Opustite se uz lulu!

Piperson Smoking Pipe Lounge

Piperson

uključivanje izbornika

؎ Razmišljanja ؎ Lula ؎ Zašto lula, a ne cigarete ؎ Od cigareta do lule ؎ Duvan, istinita priča ؎ Chanunpa – sveta lula ؎ Dobivanje vatre kod naših starih ؎ Duhan u Zagori i Hercegovini ؎ Lule Cetinske krajine ؎ Lule iz Zelova ؎ Domagoj Telišman – Dotter

Članci

Razmišljanja

Kapetan s lulom Jesu li pušači lule zaista listom tako pametni da im je svaka na mestu? Pa ne verujem. Evo i ja pušim lulu dobar niz godina, pa ništa. Sve mi se čini da sam sve manje pametan i da sve manje razumem stvari oko sebe. A nije lako pušiti lulu. Koju, kada, kako i koliko samo su neka od pitanja za pušača lule.
Više →

Lula

Lula Čuj, tražio sam je danima bez uspeha. Ni pisma ni razglednice. Ali znao sam, osećao ispod debelih žila da će se pojaviti. I sad, kao da me je sunce ogrejalo - lula! Ona je inače klon lule koju sam takođe negde zaboravio pre nekog vremena...
Više →

Od pušača cigareta do pušača lule

Lula je bolja Poznajem puno pušača koji su pokušali odbaciti cigarete prihvaćajući se lule, a poneki su mislili da im lula može poslužiti tek kao pomoćno sredstvo da bi se uopće odrekli navike pušenja. I jedno i drugo je pogrešno. Odmah da nam bude jasno – lulu je lakše prihvatiti nepušaču nego ovisniku o bijelom tinjajućem štapiću!
Više →

Duvan, istinita priča

Berba duhana Duvan, sveta biljka drevnih naroda nekada je bio lek i pomagao u duhovnom razvoju. Danas je ozloglašeni uzrok niza bolesti. Po javnim i medicinskim institucijama, te prema propagandi velikih medija, krivac je - biljka. Ali kada pročitate ovaj tekst istina je – obrnuta.
Više →

Chanunpa – sveta lula

Lula mira U životu sjevernoameričkih Indijanaca obredni predmeti igrali su važnu ulogu. Jedan od njih je i lula – predmet na kojem se temeljio duhovni i društveni život ovih naroda. Lula je korištena kod različitih plemenskih obreda, a tek je kasnije obredno pušenje svete lule postalo sastavni dio sklapanja ugovora s bijelcima.
Više →

Dobivanje vatre kod naših starih

Komplet za paljenje vatre Pripaljivanje vatre, cigarete ili nečeg sličnog tome, danas ne predstavlja nikakav problem, a kako su naš pradjed i njegov djed pripaljivali cigaretu i vatru na ognjištu (kominu). Pokušat ću vam objasniti sistem i rad kresiva, oruđa kojim se pripaljivala vatra.
Više →

Uzgoj duhana u Zagori i Hercegovini

Uzgoj duhana u Zagori i Hercegovini Austro-ugarska je u Zagori i Hercegovini itekako brinula o uzgoju i obradi duhana kao o iznimno značajnoj poljoprivredno-industrijskoj djelatnosti, o čemu i danas svjedoče dobro uščuvane kamene zgrade na tom području, te muzejski eksponati.
Više →

Lulama iz Zelova nije bilo premca

Zelovska lula Duhan se sadio u cijeloj Cetinskoj krajini, ali je nedostižne kvalitete bio onaj iz Bajagića. Koji se dugo, sve do izuma cigareta, pušio u lulama. A kad su u pitanju lule, u njihovoj izradi majstori iz sinjskog naselja Zelovo, podno samih vrhova Svilaje, nisu imali premca.
Više →

Domagoj Telišman – Dotter

Lula je bolja Rođen sam u Samoboru, 1979. g. Već kao klinca, zanimali su me najrazličitiji alati, te sam oduvijek doma nešto izmišljao, sklapao, radio… Najdraže igre su bile u odlično opremljenoj radionici pokojnog djeda, vrhunskog majstora zavarivača i umjetnika u svom poslu, koji je od komada rostfraja mogao napraviti što god je htio.
Više →