Kao sto sam obecao evo par rijeci o mojim dojmovima ovog duhana. Naime pusio sam ga ovaj vikend,
utisci su bili dvojaki, ali neke stvari su ostale iste. Ali idemo redom. Duhan je tipicna "balkan"
mjesavina, cak na momente podsjeca na BS. Sastoji se od virginije, orijentalaca,
10 posto kentuckyja, 40 posto latakije i periqua u tragovima. Ovog zadnjeg se osjeti jako malo
i to mozda u pocetku. Cut je ribbon, boja je tamno smedja, a kad se otvori kesa zapah latakije je
mocan i obecavajuci. Proizvodjac je navodno iz Ceske, ali na ovoj mojoj pise da je proizvedena u
Njemackoj. Nije bilo posebnih problema oko paljenja, vlaznost je idealna, a vec kod prvih
dimova latakija zapocinje sa svojom dominacijom. Virginija i kentucky su u odlicnoj ravnotezi,
za perique je vec receno, da ga gotovo i nema. Izgara ravnomjerno, no ako se ugasi kao da
se stvara "korica" koju prije ponovnog paljenja treba razbiti. Sto se okusa tice on je za ovu
vrst duhana "bazican" bez nekih osobitih pretenzija da bude plemenit ili da iznenadi. Na zalost,
iznenadjenje je bilo druge vrste. Naime, s vremena na vrijeme osjeti se "sapunast" ukus
za koji ne znam odakle dolazi, da li je stvar latakije ili kojeg orijentalca. U subotu ovaj je
dojam bio konstantan, no u nedjelju je bilo malo drugacije, nisam ga imao stalno u ustima.
Sjecam se nekih kesica BS koje su imale isti nedostatak. Treba vidjeti da li ce on mozda
s vremenom nestati, premda sumnjam. Inace, kad sam vec spomenuo BS, nek ovo bude mali
"tima out", cuo sam dvije verzije zasto se vise ne proizvodi. Koliko su vjerodostojne,
ne znam, a ako netko ima drugih, nek slobodno doda. Naime, po prvoj je "Dunhill"
otkupio licencu, i on se prestao proizvoditi iz razloga,jer "Dunhill" nije vise zanimala
proizvodnja duhana. Prema drugoj, navodno proizvodjac nije vise mogao nabaviti dovoljne
kolicine sirijske latakije, pa je prestao s proizvodnjom, jer ciparska nema isti nivo. Otuda
mozda objasnjenje ovog "sapunastog" ukusa i u BS-u.
Stanislaw BL je duhan srednje jak do jak, ne pece jezik, ali ne ostavlja u ustima onaj
barsunasti osjecaj koji daruje dobra latakija. Sigurno je da miris ne ispunjava ocekivanja,
ali pored svega ovo je odlican duhan za koji bi bio sretan da ga ljeti nadjem u Lovranu.
Kako spada u vrstu duhana koji mi se svidjaju mozda je ocijena devet od deset visoka,ali
iskreno receno izuzetan je odnos kvalitete i cijene. Moze biti da smo se navikli na fine
duhane, pa jedan ovakav direktan i manje "umjetnicki" duhan ne znamo vise cijeniti.