Opustite se uz lulu!
Piperson Smoking Pipe Lounge

Habanero i Bhut

sesapipes

Lulaš prve klase
  • 2.315
Habanero i Bhut
« u: 10. Siječnja 2012, 19:06 »
Odlucio sam uzgojiti ove dvije vrste feferona (Habanero Orange i Bhut Jolokia), jer su me kalabrijski malo
razocarali jacinom. Okus im je ok, ali treba puno vremena da ulje (maslinovo) dobije po njima. Sjemenke
za Buth su vec stigle, a sutra ili prekosutra doci ce malo mljevenog Habanera sa sjemenkama. Nadam se
da ce uspijeti, iako zahtijevaju osobito Bhut, visoke temperature. Na jugu Italije se uzgaja uspijesno,
a vjerujem da se uz malo paznje mogu uzgojiti i ovdje. Inace koga interesira, lik od kojeg sam kupio
sjemenke je ljubitelj feferona i spreman je dati savijete sto i kako...Zivi bili, pa gorijeli... :64:

McKurilj

• Osijek
    Čuvar državnog pečata
  • 4.247
    • Piperson
Odg: Habanero i Bhut
« Odgovori #1 u: 10. Siječnja 2012, 19:12 »
It took Frog Morton four years to perfect this unique blend which is full and yet mild. It is his proudest achievement.

sesapipes

Lulaš prve klase
  • 2.315
« Odgovori #2 u: 10. Siječnja 2012, 19:24 »
Jedno od uputstava, a mislim bez svake sumnje i najvaznije, da se bhut (sto znaci zmija), ne jede. Sluzi kao zacin,
meni osobno ce posluziti, ako uspije, za izradu pikantnog maslinovog ulja. Habanero cu probati i sirovog,jer
kazu da ima odlican okus. Ali,jos je rano, jer mi o raznju, a Habanero i Bhut u sumi...

Canaan

Oblak dima
  • 1.164
    • Canaan Pipes
« Odgovori #3 u: 10. Siječnja 2012, 19:46 »
Branko,razmisljamo isto ,jedino bi Jolokia iz indije sve nas direktno odvezla u nirvanu!! :68: :134:
« Zadnja izmjena: 10. Siječnja 2012, 19:48 od Canaan »
"keep it simple until it gets complicated"

rodjo

• Zagreb
  • *
    Lulaš prve klase
  • 2.406
  • Briar block maker
« Odgovori #4 u: 11. Siječnja 2012, 08:37 »
Samo naprijed Sesa, i izvještavaj nas da čujemo kako napreduje uzgoj :1:

Dotter

• Zagreb/Samobor
  • *
    Direktor svemira
  • 8.441
  • Pipe(smoker/maker)
    • Dotterpipes
« Odgovori #5 u: 11. Siječnja 2012, 09:29 »
Neki dan sam otvorio bočicu maslinjaka sa feferonima i lovorovim listom. Zanimljiv spoj ali treba naći dobro jelo s kojim će se to iskombinirati.

Na što ti stavljaš takvo feferonima obogačeno ulje?

Držim fige da ti uspiju!!  :1:
Keep it simple!

sesapipes

Lulaš prve klase
  • 2.315
« Odgovori #6 u: 11. Siječnja 2012, 12:01 »
Pa, maslinovo ulje s pikantnim "nijansama" stavljam uglavnom na manestre, ali moze i na sve ostalo,npr. dovoljno
je malo ulja i parmezana da se napravi ukusna pasta. Razlog je da se zenskom dijelu obitelji ne svidja pikantno,dok
muskom da. Onda si ja i Mirkec (7 godina!) stavimo ulja koliko nam pase. A mljeveni feferon bez sjemenki je odlicna
zamijena za papar. Recimo, ovaj kalabrijski segotovo ni ne osjeti kad ga stavljam u jela. A inace najbolje je svijez, a za to vec imam u planu posaditi dugi, kalabrijski, a vidjet cu da li je habanero jestiv. I tako,jos bi mogao na tu temu...
Svakako cu obavijestiti zainteresirano clanstvo kako napreduje i da li napreduje uzgoj...

Dotter

• Zagreb/Samobor
  • *
    Direktor svemira
  • 8.441
  • Pipe(smoker/maker)
    • Dotterpipes
« Odgovori #7 u: 11. Siječnja 2012, 13:31 »
Hvala ti na odgovoru!!

Svakako nas informiraj kako napreduje nasad!!  :1:
Keep it simple!

pipeclubsi

• Slovenija
    Opečen mi jezik
  • 372
« Odgovori #8 u: 14. Siječnja 2012, 20:45 »
Želim ti dobar uzgoj, neka uspjeva i dobro rodi :-)

Ja habanero kupujem u LeClercu, imaju sviježe. Sušim ih, izmrvim i dodajem jelu, a dio stavljam u ulje koje je izvrsno. Posadio sam i semenje i biljke su izrasle ali još nema plodova.

Imam i jedan suvi Bhut Jolokia kojeg mi je dao kolega. To je ubojita stvar, skoro da ga moraš čuvati u sefu. Nedaj bože, da ga tko dotakne, ima milion jedinica kapsaicina po scovillu i preporučuju rukavice kad to uzmeš u ruke. Jednom prilikom sapunom umivenom rukom sam taknuo prst od supruge, a ona se počačkala po ustima. Pa posle izmija usta i kaže kako je nešto peče. Nije znala da sam radio sa jolokia čilijem.

Inače baš danas sam naručio nekoliko stvari kod:
http://www.scorchio.co.uk/blairs-ma-38.html?HCid=51e126bed5186b2df311e2c543d83f40
Sakupili smo se prijatelji i da smanjimo poštarinu, kupujemo u grupi. Imaju svašta.

Inače ima i u Sloveniji internetni shop http://www.kupicili.si/

« Zadnja izmjena: 14. Siječnja 2012, 20:49 od pipeclubsi »
~~~ Aleš iz Maribora ~~~

sesapipes

Lulaš prve klase
  • 2.315
« Odgovori #9 u: 14. Siječnja 2012, 22:21 »
Je, inace je preporuka  kada se rukuje s feferonima da se koriste gumene rukavice. eto, meni se jednom desilo
da sam se isao tusirati, a da prethodno nisam koristio rukavice...bilo je gadno, iako je u pitanju bio kalabrijski
feferon. recimo, da sam nesto naucio... :68:

Canaan

Oblak dima
  • 1.164
    • Canaan Pipes
« Odgovori #10 u: 15. Siječnja 2012, 08:13 »
Odlican link pipeclubsi,inace da se nadovezem na Brankovu misao oko ljutih ruku, bio sam jednom dovoljno pri pameti da sat vremena nakon rukovanja chilijem protrljam oci .I eto mi suze radosnice jos sat vremena...barem je mojoj familiji bilo zabavno  :151:   :68:
« Zadnja izmjena: 16. Siječnja 2012, 12:35 od Canaan »
"keep it simple until it gets complicated"

imnik

Oblak dima
  • 1.586
« Odgovori #11 u: 15. Siječnja 2012, 14:36 »
Sjajan link. :38:

Dotter

• Zagreb/Samobor
  • *
    Direktor svemira
  • 8.441
  • Pipe(smoker/maker)
    • Dotterpipes
« Odgovori #12 u: 16. Siječnja 2012, 09:29 »
Hahahahaha, ja sam isto jednom navečer vadio sjemenke iz chilli papričice, drugo jutro sam umio oči s tim rukama.... Jedino Å¡to sam vidio neko vrijeme je bila bijela svijetlost  :90:
Keep it simple!

Kova

• Zagreb
  • *
    Lulaš prve klase
  • 2.903
« Odgovori #13 u: 17. Siječnja 2012, 08:52 »
Zanimljivo je vidjeti da nas ima dosta ljubitelja ljutog. Nažalost, nisam probao niÅ¡ta dalje od makedonskih suÅ¡enih papričica i naravno, sve vrste kupovnih koje se mogu naći u domaćim trgovinama.... Ove godine ću posaditi par vrsti, pa ćemo vidjeti kako će ispasti... Inače, gledao sam dokumentarac o proizvodnji jednog od najpopularnijih tabasca, i tamo su prikazali klub ljubitelja chilli umaka iz USA. Skroz interesantno vidjeti njihova okupljanja i testiranja chilli umaka iz kućne radinosti!  :61:
"When anger rises, think of the consequences."
-Confucius

sesapipes

Lulaš prve klase
  • 2.315
« Odgovori #14 u: 17. Siječnja 2012, 11:25 »
Istina je da jacina ovisi o nizu detalja, pa se zna da staklenik ne daje istu jacinu kao nasad na otvorenom,
pa tu je pitanje i zemlje koja se koristi, sunca i naravno duhana koji se pusi... :1: