Dodat ću mali update ovdje.
Budući da veze s NjemaÄkom ponovno jaÄaju te se onaj mesijanski karakter opet vraća, odluÄio sam istražiti kako u NjemaÄkoj stvari stoje glede kupovine duhana iz SAD-a ili neke druge prekobarske zemlje, ili uopće bilo koje zemlje koja nije dijelom EU-a.
Kako sam u NjemaÄkoj već eto pola godine, palo mi je na um naruÄiti duhan iz SAD-a, neÅ¡to Frog Mortona, Legendsa i sl. No upoznat s brojnim sluÄajevima visokih carina, istražio sam kako stvari stoje tu (možda nekom i zatreba).
Pa dakle:
Jedna online kupovina sastoji se od
narudžbe Äija vrijednost iznosi onoliko koliko smo naruÄili. Tome se pridodaje
Dostava koja može varirati s obzirom na naruÄenu koliÄinu i prostornu udaljenost izmeÄ‘u zemalja izmeÄ‘u kojih se kupovina i vrÅ¡i.
To je ono Å¡to svi znamo i s Äim imamo dosta iskustva.
Ono pak s Äim uglavnom riskiramo i zapravo ne znamo o kojim je ciframa rijeÄ, to su carine. Ne jedna. ViÅ¡e njih. Barem u NjemaÄkoj.
Prva carina je
ZOLLEU.
Kako se dade iÅ¡Äitati, to je carina EU-a i za sve države Unije, ona je standard. Tako dakle i za Hrvatsku.
Ona se raÄuna tako da se na
ukupnu cijenu narudžbe i
dostave doda
74,9%.
MatematiÄki: Narudžba + Dostava x 74,9% = ZOLLEU.
Druga carina je ona koja se već sasvim posebno tretira od države do države. U NjemaÄkoj je to
TABST (od: TabakSteuer = porez na duhan). Ovaj porez u NjemaÄkoj se sastoji od dva dijela:
1. Porez s obzirom na težinu duhana. Ovaj po kg-u duhana iznosi 15,66 EUR, pa dakle svakim dodatnim kilogramom dodajete novih 15,66 EUR-a.
2. Drugi dio je porez na osnovicu duhana, tj. na naruÄenu koliÄinu (bez dostave). Ovaj dio poreza na duhan raÄuna se tako da se od te poruÄene osnovice uzima
13,13%.
MatematiÄki: (1kg duhana = 15,66 EUR) + (Narudžba bez dostave x 13,13%) = TABST.
No ni to još nije sve.
Treća carina je sam
PDV. PDV u NjemaÄkoj iznosi
19% a u ovom sluÄaju dodaje se na sve navedeno (Vrijednost robe i dostava + ZOLLEU + TABST).
MatematiÄki: Cjelokupna vrijednost robe + ZOLLEU + TABST x 19% = PDV.
I tek onda imate ono zbog Äega nam splasne raspoloženje kad duhan trebamo pokupiti. Da bih sve pojednostavio, dopustite da rezimiram uz jedan primjer!
NaruÄili ste duhan u vrijednosti 100 EUR i npr. 20 EUR je poÅ¡iljka/dostava. Ukupno plaćate
120 EUR.
Platite i Äekate paket i poÄnete moliti da će vas previdjeti. Barem u Hrvatskoj.
Dolazi paket i s njim carine, koje u praksi izgledaju ovako:
1. ZOLLEU: Vrijednost robe, ovdje 120 EUR množite sa 74,9%. Rezultat: ZOLLEU = 89,88 EUR. 120 + 89,88 = 209,88 EUR
2. TABST: a.) Ukoliko je narudžba do 1kg, plaćate 15,66 EUR. Za novi kilogram opet dodajete toliko itd. U ovom sluÄaju dodajmo da je roba teža od 1kg-a. Dakle 2x15,66 = 31,32.
b.) Nadalje, drugi dio ovog poreza: Cijena duhana bez dostave - 100 EUR x 13,13%. Rezultat: 13,13 EUR.
Zbroj: Dosadašnjih 209,88 EUR + 31,32 + 13,13 = 254,33 EUR
3. PDV: Na sveukupnu cifru ranijih poreza i carina dolazi i PDV od 19%. Pa dakle: 254,33 x 19% = 48,32 EUR. To dodajemo i konaÄno smo na kraju.
To nas dakle dovodi do konaÄne cijene jedne nevine narudžbe od 100 EUR iz SAD-a u NjemaÄku, a koja iznosi vrtoglavih
302,65 EUR. Da se ukokaš.

Nadam se da sam uspio pojasniti, mogao sam i jednostavnije, ali htio sam naglasiti svaku pojedinu stavku radi zabuna.