Opustite se uz lulu!
Piperson Smoking Pipe Lounge

Ukus za duhane kroz vrijeme

Cigara

• Slovenija
  • *
    Odlikaš
  • 3.060
Ukus za duhane kroz vrijeme
« u: 05. Veljače 2010, 22:28 »
Iza mene je prva godina pušenja lule pa mi je interesantno kako se kroz lulaški "pubertet" mijenja ukus za duhane.
Prva ljubav i prvi pristojni duhan je bio Mb OC
Kad sam pronašao forum i saznao za Her Dreirer shop sam odmah krenuo za Graz i nabavio sve Sillem'se i tak sam pronašao svoj sveti gral zeleni Sillem's. Poslje toga sam popušio brdo aromatika i nešto latakija dok se nisam aromatika zasitio. Po savjetu prijatelja sam nabavio posljednje dvije limenke Dunhill ultra milda u svemiru i počela je ljubav do Burleja i Virginia bez kemije koja još traje.
Na stolu imam lulu sa pola popušenog zelenog Sillema i ne znam dal baciti ili popušiti do kraja i ne mogu vjerovat da moj nekad omiljeni duhan nije više ni na top 15 listi.

Trenutačno su ovo moji favoriti: Samuel Gawith Best brown flake, Solani Silver Flake, Dunhill Ultra mild, Solani Aged burley flake i Mb HH Syrian.

A kojem putem ste vi išli? :61:
It's good sportsmanship to not pick up lost golf balls while they are still rolling.--Mark Twain

McKurilj

• Osijek
    Čuvar državnog pečata
  • 4.247
    • Piperson
Odg: Ukus za duhane kroz vrijeme
« Odgovori #1 u: 05. Veljače 2010, 22:47 »
Kod mene je isto krenulo s MacBaren OC. I nekih dvije godine sam skoro samo njega dimio, uz povremene izlete u MacBaren Vanilla i Cherry Choice. Nakon toga sam otkrio uvod u latakije (Frog Mortona), koji mi je odmah postao sveti gral (i dan danas je). Nakon isprobanih podosta latakija (Penzance, Chipman Hill, Birits Wooods, Westminster,....) počeo sam eksperimetirati s virginijama, odnosno virginije - perique i došao do zaključka da mi one najviše odgovaraju, odnosno rekao bih da su mi u rangu s latakijama.

Evo u čast latakijama upravo punim lulu s balkan sasienijem. A kasnije ako mi se bude dalo možda započnem druženje s nekom virginijom, npr. McClelland 2015.
It took Frog Morton four years to perfect this unique blend which is full and yet mild. It is his proudest achievement.

Robi 1 Kenobi

• *
    Oblak dima
  • 1.943
« Odgovori #2 u: 06. Veljače 2010, 15:46 »
Ja sam također krenuo s O.C.-om. U prvih par tjedana pušenja sam stvarno isprobao svakakve duhane (frend koji me "nagovorio" na pušenje je imao hrpu toga doma) i prva latakija koju sam probao je bila Petersonov Old Dublin, koji mi je i sad među najdražim duhanima. Tu sam već bio siguran da će mi latakije najviše odgovorati i tako i je :1:
Aromatici su tu od samog početka pušenja (isto oko godinu i nešto) i uvijek volim zapaliti fini aromatik, no latakije su mi ipak latakije :1:
TAKE ONE FOR THE TEAM!

Dotter

• Zagreb/Samobor
  • *
    Direktor svemira
  • 8.441
  • Pipe(smoker/maker)
    • Dotterpipes
« Odgovori #3 u: 06. Veljače 2010, 18:48 »
Ja sam krenuo sa McLintok-ovim Black Cherry duhanom, bilo je to pred 12 godina. Tada mi je to bio odličan aromatik, koji mi se kao i većini lulaÅ¡a jako brzo zgadio. Tada sam, igrom slučaja, dobio nekih pedesetak različitih duhana meÄ‘u kojima MacBarene, Skandinavike, Borkum Riffove i mnoge druge, tako da sam uvijek imao barem desetak različitih duhana otvorenih. Ubrzo su se OC, Virginija No1 i  Plumcake pokazali kao odlični duhani te sam njih naskladiÅ¡tio dovoljno da ih se uvijek naÄ‘e.

Od tad sam pušio stvarno jako puno različitih duhana i moram priznati da mi se ukus nije puno promijenio. Uvijek sam imao faze kad su mi više odgovarali aromatici, a kad više virginije. Latakije nisam pušio do nedavno, jednom sam pred dosta godina probao latakijski duhan (Dunhillov Nightcap), zgadio mi se i više ih nisam kupovao. Prije godinu dana sam shvatio što sam propuštao te su od tad i latakijski duhani u mojoj rotaciji a Frog Morton se pokazao kao sveti gral lazakijskih duhana.

Isto kao i Grega, Zeleni Sillem koji mi je bio najbolji aromatik koji sma ikad probao, jednostavno više ne mogu zapaliti - grozan mi je!! Kao da je s vremenom razvio sasvim drugačiju aromu, kao da ga je netko našpricao jeftinim parfemom.

A duhani koji će vječno biti u mojoj rotaciji su Virginija No1, Plumcake, Dark Twist, Frog Morton.. za njih će uvijek biti mjesta!
Keep it simple!

McKurilj

• Osijek
    Čuvar državnog pečata
  • 4.247
    • Piperson
« Odgovori #4 u: 06. Veljače 2010, 18:50 »
Meni su Sillemi od prvog dima imali taj štih jeftinog parfema i nikad nisam uspio uživati u njima.
It took Frog Morton four years to perfect this unique blend which is full and yet mild. It is his proudest achievement.

Dotter

• Zagreb/Samobor
  • *
    Direktor svemira
  • 8.441
  • Pipe(smoker/maker)
    • Dotterpipes
« Odgovori #5 u: 06. Veljače 2010, 18:54 »
Meni su stvarno bili nešto najbolje što sam probao, Crni mi je još uvijek fantastičan, Crveni odličan... ali zeleni, koma.
Ali nešto se s njime desilo, jer su inače ljudi uživali u njegovom mirisu, a zadnji puta kad sam ga zapalio među ljudima - bio sma zamoljen da ga ugasim jer se ljudima povračalo od mirisa. Ugasio sam jer se i meni povračalo.
Keep it simple!

imnik

Oblak dima
  • 1.586
« Odgovori #6 u: 06. Veljače 2010, 19:43 »
Počeo sam sa MB OC i pušio dosta dugo samo MB duhane, dok ih je bilo. U jeddno vreme nestašice u Beogradu kupio sam "Banatsku ružu" i to je bio jedini duhan koji sam nakon jedne dopola popušene lule bacio. Nakon toga šušio sam Club od istog proizvođača, potom razne verzije BR-a, Amphoru i par puta Clan kada ničeg durgog nije bilo. U poslednjih par godina počeo sam pušiti Virdžiniju: Prošle godine otkrio sam latakije i to mi je značajno promenilo poglede. I dalje pušim aromatike, no posato sam znatno restriktivniji, Mnoge od njiuh više ne mogu smisliti (razne cherry arome i slično).

Kova

• Zagreb
  • *
    Lulaš prve klase
  • 2.903
« Odgovori #7 u: 06. Veljače 2010, 21:16 »
Ja sam prvi puta zapalio lulu negdje krajem 5. mj. prošle godine, tako da nisam dugo u lulaškom svijetu.
Prvo što sam zapalio bio je MB Original Choice, i on je definitivni krivac što sam se "navukao" na lulu! Nakon popušene vrećice OC-a, probao sam sigurno 50+ različitih duhana, i moje srce definitivno su osvojili latakijski duhani! Još uvijek volim zapaliti zelenog Sillema, kao i neke određene aromatike (sve manje), a jedini duhani koji mi još uvijek ne pašu su čiste Virginije!
Inače, joÅ¡ uvijek mi je No.1 "Ashton-Artisans blend"-punokrvni full latakijski duhan! Uz rame Ashtonu su "Balkan Sasieni" i "MB Vintage Syrian"!  :61:
"When anger rises, think of the consequences."
-Confucius

pipeclubsi

• Slovenija
    Opečen mi jezik
  • 372
« Odgovori #8 u: 07. Veljače 2010, 19:10 »
Počeo sam sa Borkum Riff Cherry Cavendish i sličnim cherry,vanilla,mango,rum itd. aromaticima. Baš me je to na početku povuklo, jer smrdljive cigarete nisam mogao ni smisliti, a sve te arome doimale su mi se jednostavno mirišljive i slatke. I sam sam klinčeke drobio u duhan i pravio indonezijski "kretek".
Posle ide Original Choice, Rattray's Old Gowrie i još neki eksperimenti sa više prirodnim duhanima.
A putem ovog foruma odlučio sam probati i latakie i oduševio se (Dunhill Mixture 965, Stanislaw Balkan Latakia, Peterson Old Dublin, Rattray's Black Mallory).
Sada izmjenično uživam u latakijama pa do OC a i npr. W.O. Larsen aromaticima Old Fashioned, Signature... a močnih umjetnih aroma se klonim.
~~~ Aleš iz Maribora ~~~