OD PUŠAĆA CIGARETA DO PUŠAĆA LULE
Poznajem puno puÅ¡aća koji su pokuÅ¡ali odbaciti cigarete prihvaćajući se lule, a poneki su mislili da im lula može poslužiti tek kao pomoÄno sredstvo da bi se uopće odrekli navike puÅ¡enja.
I jedno i drugo je pogreÅ¡no. Odmah da nam bude jasno – lulu je lakÅ¡e prihvatiti nepuÅ¡aÄu nego ovisniku o bijelom tinjajućem Å¡tapiću!
Prije svega puÅ¡aÄ cigareta prilazi luli sa jednom sasvim krivom predodžbom. On pravilno rezonira da je ovisnik o nikotinu, ali previÅ¡e pojednostavljuje stvar kad smatra da je duhan duhan i da će dozu nikotina dobiti ovako ili onako, bilo to cigareta ili lula. To je velika greÅ¡ka. U prvom redu možemo slobodno reći da puÅ¡aÄ lule nije nikakav ovisnik, ili je to barem u manjoj mjeri nego puÅ¡aÄ cigareta.
Naime kako znamo dim iz lule se nikada ne uvlaÄi u pluća, on se konzumira samo u usnoj Å¡upljini i kod puÅ¡enja na lulu važan je upravo njegov okus, aroma. Tome se vremenom i prilagodila osjetila puÅ¡aća lule i zato nema apsolutno nikakve opasnosti da bi pasionirani lulaÅ¡ mogao zapustiti lulu na raÄun cigareta. U ostalom slobodno je zapalite!
Već nakon par dimova ustanovit ćete da taj naÄin puÅ¡enja izaziva samo gaÄ‘enje i garantiram da jednom zapaljenu cigaretu nećete popuÅ¡iti do kraja… Ista stvar je i sa puÅ¡aÄem cigareta, nikakva lula ne može zamijeniti osjećaj koji se javlja kad mu duboko uvuÄeni dim ispuni pluća. A upravo na ogromnoj povrÅ¡ini koju saÄinjavaju plućne alveole odvija se glavni proces apsorpcije nikotina i ostalih sastojaka duhanskog dima. U puÅ¡aÄa lule to obavlja samo sluznica usne Å¡upljine i to u daleko skromnijem obujmu – tek trideset posto nikotina resorbira se preko nje.
Eto zašto pušaći lula mogu izdržati i duge pauze između dva pušenja , a da nisu nimalo nervozni.
U stvari kod puÅ¡aća lule otpada ona najopasnija komponenta ovisnosti o duhanu – fiziÄka.
Stanice njegovog organizma naprosto nemaju potrebu za unoÅ¡enjem nikotina. Tu prevladava samo blaži oblik ovisnosti, psihiÄki i ne ispoljava se nikakvim nervoznim tikovima, već smirenim i nenametljivim baratanjem , zapravo igranjem sa lulom koja je već nekako tijekom vremena postala dio liÄnosti puÅ¡aÄa…
No vratimo se problemu puÅ¡aÄa cigarete koji želi postati lulaÅ¡. Tu je dakle potrebna isto tako jaka volja kao i da se Äovjek želi odviknuti puÅ¡enja uopće. FizioloÅ¡ko objaÅ¡njenje smo već naveli – ovisnost o nikotinu i prilagodba osjetila odreÄ‘enom tipu konzumiranju duhana.
NepuÅ¡aÄ je tu u apsolutnoj prednosti, već pri prvom dimu iz lule on će osjetiti nagovjeÅ¡taj divote koja ga oÄekuje kada savlada samu tehniku puÅ¡enja na lulu. Konzumentu bijelih Å¡tapića taj će okus od poÄetka biti odbojan, ako ne i odvratan. I tako sve do petnaeste, dapaÄe i do dvadesete lule, ako izdrži. I onda ??? I onda će se dogoditi neobiÄna stvar - eventualno pripaljena cigareta viÅ¡e mu neće prijati. I ONDA SE TO JEDNOM DOGODI, BIVÅ I NERVOZNI PUÅ AÄŒ CIGARETA POSTAO JE PRIPADNIK VELIKOG BRATSTVA PUÅ AÄŒA LULA I NIKADA SE VIÅ E NEĆE VRATITI TINJAJUĆEM BJELOM Å TAPIĆU.
NAPOMENA: I ja sam svojedobno puÅ¡io cigarete i to tri kutije na dan! Koketirao sam doduÅ¡e sa lulom, uvijek mi je bila u džepu i tu i tamo bi je pripalio, ali prokleta cigareta me je uvijek nekako uspjela „prevariti“. Sve dok zadnjeg dana jednog izvanredno uspjeÅ¡nog ljetovanja, nas nekolicina dobrih prijatelja nije odluÄila pripremiti „abÅ¡id“. Dakako, bio je to izgovor za najobiÄniju terevenku u kojoj sam ja ( i ne samo ja…) potpuno izgubio kompas i doÄekao jutro s teÅ¡kom muÄninom i glavoboljom – svim onim simptomima koji nas drugi dan podsjećaju da je provod bio viÅ¡e nego uspjeÅ¡an.
Da se razbistrim pripalio sam cigaretu….bolje reÄi pokuÅ¡ao sam zapaliti, jer je val gaÄ‘enja koji je izazvao duhanski dim cigarete bio tako iznenadan i jak da sam je smjesta bacio i zarekao sam se da viÅ¡e nikada neću puÅ¡iti te da ću se definitivno vratiti prvoj ljubavi, dobroj staroj luli koja se me nikada nije tako podmuklo iznevjerila. I rijeÄ sam održao. Nikad se viÅ¡e nije u mom džepu naÅ¡la kutija cigareta. To je teÅ¡ko objasniti, jer kada bi odvikavanje od cigareta bilo tako lako mnogi puÅ¡aći koji to, u stvari ne žele biti lako bi se odrekli puÅ¡enja. Možda je bliže istini Äinjenica da sam ja uvijek volio lulu, a u puÅ¡aÄe cigareta sam zalutao tek sluÄajno. Bilo kako bilo, tu metodu prelaska na lulu ne preporuÄujem. Može se dogoditi da steknete jaku glavobolju, a kad sve zaboravite, ponovno ćete pripaliti cigaretu…
JoÅ¡ neÅ¡to. Za ovakav mukotrpan prijelaz od jednog naÄina puÅ¡enja na drugi potreban je i motiv. Ono – da je puÅ¡enje na lulu zdravije možete odmah odbaciti. Istini na volju ako Vam je baÅ¡ do zdravlja onda je najbolje da uopće ne puÅ¡ite. Tu se, meÄ‘utim javlja joÅ¡ jedan motiv, onaj ekonomski. Jer, joÅ¡ jedna besmislica koju lansiraju ljudi koji se ne razumiju u lule jest ta da je puÅ¡enje na lulu jeftiniji oblik uživanja u duhanu. Doista, iako se to i Äini na prvi pogled, lako se izraÄuna da je tjedni utroÅ¡ak i najjeftinijeg duhana joÅ¡ uvijek daleko jeftiniji izdatak od onog svakodnevnog kupovanja cigareta. Ali ako ste pažljivo proÄitali neke moje Älanke onda Vam je jasno da je puÅ¡enje na lulu itekako skupi sport ili hobi, daleko skuplji od kupovanja cigareta. Tja, puÅ¡enje na lulu jest jedna velika strast! A tko se joÅ¡ u strasti obazire na troÅ¡kove???
Autor i pipe maker
Dr. Hrvoje Gumbas