Opustite se uz lulu!
Piperson Smoking Pipe Lounge

CARINA!!!

Karlo

• Zadar
    Opečen mi jezik
  • 499
Odg: CARINA!!!
« Odgovori #105 u: 17. Ožujka 2016, 08:53 »
Prema web stranicama hrvatske Carine (vidi Oslobođenja i ograničenja)

Ukupno dozvoljena količina trošarinskih proizvoda koje može unijeti pojedina fizička osoba (starija od 17 godina) za svoje osobne potrebe uz plaćanje propisanih davanja su sljedeće količine:
...
1,0 kilogram duhana za pušenje,

Kod uvoza iz EU pošiljke ne idu na Carinu i Carina nema ništa s njima. Sve ide samo preko pošte i jedino ako se onima na pošti paket učini sumljiv, pa ga otvore, pa nađu nešto čega ne bi smjelo biti... onda obavještavaju Carinu.
Kod uvoza iz EU vrijedi Zakon o trošarinama koji kaže:

smatra se da uneseni trošarinski proizvodi nisu namijenjeni za komercijalne svrhe ako njihove količine ne prelaze:
...
– 1,0 kilogram duhana za pušenje

i dalje:

Novčanom kaznom u iznosu od 3.000,00 kuna do 100.000,00 kuna kaznit će se fizička osoba koja trošarinske proizvode već puštene u potrošnju u drugoj državi članici unosi u Republiku Hrvatsku ili ih prevozi u količinama koje prelaze količine propisane za osobne potrebe.

Dakle, kako god okreneš, limit je uvijek 1 kilogram.

spori

• Rijeka
    Oblak dima
  • 1.869
« Odgovori #106 u: 17. Ožujka 2016, 17:58 »
Odlično za znati. Znaš li u kojem to vremenskom periodu vrijedi. Ili mogu li svaki dan dobiti paket od kilu duhana???
Sporost je vrlina.

Karlo

• Zadar
    Opečen mi jezik
  • 499
« Odgovori #107 u: 19. Ožujka 2016, 09:52 »
Nisam baš prava osoba za tumačenje zakona, ali ne vidim nikakvo vremensko ograničenje.
Svejedno, ako svaki dan primaš isti paket, vjerojatno bi nekome postalo sumnjivo pa bi zavirio čega ima u paketu. Vjerojatno bi zaključio da 1 kg duhana dnevno nije "za osobne potrebe", da ne popušiš toliko svaki dan, već da švercaš duhan zbog ilegalne preprodaje.

spori

• Rijeka
    Oblak dima
  • 1.869
« Odgovori #108 u: 20. Ožujka 2016, 13:24 »
Nisam baš prava osoba za tumačenje zakona, ali ne vidim nikakvo vremensko ograničenje.
Svejedno, ako svaki dan primaš isti paket, vjerojatno bi nekome postalo sumnjivo pa bi zavirio čega ima u paketu. Vjerojatno bi zaključio da 1 kg duhana dnevno nije "za osobne potrebe", da ne popušiš toliko svaki dan, već da švercaš duhan zbog ilegalne preprodaje.
Kad dobijem na lotu uzet ću advokata tako da neću imati problema. Jedino će biti bitno da Gregu bacim u očaj zbog količine duhana. :68:
Sporost je vrlina.

Boka

• DE
    Žuti zubi
  • 703
  • Tko puÅ¡i, dobar je u duÅ¡i.
« Odgovori #109 u: 22. Srpnja 2016, 15:35 »
Dodat ću mali update ovdje.

Budući da veze s Njemačkom ponovno jačaju te se onaj mesijanski karakter opet vraća, odlučio sam istražiti kako u Njemačkoj stvari stoje glede kupovine duhana iz SAD-a ili neke druge prekobarske zemlje, ili uopće bilo koje zemlje koja nije dijelom EU-a.

Kako sam u Njemačkoj već eto pola godine, palo mi je na um naručiti duhan iz SAD-a, nešto Frog Mortona, Legendsa i sl. No upoznat s brojnim slučajevima visokih carina, istražio sam kako stvari stoje tu (možda nekom i zatreba).

Pa dakle:

Jedna online kupovina sastoji se od narudžbe čija vrijednost iznosi onoliko koliko smo naručili. Tome se pridodaje Dostava koja može varirati s obzirom na naručenu količinu i prostornu udaljenost između zemalja između kojih se kupovina i vrši.
To je ono što svi znamo i s čim imamo dosta iskustva.
Ono pak s čim uglavnom riskiramo i zapravo ne znamo o kojim je ciframa riječ, to su carine. Ne jedna. Više njih. Barem u Njemačkoj.

Prva carina je ZOLLEU.

Kako se dade iščitati, to je carina EU-a i za sve države Unije, ona je standard. Tako dakle i za Hrvatsku.
Ona se računa tako da se na ukupnu cijenu narudžbe i dostave doda 74,9%.
Matematički: Narudžba + Dostava x 74,9% = ZOLLEU.

Druga carina je ona koja se već sasvim posebno tretira od države do države. U Njemačkoj je to TABST (od: TabakSteuer = porez na duhan). Ovaj porez u Njemačkoj se sastoji od dva dijela:
1. Porez s obzirom na težinu duhana. Ovaj po kg-u duhana iznosi 15,66 EUR, pa dakle svakim dodatnim kilogramom dodajete novih 15,66 EUR-a.
2. Drugi dio je porez na osnovicu duhana, tj. na naručenu količinu (bez dostave). Ovaj dio poreza na duhan računa se tako da se od te poručene osnovice uzima 13,13%.
Matematički: (1kg duhana = 15,66 EUR) + (Narudžba bez dostave x 13,13%) = TABST.

No ni to još nije sve.

Treća carina je sam PDV. PDV u Njemačkoj iznosi 19% a u ovom slučaju dodaje se na sve navedeno (Vrijednost robe i dostava + ZOLLEU + TABST).
Matematički: Cjelokupna vrijednost robe + ZOLLEU + TABST x 19% = PDV.

I tek onda imate ono zbog čega nam splasne raspoloženje kad duhan trebamo pokupiti. Da bih sve pojednostavio, dopustite da rezimiram uz jedan primjer!

Naručili ste duhan u vrijednosti 100 EUR i npr. 20 EUR je pošiljka/dostava. Ukupno plaćate 120 EUR.
Platite i čekate paket i počnete moliti da će vas previdjeti. Barem u Hrvatskoj.

Dolazi paket i s njim carine, koje u praksi izgledaju ovako:

1. ZOLLEU: Vrijednost robe, ovdje 120 EUR množite sa 74,9%. Rezultat: ZOLLEU = 89,88 EUR. 120 + 89,88 = 209,88 EUR

2. TABST: a.) Ukoliko je narudžba do 1kg, plaćate 15,66 EUR. Za novi kilogram opet dodajete toliko itd. U ovom slučaju dodajmo da je roba teža od 1kg-a. Dakle 2x15,66 = 31,32.
b.) Nadalje, drugi dio ovog poreza: Cijena duhana bez dostave - 100 EUR x 13,13%. Rezultat: 13,13 EUR.
Zbroj: Dosadašnjih 209,88 EUR + 31,32 + 13,13 = 254,33 EUR

3. PDV: Na sveukupnu cifru ranijih poreza i carina dolazi i PDV od 19%. Pa dakle: 254,33 x 19% = 48,32 EUR. To dodajemo i konačno smo na kraju.

To nas dakle dovodi do konačne cijene jedne nevine narudžbe od 100 EUR iz SAD-a u Njemačku, a koja iznosi vrtoglavih 302,65 EUR. Da se ukokaÅ¡.  :38:

Nadam se da sam uspio pojasniti, mogao sam i jednostavnije, ali htio sam naglasiti svaku pojedinu stavku radi zabuna.  :lula11:

sesapipes

Lulaš prve klase
  • 2.315
« Odgovori #110 u: 22. Srpnja 2016, 15:57 »
Vrlo detaljno! Svaka cast...a kako se kaze "hvali Njemacku, al drs' se Spanjolske!" :1:

spori

• Rijeka
    Oblak dima
  • 1.869
« Odgovori #111 u: 22. Srpnja 2016, 17:25 »
Mame moja  :52:
Sporost je vrlina.

Boka

• DE
    Žuti zubi
  • 703
« Odgovori #112 u: 22. Srpnja 2016, 18:24 »
Haha, baš tako Branko. Samo, mogu vam reći, i Španjolska je krenula putem Italije, Irske i sličnih. Pa eno je S. G. već do 10 EUR došao. :11: Ti Branko još i češće odozdo uzimaš, sigurno imaš iscrpnije analize.
U Njemačkoj su cijene u prodaji još uvijek prihvatljive, ali ovo za ostatak Svijeta, odavno je kockanje.

mariv.photo

• Matulji
    Opečen mi jezik
  • 389
« Odgovori #113 u: 22. Srpnja 2016, 18:44 »
Boka svaka čast na ovoj analizi i upoznavanju.
Koliko znam SG u njemačkoj je na oko 12,5 € za limenku od 50g. Gledajući brojke, uvoz iz SAD-a izgleda urnebesno suvišan.

sesapipes

Lulaš prve klase
  • 2.315
« Odgovori #114 u: 22. Srpnja 2016, 19:13 »
Haha, baš tako Branko. Samo, mogu vam reći, i Španjolska je krenula putem Italije, Irske i sličnih. Pa eno je S. G. već do 10 EUR došao. :11: Ti Branko još i češće odozdo uzimaš, sigurno imaš iscrpnije analize.
U Njemačkoj su cijene u prodaji još uvijek prihvatljive, ali ovo za ostatak Svijeta, odavno je kockanje.

Ne znam, jer ga dugo nisam uzimao...ali opet bolje je deset, nego 22 kao ovdje u Italiji.

Boka

• DE
    Žuti zubi
  • 703
« Odgovori #115 u: 22. Srpnja 2016, 19:38 »
Boka svaka čast na ovoj analizi i upoznavanju.
Koliko znam SG u njemačkoj je na oko 12,5 € za limenku od 50g. Gledajući brojke, uvoz iz SAD-a izgleda urnebesno suvišan.

Hvala druže. Da, 12,5 ili niže. Negdje sam jednom uzeo za 11. No pojma nemam gdje. Što se tiče SAD-a, stvarno ne ide ovako više. No koliko vidim, neki u HR još uvijek uspiju proći bez ikakvih carina?

Karlo

• Zadar
    Opečen mi jezik
  • 499
« Odgovori #116 u: 22. Srpnja 2016, 21:46 »
Identična procedura je i kod hrvatske carine. Jedino se stvari drugačije zovu, a i brojke su nešto drugačije.

Prvo se plaća carina na vrijednost duhana i poštarinu zajedno. Nemam pojma kako se obračunava carina, ali za očekivati je da je na nivou cijele EU ista stopa. Dakle, gore navedenih 74,9%.

Zatim se plaća troÅ¡arina u iznosu od 500 kuna po kilogramu. Uz obavezu postupnog povećavanja troÅ¡arina sljedećih godina.  Taj iznos se odnosi na duhan za lulu, vidi ovdje. Kod nas nema zbrajanja specifične i proporcionalne troÅ¡arine za "ostali duhan za puÅ¡enje".

I kao treće ide PDV. PDV se plaća na sveukupni iznos. Dakle, PDV na duhan, PDV na poštarinu, PDV na carinu i PDV na trošarinu. Tu se Švabe ne mogu mjeriti s nama, jer dok oni imaju PDV od normalnih 19%, kod nas je PDV čak 25%!

A na kraju se plaćaju još i upravna pristojba i carinska pristojba.

Mogućnost da se izbjegne carina postoji, a to najbolje opisuje ovaj gospodin sa carine:

Edit: što se tiče uvoza u Hrvatsku, sve je lijepo opisano na upravo ažuriranoj stranici
Carinski propisi za uvoz duhana i druge robe
« Zadnja izmjena: 28. Srpnja 2016, 16:47 od Karlo »

Boka

• DE
    Žuti zubi
  • 703
« Odgovori #117 u: 11. Travnja 2017, 19:48 »
Pozdrav ljudi,

Htio bih samo upitati kakvo je trenutno stanje glede naručivanja duhana iz USA? - Siguran sam da ima onih koji nekako uspijevaju izbjeći poreze EU-a, ali me zanima ima li kakvih novih načina da se izbjegne ova bolesna cijena carinjenja... konkretno, čuo sam da neki zatraže da se pošiljka ne naznačuje kao duhan ili nešto u tom smislu... Kakva su vam iskustva? Jel netko to već radio? Grega?

Majka

• Vodice, HR
  • **
    Peče me jezik
  • 136
« Odgovori #118 u: 12. Lipnja 2017, 10:33 »
Well ljudi, koji shopovi salju iz EU, cijene, carina.... Zalihe se tope...
“Well, it keeps my hands busy, and my mouth shut.”
-Exile