Opustite se uz lulu!
Piperson Smoking Pipe Lounge

Faktori koji utječu na pušenje lule

Dotter

• Zagreb/Samobor
  • *
    Direktor svemira
  • 8.441
  • Pipe(smoker/maker)
    • Dotterpipes
Faktori koji utječu na pušenje lule
« u: 18. Ožujka 2010, 09:34 »
Baš smo Mckurilj i ja raspravljali o raznim faktorima koji utječu na doživljaj pušenja lule koji ovaj naš hobi ili stil života čine tako vječno zanimljivim i nikad jednoličnim.
Strašno me zanima koliko ih zapravo ima pa ajmo ih probati sve pobrojati.

1. Materijal od kojeg je lula - postoje razni materijali (vrijes, maslina, meerschaum, abonos, glina, corncob), no opet i tu ima brdo razlika... Postoji kvalitetniji i nekvalitetniji vrijes, starija-mlađa-bijela maslina (naravno postoji ih bezbroj vrsta), abonos sa svojih milijon vrsta da ni ne spominjem, meer prešani ili block... a svaki od tih materijala nam pruža drugačiji doživljaj pušenja.

2. Promjer žarnice, sistem i oblik lule - svi znamo koliko sve ovo utječe na sam način izgaranja duhana, na količinu stvaranja kondenzata, na odvođenje kondenzata u neki za to predviđeni "rezervoar" u sistemu lule.

3. Finiš lule - poznato je da se rustikarene lule griju puno manje od glatkih lula, valjda zbog "radijator" efekta. Samim time, što je lula hladnija, to je i dim hladniji te ugodniji za "konzumiranje"

4. Vrsta duhana - neki gore bolje i mirnije, neki burnije

5. Način rezanja duhana - flakeovi, roll cutovi, readdy rubbed i još sto raznih načina. Svaki drugačiji karakteristikama.

6. Starost duhana – svi znamo da neki duhani stajanjem i starenjem nevjerovatno puno dobijaju na kvaliteti i okusu

7. Vlažnost duhana – svatko voli drugačije, i tu ima puno raznih varijanti

8. Način punjenja lule – Frankova metoda, Air pocket metoda, 3x prstohvat duhana metoda... isto ih ima podosta, svaki duhan se drugačije ponaša kod drugačijeg punjenja

9. Filter, bez filtera, meer granulati – također dosta utječu na pušenje

10. Izvor vatre – šibica naspram upaljača, dvije različite temperature plamena koje od samog starta paljenja utječu na kvalitetu kompletnog punjenja lule

11. Doba godine – mnogima na vručinama ne odgovaraju aromatici, mnogima latakije. Doba godine je jedan od faktora koji možda najviše utječe na naš doživljaj nekog duhana.

12. Naše osobno raspoloženje – da li smo siti ili gladni, da li pijemo neko lako alkoholno piće ili neku žesticu uz lulu, da li pijemo sokove ili vodu uz lulu? Također faktori koji uvelike utječu na doživljaj pušenja lule.

Ovo su faktori kojih sam se sada mogao sjetiti. Molim vas da nadopunite listu pa da imamo na jednom mjestu pregledno sve što ovaj naš hobi čini tako zanimljivim, punim kombinacija i podatnim za konstantno dalje istraživanje.

Bilo bi krasno kad bi se nekako dalo izračunati koliko je to moguće raznih kombinacija sa recimo deset duhana, deset lula od različitih materijala i sa svim ovim navedenim faktorima. Vjerujem da bi broj tih mogućih različitih kombinacija bio impozantan!
Keep it simple!

McKurilj

• Osijek
    Čuvar državnog pečata
  • 4.247
    • Piperson
Odg: Faktori koji utječu na pušenje lule
« Odgovori #1 u: 18. Ožujka 2010, 09:56 »
u zadnje vrijeme dosta promišljamo u tom smjeru, i mislim da smo došli do zaključka da je stvar izrazito kompleksna, a opet jednostavna. Najljepše od svega je kad se poklope svi ti faktori. Ono, kad lula baš "legne".
It took Frog Morton four years to perfect this unique blend which is full and yet mild. It is his proudest achievement.

Robi 1 Kenobi

• *
    Oblak dima
  • 1.943
« Odgovori #2 u: 18. Ožujka 2010, 10:50 »
Super tema!

Samo da nešto nadopunim (što mi je palo na pamet)

12. Ako smo siti, što smo jeli? Ipak i hrana ostavlja "aftertaste" u ustima, tako da će nam određeni duhani više ili manje pasati nakon određene klope
TAKE ONE FOR THE TEAM!

McKurilj

• Osijek
    Čuvar državnog pečata
  • 4.247
    • Piperson
« Odgovori #3 u: 18. Ožujka 2010, 10:52 »
Meni latakije najbolje pašu poslije nekog ljutog jela.
It took Frog Morton four years to perfect this unique blend which is full and yet mild. It is his proudest achievement.

Kova

• Zagreb
  • *
    Lulaš prve klase
  • 2.903
« Odgovori #4 u: 18. Ožujka 2010, 10:57 »
Slažem se, odlična tema!!!
Inače, da se nadovežem pod 12. Ja sam primjetio da mi lula najbolje paše uz nekakvu kavu, tipa ice cofee ili Nescafe capuccino!(isto ostavlja aftertaste)!
"When anger rises, think of the consequences."
-Confucius

Dotter

• Zagreb/Samobor
  • *
    Direktor svemira
  • 8.441
  • Pipe(smoker/maker)
    • Dotterpipes
« Odgovori #5 u: 18. Ožujka 2010, 10:59 »
Da, meni isto jako paše lula uz Nescaffe. Posebno Virginijski slatki duhani.
Crno vino mi jako dobro ide uz latakije.
Keep it simple!

McKurilj

• Osijek
    Čuvar državnog pečata
  • 4.247
    • Piperson
« Odgovori #6 u: 18. Ožujka 2010, 11:00 »
Također sam primjetio da mi nekad poslije lule baš paše čaša punomasnog mlijeka.

Dotter

• Zagreb/Samobor
  • *
    Direktor svemira
  • 8.441
  • Pipe(smoker/maker)
    • Dotterpipes
« Odgovori #7 u: 18. Ožujka 2010, 11:02 »
Također sam primjetio da mi nekad poslije lule baš paše čaša punomasnog mlijeka.

Ma daj? Vidiš, to nisam probao, ali opet rijetko kad i pijem mlijeko... Jedino u Nescaffe varijanti.
Keep it simple!

McKurilj

• Osijek
    Čuvar državnog pečata
  • 4.247
    • Piperson
« Odgovori #8 u: 18. Ožujka 2010, 11:15 »
Meni super legne, ali ne smije biti ni toplo (fuj toplo mlijeko) ni hladno - već na sobnoj temperaturi.

dllhell

• Rijeka, Croatia
  • *
    Bijeli zubi
  • 94
    • L.A.B.A.
« Odgovori #9 u: 18. Ožujka 2010, 12:55 »
Uz engleske mjesavine mi jako odgovara piti nezasladjeni jaci caj od kadulje

SSEKIR75

• Bela Crkva Banat
    Oblak dima
  • 1.644
« Odgovori #10 u: 18. Ožujka 2010, 13:32 »
13. da li se šetamo ili smo zavaljeni. meni neki aromatici odgovaraju samo u šetnji, a drugi pak ''sedećki'' :36:

Mateas78

• Beograd
    Opečen mi jezik
  • 363
    • Tobacco  Taste - forum ljubitelja lula i duvana
« Odgovori #11 u: 18. Ožujka 2010, 15:00 »
Pa način održavanja lule takođe utiče na ugođaj, kao i određivanje da li ćemo u nekoj luli mešati više duvana ili je koristiti samo za određenu vrstu. Tretmanom solju se anuliraju neki raniji ukusi iz cakea, a uredno čišćena lula se lakše puši i nema neželjenog mešanja arome duvana sa kojekakvim ostalim smradovima koji se oslobađaju iz ostataka kod loše očišćene lule.
Historia Magistra Vitae Est!

imnik

Oblak dima
  • 1.586
« Odgovori #12 u: 18. Ožujka 2010, 16:21 »
Tacku 11 dopuniti i sa doba dana, mislim da kad u predponevnim casovima zapalim nesto na poslu (u pauzi rada) nije isto kao i uvece kad sam realno opusteniji.

Sto se pica tice stvarno ima velikih razlika sta pijemo i pusimo (belo ili crveno vino, gazirano ili negazirano bezalkoholno pice, caj ili kava....)

Definitivno mnooogo faktora.... :61:

Robi 1 Kenobi

• *
    Oblak dima
  • 1.943
« Odgovori #13 u: 18. Ožujka 2010, 23:34 »
Meni lula paše uz čaj Istočno Sunce
TAKE ONE FOR THE TEAM!

SSEKIR75

• Bela Crkva Banat
    Oblak dima