Opustite se uz lulu!
Piperson Smoking Pipe Lounge

OD PUÅ AÄŒA CIGARETA DO PUÅ AÄŒA LULE

rodjo

• Zagreb
  • *
    Lulaš prve klase
  • 2.406
  • Briar block maker
OD PUÅ AÄŒA CIGARETA DO PUÅ AÄŒA LULE
« u: 26. Veljače 2010, 21:37 »

OD PUŠAĆA CIGARETA DO PUŠAĆA LULE

Poznajem puno pušaća koji su pokušali odbaciti cigarete prihvaćajući se lule, a poneki su mislili da im lula može poslužiti tek kao pomočno sredstvo da bi se uopće odrekli navike pušenja.
I jedno i drugo je pogrešno. Odmah da nam bude jasno – lulu je lakše prihvatiti nepušaču nego ovisniku o bijelom tinjajućem štapiću!
Prije svega pušač cigareta prilazi luli sa jednom sasvim krivom predodžbom. On pravilno rezonira da je ovisnik o nikotinu, ali previše pojednostavljuje stvar kad smatra da je duhan duhan i da će dozu nikotina dobiti ovako ili onako, bilo to cigareta ili lula. To je velika greška. U prvom redu možemo slobodno reći da pušač lule nije nikakav ovisnik, ili je to barem u manjoj mjeri nego pušač cigareta.
Naime kako znamo dim iz lule se nikada ne uvlači u pluća, on se konzumira samo u usnoj Å¡upljini i kod puÅ¡enja  na lulu važan je upravo njegov okus, aroma. Tome se vremenom i prilagodila osjetila puÅ¡aća lule i zato nema apsolutno nikakve opasnosti da bi pasionirani lulaÅ¡ mogao zapustiti lulu na račun cigareta. U ostalom slobodno je zapalite!

Već nakon par dimova ustanovit ćete da taj način pušenja izaziva samo gađenje i garantiram da jednom zapaljenu cigaretu nećete popušiti do kraja… Ista stvar je i sa pušačem cigareta, nikakva lula ne može zamijeniti osjećaj koji se javlja kad mu duboko uvučeni dim ispuni pluća. A upravo na ogromnoj površini koju sačinjavaju plućne alveole odvija se glavni proces apsorpcije nikotina i ostalih sastojaka duhanskog dima. U pušača lule to obavlja samo sluznica usne šupljine i to u daleko skromnijem obujmu – tek trideset posto nikotina resorbira se preko nje.

Eto zašto pušaći lula mogu izdržati i duge pauze između dva pušenja , a da nisu nimalo nervozni.
U stvari kod puÅ¡aća lule otpada ona najopasnija komponenta ovisnosti  o duhanu – fizička.
Stanice njegovog organizma naprosto nemaju potrebu za unošenjem nikotina. Tu prevladava samo blaži oblik ovisnosti, psihički i ne ispoljava se nikakvim nervoznim tikovima, već smirenim i nenametljivim baratanjem , zapravo igranjem sa lulom koja je već nekako tijekom vremena postala dio ličnosti pušača…

No vratimo se problemu pušača cigarete koji želi postati lulaš. Tu je dakle potrebna isto tako jaka volja kao i da se čovjek želi odviknuti pušenja uopće. Fiziološko objašnjenje smo već naveli – ovisnost o nikotinu i prilagodba osjetila određenom tipu konzumiranju duhana.
NepuÅ¡ač je tu u apsolutnoj prednosti, već pri prvom dimu iz lule on će osjetiti nagovjeÅ¡taj divote koja ga očekuje kada savlada samu tehniku puÅ¡enja na lulu. Konzumentu bijelih Å¡tapića taj će okus od početka biti odbojan, ako ne i odvratan. I tako sve do petnaeste, dapače i do dvadesete lule, ako izdrži. I onda ??? I onda će se dogoditi neobična stvar  - eventualno pripaljena cigareta viÅ¡e mu neće prijati. I ONDA SE TO JEDNOM DOGODI, BIVÅ I NERVOZNI PUÅ AÄŒ CIGARETA POSTAO JE PRIPADNIK VELIKOG BRATSTVA PUÅ AÄŒA LULA I NIKADA SE VIÅ E NEĆE VRATITI TINJAJUĆEM BJELOM Å TAPIĆU.

NAPOMENA:  I ja sam svojedobno puÅ¡io cigarete i to tri kutije na dan! Koketirao sam doduÅ¡e sa lulom, uvijek mi je bila u džepu i tu i tamo bi je pripalio, ali prokleta cigareta me je uvijek nekako uspjela „prevariti“. Sve dok zadnjeg dana jednog izvanredno uspjeÅ¡nog ljetovanja, nas nekolicina dobrih prijatelja  nije odlučila pripremiti „abÅ¡id“. Dakako, bio je to izgovor za najobičniju terevenku u kojoj sam ja ( i ne samo ja…) potpuno izgubio kompas i dočekao jutro s teÅ¡kom mučninom i glavoboljom – svim onim simptomima koji nas drugi dan podsjećaju da je provod bio viÅ¡e nego uspjeÅ¡an.

Da se razbistrim pripalio sam cigaretu….bolje reči pokuÅ¡ao sam zapaliti, jer je val gaÄ‘enja koji  je izazvao duhanski dim cigarete bio tako iznenadan i jak da sam je smjesta bacio i zarekao sam se da viÅ¡e nikada neću puÅ¡iti te da ću se definitivno vratiti prvoj ljubavi, dobroj staroj luli koja se me nikada nije tako podmuklo iznevjerila. I riječ sam održao. Nikad se viÅ¡e nije u mom džepu naÅ¡la kutija cigareta. To je teÅ¡ko objasniti, jer kada bi odvikavanje od cigareta bilo tako lako mnogi puÅ¡aći koji to, u stvari ne žele biti lako bi se odrekli puÅ¡enja. Možda je bliže istini činjenica da sam ja uvijek volio lulu, a u puÅ¡ače cigareta sam zalutao tek slučajno. Bilo kako bilo, tu metodu prelaska na lulu ne preporučujem. Može se dogoditi da steknete jaku glavobolju, a kad sve zaboravite, ponovno ćete pripaliti cigaretu…

JoÅ¡ neÅ¡to. Za ovakav mukotrpan prijelaz od jednog načina puÅ¡enja na drugi potreban je i motiv. Ono – da je puÅ¡enje na lulu zdravije možete odmah odbaciti. Istini na volju ako Vam je baÅ¡ do zdravlja onda je najbolje da uopće ne puÅ¡ite. Tu se, meÄ‘utim javlja joÅ¡ jedan motiv, onaj ekonomski. Jer,  joÅ¡ jedna besmislica koju lansiraju ljudi koji se ne razumiju u lule jest ta da je puÅ¡enje na lulu jeftiniji oblik uživanja u duhanu. Doista, iako se to i čini na prvi pogled, lako se izračuna da je tjedni utroÅ¡ak i najjeftinijeg duhana joÅ¡ uvijek daleko jeftiniji izdatak od onog svakodnevnog kupovanja cigareta. Ali  ako ste pažljivo pročitali neke moje članke onda Vam je jasno da je puÅ¡enje na lulu itekako skupi sport ili hobi, daleko skuplji od kupovanja cigareta. Tja, puÅ¡enje na lulu jest jedna velika strast!  A tko se joÅ¡ u strasti obazire na troÅ¡kove??? 

Autor i pipe maker   
Dr. Hrvoje Gumbas

Dotter

• Zagreb/Samobor
  • *
    Direktor svemira
  • 8.441
  • Pipe(smoker/maker)
    • Dotterpipes
Odg: OD PUÅ AÄŒA CIGARETA DO PUÅ AÄŒA LULE
« Odgovori #1 u: 26. Veljače 2010, 21:53 »
Ohoho, odlicno napisano! Temeljito istrazeno i smisleno sroceno!
Jos, hocemo jos!! 
Keep it simple!

SSEKIR75

• Bela Crkva Banat
    Oblak dima
  • 1.644
« Odgovori #2 u: 26. Veljače 2010, 22:22 »
apsolutna istina do zadnjeg pasusa. zadnji - moze se diskutovati. naime, zavisno od toga koji duvan i koliko pusite, pusenje na lulu je ili jeftinije ili u klasi sa cigaretama klase lucky strike. preracunajte sami. ako niste fanatik za lule (e to je ono diskutabilno :64:) bice vam dovoljno 3-5 lula klase recimo dc koje ce trajati jako dugo i fino dimiti, pa se njihova cena rasporedi na niz godina koji sluze... sad,sto se svi vrlo brzo zapale za razne lule, druga je stvar. sto rece dr gumbas, ko se jos u strasti obazire na troskove :64:

McKurilj

• Osijek
    Čuvar državnog pečata
  • 4.247
    • Piperson
« Odgovori #3 u: 26. Veljače 2010, 22:37 »
Odličan članak! Uživao sam u svakom slovu!

Nadam se da ćemo imati prilike ovdje čitati još puno ovakvih tekstova!!

P.S. Ovaj i članak o održavanju zaštitne kore postavio sam i na piperson.org
It took Frog Morton four years to perfect this unique blend which is full and yet mild. It is his proudest achievement.

rodjo

• Zagreb
  • *
    Lulaš prve klase
  • 2.406
  • Briar block maker
« Odgovori #4 u: 26. Veljače 2010, 22:39 »
Odličan članak! Uživao sam u svakom slovu!

Nadam se da ćemo imati prilike ovdje čitati još puno ovakvih tekstova!!

P.S. Ovaj i članak o održavanju zaštitne kore postavio sam i na piperson.org

tx, ma ima toga dosta samo kaj je pisano starom mašinom, pa treba sve prepisivati, ali stvarno bi se trebalo dogovorit i napravit neke dobre skripte, knjigu ili e-book na webu, ali pošteno , sa slikama i svemu ostalom kaj ide...

SSEKIR75

• Bela Crkva Banat
    Oblak dima
  • 1.644
« Odgovori #5 u: 26. Veljače 2010, 22:42 »
kod nas kazu kad nema kise dobar i grad. zato dok ne sredis sve da valja, dobro i ovako, da vidimo sta kaze iskusan covek. :13:

McKurilj

• Osijek
    Čuvar državnog pečata
  • 4.247
    • Piperson
« Odgovori #6 u: 26. Veljače 2010, 22:44 »
Vrlo rado, mogli bi za početak napraviti pripremu u pdf-u. Može poslužiti kao "e-knjiga" a danas sutra može biti kao gotova priprema za tisak. Koliko otprilike ima tekstova? Ako treba možeš meni fotokopirati dio i poslati pa da i pomognem u prekucavanju.
It took Frog Morton four years to perfect this unique blend which is full and yet mild. It is his proudest achievement.

rodjo

• Zagreb
  • *
    Lulaš prve klase
  • 2.406
  • Briar block maker
« Odgovori #7 u: 26. Veljače 2010, 22:50 »
ima stotinjak listova, bez slika, ali obzirom da je pisano prije 20-tak godina trebalo bi možda dodati neke nove stvari, mislim da ima još svašta za dodati....

SSEKIR75

• Bela Crkva Banat
    Oblak dima
  • 1.644
« Odgovori #8 u: 26. Veljače 2010, 22:52 »
hm, bilo bi zanimljivo videti sta se TAD radilo... :52:

Mateas78

• Beograd
    Opečen mi jezik
  • 363
    • Tobacco  Taste - forum ljubitelja lula i duvana
« Odgovori #9 u: 27. Veljače 2010, 02:06 »
Odličan tekst i istinit od slova do slova. Ja sam bio puÅ¡ač cigareta, pa preÅ¡ao na lulu. Sad na poslu (imamo neki ćumez gde svi sedimo tokom pauze i puÅ¡imo) svi komentariÅ¡u kako lula lepo miriÅ¡e a mene sramota da im kažem kako njihove cigarete smrde na pomokrenu slamu. A probao sam skoro cigaretu od koleginice i bilo mi je baÅ¡ baÅ¡ baÅ¡ gadno... Ipak je  :61: zakon!
Historia Magistra Vitae Est!

Cigara

• Slovenija
  • *
    Odlikaš
  • 3.060
« Odgovori #10 u: 27. Veljače 2010, 10:05 »
odlican text! puno hvala!

btw dal ne postoji programi koji sa skeniranog papira prepoznaju text? to bi moglo ic veoma brzo.
It's good sportsmanship to not pick up lost golf balls while they are still rolling.--Mark Twain

rodjo

• Zagreb
  • *
    Lulaš prve klase
  • 2.406
  • Briar block maker
« Odgovori #11 u: 27. Veljače 2010, 10:31 »
imam ja neki ABBY FIne reader pa ću probati ali sa tim je poslije više posla jer se mora stavljati u spell checker pa onda format text pa..... budem probao.

Dotter

• Zagreb/Samobor
  • *
    Direktor svemira
  • 8.441
  • Pipe(smoker/maker)
    • Dotterpipes
« Odgovori #12 u: 27. Veljače 2010, 12:04 »
Da, obicno to vise odmogne nego pomogne..
Keep it simple!

McKurilj

• Osijek
    Čuvar državnog pečata
  • 4.247
    • Piperson
« Odgovori #13 u: 27. Veljače 2010, 12:07 »
Ja sam u firmi imao isti problem. Imao sam neku dokumentaciju samo u pisanom obliku a trebala mi je u digitalnom. Pa sam probao sa OCR-om. No brzo sam odustao i lijepo sve prekucao.

Kao što rekoh ako mogu pomoći pošalji mi dio materijala pa ću pomalo prekucavati.

SSEKIR75

• Bela Crkva Banat
    Oblak dima
  • 1.644
« Odgovori #14 u: 27. Veljače 2010, 18:26 »
ABBY su koristili moji prijatelji koji su tad drzali stampariju i bio im je ok. mada, licno sam se uverio, bolje prekucaj... :36: m78, i ja sam odavno doso do istog zakljucka pa sad od cigareta palim samo neke ekskluzive koje nisam probao do sad (kina,indija,rusija, mongolija... :64:)