BaÅ¡ smo Mckurilj i ja raspravljali o raznim faktorima koji utjeÄu na doživljaj puÅ¡enja lule koji ovaj naÅ¡ hobi ili stil života Äine tako vjeÄno zanimljivim i nikad jednoliÄnim.
Strašno me zanima koliko ih zapravo ima pa ajmo ih probati sve pobrojati.
1. Materijal od kojeg je lula - postoje razni materijali (vrijes, maslina, meerschaum, abonos, glina, corncob), no opet i tu ima brdo razlika... Postoji kvalitetniji i nekvalitetniji vrijes, starija-mlaÄ‘a-bijela maslina (naravno postoji ih bezbroj vrsta), abonos sa svojih milijon vrsta da ni ne spominjem, meer preÅ¡ani ili block... a svaki od tih materijala nam pruža drugaÄiji doživljaj puÅ¡enja.
2. Promjer žarnice, sistem i oblik lule - svi znamo koliko sve ovo utjeÄe na sam naÄin izgaranja duhana, na koliÄinu stvaranja kondenzata, na odvoÄ‘enje kondenzata u neki za to predviÄ‘eni "rezervoar" u sistemu lule.
3. Finiš lule - poznato je da se rustikarene lule griju puno manje od glatkih lula, valjda zbog "radijator" efekta. Samim time, što je lula hladnija, to je i dim hladniji te ugodniji za "konzumiranje"
4. Vrsta duhana - neki gore bolje i mirnije, neki burnije
5. NaÄin rezanja duhana - flakeovi, roll cutovi, readdy rubbed i joÅ¡ sto raznih naÄina. Svaki drugaÄiji karakteristikama.
6. Starost duhana – svi znamo da neki duhani stajanjem i starenjem nevjerovatno puno dobijaju na kvaliteti i okusu
7. Vlažnost duhana – svatko voli drugaÄije, i tu ima puno raznih varijanti
8. NaÄin punjenja lule – Frankova metoda, Air pocket metoda, 3x prstohvat duhana metoda... isto ih ima podosta, svaki duhan se drugaÄije ponaÅ¡a kod drugaÄijeg punjenja
9. Filter, bez filtera, meer granulati – takoÄ‘er dosta utjeÄu na puÅ¡enje
10. Izvor vatre – Å¡ibica naspram upaljaÄa, dvije razliÄite temperature plamena koje od samog starta paljenja utjeÄu na kvalitetu kompletnog punjenja lule
11. Doba godine – mnogima na vruÄinama ne odgovaraju aromatici, mnogima latakije. Doba godine je jedan od faktora koji možda najviÅ¡e utjeÄe na naÅ¡ doživljaj nekog duhana.
12. NaÅ¡e osobno raspoloženje – da li smo siti ili gladni, da li pijemo neko lako alkoholno piće ili neku žesticu uz lulu, da li pijemo sokove ili vodu uz lulu? TakoÄ‘er faktori koji uvelike utjeÄu na doživljaj puÅ¡enja lule.
Ovo su faktori kojih sam se sada mogao sjetiti. Molim vas da nadopunite listu pa da imamo na jednom mjestu pregledno sve Å¡to ovaj naÅ¡ hobi Äini tako zanimljivim, punim kombinacija i podatnim za konstantno dalje istraživanje.
Bilo bi krasno kad bi se nekako dalo izraÄunati koliko je to moguće raznih kombinacija sa recimo deset duhana, deset lula od razliÄitih materijala i sa svim ovim navedenim faktorima. Vjerujem da bi broj tih mogućih razliÄitih kombinacija bio impozantan!