Hm, da...
Danas se trava uzgaja skriveÄki po podrumima, a duhan je (joÅ¡ uvijek) dostupan po kioscima.
Meni se Äini da ću pod stare dane morati uzgajati duhan u podrumu, a da će se trava prodavati po svim kioscima.
No dobro, ja barem imam podrum.
Kad već spominjemo faÅ¡izam, danaÅ¡nje metode borbe protiv puÅ¡enja (antipuÅ¡aÄke kampanje, znanstvena istraživanja, troÅ¡arine, zabrane puÅ¡enja na radnom mjestu i u javnim ustanovama, zabrane reklamiranja duhana, zabrana prodaje mladima i sliÄne mjere) osmislio je 1930-tih Adolf Hitler, bivÅ¡i teÅ¡ki puÅ¡aÄ cigareta.
Jedan Älanak na tu temu:
HITLER I PRVA KAMPANJA PROTIV PUÅ ENJA
UvoÄ‘enje zdravstvenog programa koji bi mogao spasiti živote 20 tisuća žena, sigurno bi bio veliki uspjeh za bilo kojeg politiÄara. Jedan takav politiÄar bio je upravo Adolf Hitler, Äovjek – monstrum, koji je naredio masovna ubojstva najmanje 11 milijuna ljudi koji su se smatrali nepoželjnima. To je, kako nam je već odavno poznato, ukljuÄivalo Židove, Rome, homoseksualce, komuniste i osobe s invaliditetom.
No puÅ¡enje je Hitleru stvarao veliki problem. Budući da je bio opsjednut idejom arijevske “vladajuće raseâ€, puÅ¡enje je smatrao kao prijetnju zdravlju njemaÄkog naroda.
Često se hvalio kako je prestao pušiti 1919. godine, a pojavljivao se i na letcima protiv pušenja, upozoravajući kako je svaki Nijemac zbog svojih propusta i nedjela kriv za ostatak društva.
U meÄ‘uvremenu, nacistiÄki znanstvenici bili su potaknuti na istraživanje opasnosti od puÅ¡enja. Godine 1939., Franz Muller proizveo je prvu epidemioloÅ¡ku studiju, koja povezuje cigarete s rakom. Do 1943. godine, njemaÄki istraživaÄi uvjerljivo su dokazali da puÅ¡enje uzrokuje rak pluća. Nažalost, poÄetkom rata, ovo je istraživanje palo u drugi plan. Desetljeće nakon toga isto su istraživanje proveli ameriÄki istraživaÄi.
Sve u svemu, procjenjuje se kako je nacistiÄka kampanja protiv puÅ¡enja ipak spasila živote najmanje 20 tisuća žena. S druge strane, slijedi gorka Äinjenica. Ti isti istraživaÄi i lijeÄnici koji su vodili program protiv puÅ¡enja, pokrenuli su program eutanazije koji je ubio najmanje 200 tisuća ljudi.