom licu primjetila promjenu boje pa mi je sama krenula objaÅ¡njavati da carinu plaÄam i na poÅ¡tarinu?!?!?!?!?! Dakle na to Å¡to je netko to kombijem vozio i Å¡to je par sati provelo u avionu se kod nas plaÄa carina!!! Tako su mi i na tih 40$ poÅ¡tarine opi**ili carinu...
Ne mogu ništa reći protiv tih ljudi koje rade u onoj prejadnoj HP-ovoj zgradi u uvjetima ko da su na sajmu nekom, stvarno su bili ljubazni i susretljivi, i jasno mi je da ne mogu ni oni sve znati, ali ipak sam revoltiran cifrom za koju su me izmuzli.
I eto, tako olakÅ¡an za skoro soma kuna za stvari koje vrijede cca 500kn piÅ¡em ova podulji post. Sorry na duljini i jeziku, al izlula mi se žuÄ danas..
I ako se ikad odluÄim na prodaju svojih lula, ovo je jedan od razloga zaÅ¡to će biti prokleto skupe