Opustite se uz lulu!
Piperson Smoking Pipe Lounge

potencijalni piperson ; )

martin_

• Zagreb
  • *
    Bijeli zubi
  • 11
potencijalni piperson ; )
« u: 30. Studenoga 2010, 10:34 »
Evo da ne naljutim odmah u startu admina Krunu, odlucio sam se ipak prvo predstaviti. ; )
Uglavnom, prestao sam pusiti cigarete prije kojih 5 dana, a nakon nekih skoro 10 godina (15tak na dan) i mislim da im se necu niti vracati, ali taj duhanski ritual mi se ipak svida, pa sam razmisljao o luli kao alternativi.

Uglavnom, koliko sam ja shvatio - lula je vise hobi, nego ovisnost - i taj koncept mi se jako svida. Ali buduci da se nisposto ne zelim vratiti na cigarete, zanima me kakva su iskustva bivsih pusaca sa lulom? npr. da li ste se nakon lule ubrzo vratili i cigaretama, da li ste neumjereni u pusenju lule kao sto je to uglavnom slucaj sa cigaretama, da li je moja ideja o pusenju lule svega nekoliko puta na tjedan zavaravanje samoga sebe... uglavnom, vasa iskustva molim!

Da, jos jednu stvar, imam lulu od pokojnoga djeda. Doduse, lula je posljednji put ugasena 50tih godina proslog stoljeca, ali mislim da je oke odrzavana, mogu je fotkati pa da vi procijenite je li dovoljna za eksperiment barem.

McKurilj

• Osijek
    Čuvar državnog pečata
  • 4.247
    • Piperson
Odg: potencijalni piperson ; )
« Odgovori #1 u: 30. Studenoga 2010, 10:40 »
Dobrodošao!

Što se tiče cigareta - ne bih znao, nisam ih nikada pušio.
No znam nekoliko ljudi koji su prešli s cigareta na lulu i nisu se više vračali.
Ideja pušenja lule nekoliko puta tjedno je po meni itekako provediva.
Osobno lulu nikada ne bih mogao zapaliti ako nije baÅ¡ "pravi" trenutak. A takvih je tjedno sevga par.  :1:
It took Frog Morton four years to perfect this unique blend which is full and yet mild. It is his proudest achievement.

Dotter

• Zagreb/Samobor
  • *
    Direktor svemira
  • 8.441
  • Pipe(smoker/maker)
    • Dotterpipes
« Odgovori #2 u: 30. Studenoga 2010, 11:01 »
Dobrodošao na forum!

Dosta dugo sam dimio cigarete, jedno vrijeme i paralelno s lulom (nikad nisam radio ono da prije ili nakon lule palim cigaretu, kad je bila lula - onda samo lula pa par sati prije i nakon toga nisam dimio cigarete).

Bez ikakvih problema sam se odvikao cigareta i nastavio samo s lulom. Kod cigarete je stvar u tome da dvije-tri cigarete nadoknade onu potrebnu dozu nikotina u krvi koju nikotinska ovisnost zahtjeva. Sve ostalo je više navika nego ovisnost. Godinama se nisam vratio cigareti, pa sumnjam da u budućnosti budem :1:

A kad lulu ne dimim neko vrijeme, viÅ¡e mi fali sav taj ritual i guÅ¡t nego nekakav nikotinski dio cijele priče.  :61:

Fotkaj lulu da ju vidimo, ali mislim da ćeš se moći igrati s njom bez problema. Šteta samo ako je neka vrijedna (uz to i stara), da ju ne uništiš dok učiš. Ako je takav slučaj, onda možda razmisliti o nekoj jeftinoj početničkoj varijanti.
Keep it simple!

Canaan

Oblak dima
  • 1.164
    • Canaan Pipes
« Odgovori #3 u: 30. Studenoga 2010, 11:49 »
Dobrodosao  :61:.

Smatram da je sve stvar resenosti i volje u coveka,kada se stvarno odlucis da ostavis nesto  onda je to i jedini lek ovisnosti ! Ako zelis da zamenis hemiski preparirane stapice sa filterom  zarad jedne vekovne tradicije u vidu Lule i njenih mesavina onda je to ipak nesto sasvim drugo.Sve samo zavisi dali si ozbiljno resen i sta stvarno zelis.
U lularstvo se ne bezi nego dolazi slobodnom voljom  :1:
"keep it simple until it gets complicated"

sesapipes

Lulaš prve klase
  • 2.315
« Odgovori #4 u: 30. Studenoga 2010, 12:30 »
Dobrodosao!
Osobno prestao sam pusiti cigarete 1996. i nisam vise nikad ni jednu zapalio. Stvar s lulom je
sasvim nesto drugo, recimo ako je pusenje cigareta soap opera, pusenje cigara dobar film, onda je
pusenje lule kao citanje dobre knjige, zahtijeva znanje. A da ne govorimo o duhanima. :64:

Dinko

• Zagreb
  • *
    Oblak dima
  • 1.108
« Odgovori #5 u: 30. Studenoga 2010, 12:38 »
Pozdrav!
Lula se jako teško može pušiti iz nervoze, naprosto previše faktora to ne dozvoljava. Lula je iz tog razloga općenito korisna kod prestanka pušenja cigareta, ali i zadovoljava nikotinsku dozu,ovisno o duhanu naravno (izbor ogroman).
Širok izbor duhana je toliko velik da ti stalno dopušta uživanje u novim i neotkrivenim okusima. Zapravo kada se osvrneš za cigaretom ako ju već i ne ostaviš, sigurno češ ju precizno znati dozirati.
Polonius:
Though this be madness, yet there is method in it.

sesapipes

Lulaš prve klase
  • 2.315
« Odgovori #6 u: 30. Studenoga 2010, 12:41 »
Sorry na smajlicu, trebao je biti ovaj :61:

MOVESHAKER

• Zabreg
    Žuti zubi
  • 674
  • C10H14N2
« Odgovori #7 u: 30. Studenoga 2010, 12:58 »
Dobrodošel,
ZIG  ZAG

martin_

• Zagreb
  • *
    Bijeli zubi
  • 11
« Odgovori #8 u: 30. Studenoga 2010, 13:46 »
Ajme koliko odgovora i dobrodoslica, hvala vam.. ovo vec  "mirisi" na nesto dobro ; )
Pogotovo mi se, kao ljubitelju knjige, svida komentar od sesapipes..zvuci jako obecavajuce. ; )

Canaan je spomenuo "bjezanje u lularstvo", pa samo kratko - mislim da mi nije to u igri, a osobno da budem potpuno siguran odlucio sam se postaviti strpljivo prema luli i prije nego li je probam, tako da stavljam moratorij od nekoliko mjeseci na tu odluku. Vidjet cemo sto ce tada biti. ; )

Evo, sad idem malo poslikati tu staru lulu. Osobno mislim da i nije vrijedna (osim, dakako, emotivno), ali bolje cete procijeniti vi.

rodjo

• Zagreb
  • *
    Lulaš prve klase
  • 2.406
  • Briar block maker
« Odgovori #9 u: 30. Studenoga 2010, 16:40 »
Dobrodošao,
osobno sam pušio cigarete davnih dana i prešao na lulu, razlika nezamisliva, zdravstveno ne mogu suditi ali zasigurno nema više onih jutarnjih iskašljavanja itd.
Sesa je skoro najvjernije objasnio kako bi se to lijepo moglo usporediti, ako budeš ustrajan i strpljiv sam ćeš nakon nekog vremena uvidjeti ljepotu i čar pušenja iz lule, pa kad te napadne bolest skupljanja i kolekcioniranja lula, o duhanima i isprobavanjima načina pušenja da ne govorim.
Ono što je sreća ako to tako mogu reći je da ovdje na forumu možeš štošta saznati i pojednostaviti si proces početnika, moram priznati da kad sam ja počeo nije bilo toliko informacija osim ponešto strane literature koja se mogla nabaviti samo vani izvan države.
Sretno sa prvim koracima :61:

imnik

Oblak dima
  • 1.586
« Odgovori #10 u: 30. Studenoga 2010, 18:18 »
Dobrodosao!

sova

• **
    Peče me jezik
  • 225
« Odgovori #11 u: 30. Studenoga 2010, 18:24 »
Dobrodošao !!!

SSEKIR75

• Bela Crkva Banat
    Oblak dima
  • 1.644
« Odgovori #12 u: 30. Studenoga 2010, 19:14 »
dobrodosao! pusio sam cigarete godinama i to uglavnom pojace (camel, bez filtera najcesce, skoro 10god, zatim francuske gitanes i gauloises, takodje bez filtera, kad je sve to nestalo zlatni winston i crveni pall mall). kada sam pre nekih 8godinaprobao lulu odusevio sam se, iako nisam imao pojma o pusenju lule. palio 5-6 puta dnevno istu lulu, strugao cake misleci da je to djubre, itd. kada sam otisao u vojsku 2003. poneo sam i lulu, i uvece palio na opste zadovoljstvo i odobravanje. nazalost nestade duvana, pa sam se preorijentisao na capt black cigarilose. kad je i toga nestalo vratio sam se winstonu i to pusio do ponovne nabavke duvana za lulu. u medjuvremenu cigarete su postale tako smrdljive da je to neverovatno. onih bez filtera vise nema zahvaljujuci zlocinackoj organizaciji zvanoj EU, a u one sa filterima bolje da ne znas sta se stavlja... elem, kads se nekako i pojavio duvan za lulu kod nas postojao je problem - imao sam samo dve lule niskog kvaliteta. e ondasam saznao za forum i sve je krenulo drugim putem. cigarete? probam po neki dim, ali ne uvlacim u pluca - cisto da vidim kakv je duvan. zakljucak - nema duvana u debeloj vecini cigareta. jedine tri pusljive cigarete u srbiji su 57 (rade makedonci), hercegovina filter i sarajevska drina. lulu uglavnom pusim uvece kad se vratim sa posla i "okacim mozak o klin", ali je po ceo dan nosim u ustima nezapaljenu i uzivam u ukusu nezapaljenog duvana. videces. nece ti trebati cigarete vise, to je samo ruzna navika, ne toliko zavisnicka bolest kao sto lekari trucaju (pa i oni moraju od necega da zive, ne? ;) )

senka

• *
    Oblak dima
  • 1.350
« Odgovori #13 u: 30. Studenoga 2010, 20:03 »
dobrodosao!  :61: :61: :61:
Beyond Ideas Of Right Doing and Wrong Doing There Is A Field, I'll Meet You There - Rumi

martin_

• Zagreb
  • *
    Bijeli zubi
  • 11
« Odgovori #14 u: 30. Studenoga 2010, 23:26 »

Nadam se da ce upaliti ovaj put..