Opustite se uz lulu!
Piperson Smoking Pipe Lounge

Smoknigpipes

Majka

• Vodice, HR
  • **
    Peče me jezik
  • 136
Odg: Smoknigpipes
« Odgovori #30 u: 16. Rujna 2017, 21:50 »
Ja cekam narudzbu, 7 oz bulk duhana... Nadam se da nece zaglaviti...
“Well, it keeps my hands busy, and my mouth shut.”
-Exile

Boka

• DE
    Žuti zubi
  • 703
  • Tko puÅ¡i, dobar je u duÅ¡i.
« Odgovori #31 u: 17. Rujna 2017, 18:52 »
Jako bih se volio priključiti s nekoliko piksi kada netko od vas bude naručivao. Ja iz Njemačke doista nemam petlje riskirati. Jednom sam ovdje na Forumu izračunao koliko me za 100 EUR-a duhana košta još i porez s carinom (oko tri puta skuplje od samog duhana). S druge strane, ako bi netko naručivao odozdo (Hrvatska), rado bih se priključio, pa ako prođe - prođe, ako ne, i troškovi carine se lakše mogu podijeliti i podnijeti.
Stoga evo, ako netko od vas bude ponovno naručivao preko bare, bilo bi mi drago da me se uzme u obzir (s dvije do tri pikse, da ne pretjerujem). Plaćanje ćemo, dakako privatno obaviti.  :lula14:
Unaprijed hvala!  :39:

leonhardy

• Istra
  • **
    Peče me jezik
  • 143
  • život je lijep, sa lulom joÅ¡ ljepÅ¡i
    • bellarte
« Odgovori #32 u: 17. Rujna 2017, 23:50 »
Nije mi jasno zasto iz Njemacke narucujes duhane iz USA?..dobro mozda su povoljniji,pogotovo u bulku...no ja uzimam duhane često iz Njemacke..preko ljudi koji rade tamo pa kad doÄ‘u u domaju mi donesu..,nema postarine,carine...i drugih kerefeka...(naravno da ne pretjerujem u naruÄ‘bi..dvije tri limenke..i to je to)pogotovo limenke dunhilla,petersona..i sl.,mislim da je i izbor vise nego odlican a cijene pristojne,narocito za  vase prilike..mislim na primanja u dojclandu..a ako nesto nemaju,naruce u trafiku gdje porucis :77:
..i ja  :88:

Boka

• DE
    Žuti zubi
  • 703
« Odgovori #33 u: 18. Rujna 2017, 12:51 »
Razlog je taj što u Njemačkoj, kao ni nigdje drugdje u Europi ne možeš naći npr. McClelland-ov duhan koji je američki, a koji posebno volim. Dakako, ovdje imam izbora kakvog hoću i ne bih si iz USA naručivao nešto što imam tu. Preko bare tražim američki duhan kojeg naprosto nema u Europi (osim Švicarske, nešto malo, koja svejedno nije EU pa carina mnogo košta).

Majka

• Vodice, HR
  • **
    Peče me jezik
  • 136
« Odgovori #34 u: 19. Rujna 2017, 00:04 »
U pravilu do 250 g duhana prolazi... Nepisano pravilo kaze i d narudžbe ispod 25$ prolaze.
-Exile

Boka

• DE
    Žuti zubi
  • 703
« Odgovori #35 u: 19. Rujna 2017, 00:37 »
Da novije članove bolje upoznam sa situacijom, kopirat ću svoj izvještaj iz teme CARINA.
Ustvari, sve što dolazi izvan EU, a tiče se alkohola i duhana, mora proći kroz poreze i carine EU-a koje su svugdje iste, uz dakako porez koji i svaka zemlja zasebno ima pravo diktirati. Primjer koji sam prošle godine dao, tiče se upravo Njemačke:

Budući da veze s Njemačkom ponovno jačaju te se onaj mesijanski karakter opet vraća, odlučio sam istražiti kako u Njemačkoj stvari stoje glede kupovine duhana iz SAD-a ili neke druge prekobarske zemlje, ili uopće bilo koje zemlje koja nije dijelom EU-a.

Kako već neko vrijeme živim tu , palo mi je na um naručiti duhan iz SAD-a, nešto Frog Mortona, Legendsa i sl. No upoznat s brojnim slučajevima visokih carina, istražio sam kako stvari stoje tu (možda nekom i zatreba).

Pa dakle:

Jedna online kupovina sastoji se od narudžbe čija vrijednost iznosi onoliko koliko smo naručili. Tome se pridodaje Dostava koja može varirati s obzirom na naručenu količinu i prostornu udaljenost između zemalja između kojih se kupovina i vrši.
To je ono što svi znamo i s čim imamo dosta iskustva.
Ono pak s čim uglavnom riskiramo i zapravo ne znamo o kojim je ciframa riječ, to su carine. Ne jedna. Više njih. Barem u Njemačkoj.

Prva carina je ZOLLEU.

Kako se dade iščitati, to je carina EU-a i za sve države Unije, ona je standard. Tako dakle i za Hrvatsku.
Ona se računa tako da se na ukupnu cijenu narudžbe i dostave doda 74,9%.
Matematički: Narudžba + Dostava x 74,9% = ZOLLEU.

Druga carina je ona koja se već sasvim posebno tretira od države do države. U Njemačkoj je to TABST (od: TabakSteuer = porez na duhan). Ovaj porez u Njemačkoj se sastoji od dva dijela:
1. Porez s obzirom na težinu duhana. Ovaj po kg-u duhana iznosi 15,66 EUR, pa dakle svakim dodatnim kilogramom dodajete novih 15,66 EUR-a.
2. Drugi dio je porez na osnovicu duhana, tj. na naručenu količinu (bez dostave). Ovaj dio poreza na duhan računa se tako da se od te poručene osnovice uzima 13,13%.
Matematički: (1kg duhana = 15,66 EUR) + (Narudžba bez dostave x 13,13%) = TABST.

No ni to još nije sve.

Treća carina je sam PDV. PDV u Njemačkoj iznosi 19% a u ovom slučaju dodaje se na sve navedeno (Vrijednost robe i dostava + ZOLLEU + TABST).
Matematički: Cjelokupna vrijednost robe + ZOLLEU + TABST x 19% = PDV.

I tek onda imate ono zbog čega nam splasne raspoloženje kad duhan trebamo pokupiti. Da bih sve pojednostavio, dopustite da rezimiram uz jedan primjer!

Naručili ste duhan u vrijednosti 100 EUR i npr. 20 EUR je pošiljka/dostava. Ukupno plaćate 120 EUR.
Platite i čekate paket i počnete moliti da će vas previdjeti. Barem u Hrvatskoj.

Dolazi paket i s njim carine, koje u praksi izgledaju ovako:

1. ZOLLEU: Vrijednost robe, ovdje 120 EUR množite sa 74,9%. Rezultat: ZOLLEU = 89,88 EUR. 120 + 89,88 = 209,88 EUR

2. TABST: a.) Ukoliko je narudžba do 1kg, plaćate 15,66 EUR. Za novi kilogram opet dodajete toliko itd. U ovom slučaju dodajmo da je roba teža od 1kg-a. Dakle 2x15,66 = 31,32.
b.) Nadalje, drugi dio ovog poreza: Cijena duhana bez dostave - 100 EUR x 13,13%. Rezultat: 13,13 EUR.
Zbroj: Dosadašnjih 209,88 EUR + 31,32 + 13,13 = 254,33 EUR

3. PDV: Na sveukupnu cifru ranijih poreza i carina dolazi i PDV od 19%. Pa dakle: 254,33 x 19% = 48,32 EUR. To dodajemo i konačno smo na kraju.

To nas dakle dovodi do konačne cijene jedne nevine narudžbe od 100 EUR iz SAD-a u Njemačku, a koja iznosi vrtoglavih 302,65 EUR. Da se ukokaÅ¡.  :38:

Nadam se da sam uspio pojasniti, mogao sam i jednostavnije, ali htio sam naglasiti svaku pojedinu stavku radi zabuna.  :lula11:

leonhardy

• Istra
  • **
    Peče me jezik
  • 143
  • život je lijep, sa lulom joÅ¡ ljepÅ¡i
    • bellarte
« Odgovori #36 u: 19. Rujna 2017, 16:01 »
...kad ovo skontam sto si naveo...ipak ostajem na dostupnim duhanima...al jbg.gušti su gušti..kažu kod mene...a gušti se plaćaju... :145:

Boka

• DE
    Žuti zubi
  • 703
« Odgovori #37 u: 19. Rujna 2017, 16:14 »
Tako je druže uvijek bilo. ÄŒovjek ne bi bio čovjek kad ne bi uvijek za novim stremio.  :lula11:

Majka

• Vodice, HR
  • **
    Peče me jezik
  • 136
« Odgovori #38 u: 19. Rujna 2017, 20:16 »
Javim kako sam prosao sa zadnjom posiljkom, ali kazem, 250g u pravilu prolazi.
-Exile

picipl

• Zagreb
  • *
    Bijeli zubi
  • 74
« Odgovori #39 u: 20. Listopada 2017, 14:29 »
Meni su u zadnjih mjesec dana stigla 2 paketa sa Smokingpipes-a, preko Å vicarske (kao ne dolazi iz USA), svaki 8 oz, shipping 4,5 $
,,, zapravo odlično, bilo je i bulk i tin duhana,
jedan paket s poštarinom uštedi više nego da je iz EU,

Treba hitno uputiti Trampu notu da postanemo 51. USA state, pa bi carinici, političari, ekonomisti,,,, itd. sigurno dobili pedalu ,, a lulaška nacija uživala u finim dimovima
gušti su gušti

Boka

• DE
    Žuti zubi
  • 703
« Odgovori #40 u: 20. Listopada 2017, 16:43 »
Bolje ne može biti, izgleda. Drago mi je da vam to uspijeva.
Izgleda da ću se morati i ja pouzdati u to. Kad duhan dođe do Hrvatske, lako ću ga privatno prebaciti sjevernije. Jel postoje neke posebnosti prilikom narudžbe, ili kako to već radiš?

Majka

• Vodice, HR
  • **
    Peče me jezik
  • 136
« Odgovori #41 u: 22. Listopada 2017, 03:07 »
I meni zasad 8 oz prolazi carinu bez problema.
-Exile

Boka

• DE
    Žuti zubi
  • 703
« Odgovori #42 u: 22. Listopada 2017, 15:38 »
Eto određenog standarda. 8oz po narudžbi i nije bogzna koliko, ali definitivno se isplati.

Majka

• Vodice, HR
  • **
    Peče me jezik
  • 136
« Odgovori #43 u: 22. Listopada 2017, 20:42 »
Kad se drugacije ne moze, dobro i ovako... Cim dodje posiljka, narucis drugu i takk u krug... :)
-Exile