Opustite se uz lulu!
Piperson Smoking Pipe Lounge

Bespuća carinske nebuloze

Dotter

• Zagreb/Samobor
  • *
    Direktor svemira
  • 8.441
  • Pipe(smoker/maker)
    • Dotterpipes
Bespuća carinske nebuloze
« u: 20. Ožujka 2009, 14:24 »
Dakle, kad sam već mislio da sam vidio i platio sve što se od carinskih taksi da platiti, opet me nekako naša država uspjela iznenaditi... danas...

Pred cca mjesec dana naručio od Pima klocne i novi komad carnaube, čekam, čekam i ništa ne dolazi. Jučer mi stigne carinska prijava sa porukom da moram doći u carinski ured u Branimirovoj objasniti što sam ja to točno naručio i što su ti drveni uzorci koji su u paketu, donijeti isprintanu web stranicu s koje sam naručivao, donijeti isprintani dokument kojim sam naručivao (ja shvatio da je to e-mail) i račun kao potvrdu plačanja tih stvari.

Isprintam to sve i krenem, a kakav nego veseo, u Branimirovu. Platim parking 14 kn jer u krugu od kilometra nema parkirnog mjesta koje nije u prvoj zoni. Dođem na red za "objašnjavanje" i odmah mi serviraju pitanje "Kakvo je to drvo, i za što je to?" Pretpostavljam da 17 mjesta na računu od Pima na kojem piše PIPE njima nije zapelo za oko.
Kažem "To je drvo za lule, ja radim lule!" i odmah vidim poglede koji mi govore "ma jel ti to nas je**eš?"

Nakon malo objašnjavanja shvate da mislim ozbiljno i kažu "Evo, opet smo danas vidjeli nešto novo, ne bi vjerovali čeg se mi tu svega nagledamo..." Ko da sam naručio bojevu glavu a ne 4 klocne drvene...

Nakon uvida u carinsku "bibliju", u kojoj stvarno ima stavka "korijenski komadi drva za izradu lula", ljubazna gospođa mi zaračuna carinu od 350kn na pošiljci vrijednoj 109$ dakle 600kn...
Valjda je na mom licu primjetila promjenu boje pa mi je sama krenula objašnjavati da carinu plačam i na poštarinu?!?!?!?!?! Dakle na to što je netko to kombijem vozio i što je par sati provelo u avionu se kod nas plača carina!!! Tako su mi i na tih 40$ poštarine opi**ili carinu...

Ne mogu ništa reći protiv tih ljudi koje rade u onoj prejadnoj HP-ovoj zgradi u uvjetima ko da su na sajmu nekom, stvarno su bili ljubazni i susretljivi, i jasno mi je da ne mogu ni oni sve znati, ali ipak sam revoltiran cifrom za koju su me izmuzli.

I eto, tako olakšan za skoro soma kuna za stvari koje vrijede cca 500kn pišem ova podulji post. Sorry na duljini i jeziku, al izlula mi se žuč danas..

I ako se ikad odlučim na prodaju svojih lula, ovo je jedan od razloga zaÅ¡to će biti prokleto skupe  :1:
« Zadnja izmjena: 20. Ožujka 2009, 14:27 od Domba »
Keep it simple!

McKurilj

• Osijek
    Čuvar državnog pečata
  • 4.247
    • Piperson
Odg: Bespuća carinske nebuloze
« Odgovori #1 u: 20. Ožujka 2009, 14:28 »
Oho, brkata je opet malo u Zagrebu.

Å alu na stranu.

Znam kako ti je, prošao sam to preko nekoliko puta.
It took Frog Morton four years to perfect this unique blend which is full and yet mild. It is his proudest achievement.

McKurilj

• Osijek
    Čuvar državnog pečata
  • 4.247
    • Piperson
« Odgovori #2 u: 20. Ožujka 2009, 14:29 »
TO je oduvijek tako.
It took Frog Morton four years to perfect this unique blend which is full and yet mild. It is his proudest achievement.

Snowblind

• Celje
  • *
    Peče me jezik
  • 190
« Odgovori #3 u: 20. Ožujka 2009, 14:31 »
I ja znam kako je to..i kako ljuto se osječaš..ali i kod nas naplatiš carinu na poštarinu, to je tako..

Dotter

• Zagreb/Samobor
  • *
    Direktor svemira
  • 8.441
  • Pipe(smoker/maker)
    • Dotterpipes
« Odgovori #4 u: 20. Ožujka 2009, 14:32 »
Da, navodno je to oduvijek tako, gospođa mi je tamo pokazala i da na poleđini te prijave koju sam dobio to piše, čak mi je potcrtavala gdje to piše.

Sad samo čekam da tebi Keko stigne ova kila Ostarjele Virđinije pa da i na to platimo carinu na poštarinu, carinu i porez na duhan i ko zna kaj će se sve još sjetiti.

:12:

Uff kako sam nabrijan!!!!
Keep it simple!

McKurilj

• Osijek
    Čuvar državnog pečata
  • 4.247
    • Piperson
« Odgovori #5 u: 20. Ožujka 2009, 14:33 »
Formula za naplačivanje harača ide ovako:

prijavljena_cijena * 1.1 * 1.22 + 5 + 10 + 10 + 36 - prijavljena_cijena

1.1 dolazi od 10% carine, 1.22 od 22% PDVa, 5kn je naknada Pošte što uplačujete Carinarnici preko njih, 10kn je upravna pristojba u biljezima, 10kn carinska pristojba i 36kn nekakvih troškova rada carinskog službenika.

Primjerice, ako smo prijavili robu vrijednosti 500kn (sa ukljucenom poštarinom), onda ćemo harač platiti:
500 * 1.1 * 1.22 + 5 + 10 + 10 + 36 - 500 = 671 + 61 - 500 = 232kn

McKurilj

• Osijek
    Čuvar državnog pečata
  • 4.247
    • Piperson
« Odgovori #6 u: 20. Ožujka 2009, 14:35 »
Ja sam jednom za 250 grama duhana koji je koštao 22$ i lulu od 90$ + poštarina od 17$ platio nešto malo manje od 1000 kuna raznih davanja. Od sanitarnog inspektora, jedinstvene carinske deklaracije,....

Dotter

• Zagreb/Samobor
  • *
    Direktor svemira
  • 8.441
  • Pipe(smoker/maker)
    • Dotterpipes
« Odgovori #7 u: 20. Ožujka 2009, 14:39 »
Krasno... a joÅ¡ dva paket klocni su mi na putu  :1:
Keep it simple!

McKurilj

• Osijek
    Čuvar državnog pečata
  • 4.247
    • Piperson
« Odgovori #8 u: 20. Ožujka 2009, 14:41 »
E jadan ti!

No ima jedno pravilo kod carine. A to je da nema pravila. Sve ovisi kod koga će doći tvoj paket na kontrolu. Možeš proći s 0 kn, a mogu te oderati da danima ne znaš šta te snašlo.

Robi 1 Kenobi

• *
    Oblak dima
  • 1.943
« Odgovori #9 u: 20. Ožujka 2009, 19:00 »
Jel te to Jadranka oderala?
TAKE ONE FOR THE TEAM!

Dotter

• Zagreb/Samobor
  • *
    Direktor svemira
  • 8.441
  • Pipe(smoker/maker)
    • Dotterpipes
« Odgovori #10 u: 20. Ožujka 2009, 19:11 »
Yap  :64:
Keep it simple!

Dotter

• Zagreb/Samobor
  • *
    Direktor svemira
  • 8.441
  • Pipe(smoker/maker)
    • Dotterpipes
« Odgovori #11 u: 21. Ožujka 2009, 17:53 »
zasto si pitao za jadranku? Znas ju ili si isto imao "objasnjavanje"?
Keep it simple!

Robi 1 Kenobi

• *
    Oblak dima
  • 1.943
« Odgovori #12 u: 21. Ožujka 2009, 17:59 »
zasto si pitao za jadranku? Znas ju ili si isto imao "objasnjavanje"?

"Znam" ju, jer je i mene nekoliko puta odrala i to poprilično... Ispričam sutra u klubu..
TAKE ONE FOR THE TEAM!

Dotter

• Zagreb/Samobor
  • *
    Direktor svemira
  • 8.441
  • Pipe(smoker/maker)
    • Dotterpipes
« Odgovori #13 u: 21. Ožujka 2009, 18:03 »
Cuo sam ja vec i prije za nju, da ako ti ona carini onda to odradi muski  :1:

Sve ugodno i sa smjeskom, a onda dodje i cifra na red.. Pa ti padne mrak na oci
Keep it simple!

pipeclubsi

• Slovenija
    Opečen mi jezik
  • 372
« Odgovori #14 u: 22. Ožujka 2009, 10:48 »
Stvarno je to grozno. Za takve stvari uopće ne bi smjelo biti carine. Samo pregled, da se vidi šta je i ništa više. Čak bi morali subvencionirati takvu domaću radinost, jer to je visoko umijeće i umjetnički rad. Imati majstore izrada lula u državi je plus, a ne nešto što treba kažnjavati otimanjem novca.
~~~ Aleš iz Maribora ~~~