Opustite se uz lulu!

Piperson Smoking Pipe Lounge

Piperson

uključivanje izbornika

؎ Povijest pušenja duhana ؎ Duhan je kultura, lula je tradicija ؎ Osnovni tipovi duhana za lulu ؎ Orijentalci ؎ Uzgoj i obrada duhana u našem kraju ؎ Skladištenje i sazrijevanje duhana ؎ Ovlaživanje presuhog duhana ؎ Datiranje duhana za lulu

Osnovni tipovi duhana za lulu

Biljka duhana je toliko jedinstvena u tome što sama biljka proizvodi karakteristične i posebne okuse ovisno o mjestu na kojem se uzgaja, a koji ovise o kvaliteti zemlje i klimatskim uvjetima, a po čemu mnogo podsjeća na uzgoj vinove loze. Mnogim vrstama duhana naknadno se dodaje okus, ali ako klimatski uvjeti i samo tlo nisu povoljni takav duhan nikada neće moći biti dobre kvalitete.

VIRGINIA crvena / crna / limun žuta / narančasta / narančasto-crvena: Virginia je najpopularnija vrsta duhana za lule. Otprilike 60% berbe svjetskog duhana odnosi se na Virginiu. Ona je najblaža od svih mješavina, a sadrži najvišu koncentraciju dekstroze (šećera) koja joj daje lagani slatkasti okus. Virginia se koristi gotovo u svim mješavinama, odlično gori i održava žar. Čista Virginia najpoznatija je kod flake duhana. Dunhill"s light flake najbolji je primjer. Osrednja u jačini ali daleko najslađa u okusu.

Sušara duhana

BURLEY: Burley duhan je sljedeći po redu najpopularnijih duhana za lule. Ne sadrži skoro ništa šećera, te mu to daje suši i puniji okus od Virginie. Burley se koristi u mnogim aromatičnim mješavinama budući da najbolje apsorbira okus naknadno dodane arome. Ovaj duhan sagorijeva polako i hladnog je dima, te se prije čini kao dodatak mješavinama, prirodnog okusa i lagane arome koja ne peče na jeziku.
Burley je duhan sušen na zraku (air cured). Sušenje se odvija tijekom dva mjeseca u velikim otvorenim sušarama sa prirodnim protokom zraka. Tako osušen duhan poprima nijansu boje od svijetlo smeđe do boje mahagonija.

ORIENTAL: vrsta duhana uzgojena u Turskoj, na Balkanu i u Rusiji. Najpoznatije mješavine su Izmir, Samsun, Yenidje, Cavella i Bursa. Zajednička karakteristika je to da razvijaju "prašnjavu", "zemljanu", "suhu" i ponekad lagano kiselkastu aromu. Neki od njih koriste se u pojedinim egzotičnom cigarama i cigaretama u Egiptu i ostalim arapskim zemljama.

YENIDJE: duhan iz sjeverne Grčke. Začinjen, ali lagan, jedinstvenog okusa.

LATAKIA: Latakia je rezultat procesa sušenja duhana, uključujući sušenje iznad vatre određenih vrsta drveta i aromatičnih biljaka u kontroliranim uvjetima. Najverojatnije najpoznatija vrsta začinjenog duhana. Uglavnom raste na Cipru i u sjevernoj Siriji. Poslije berbe i sušenja, lišće duhana visi u zatvorenim sušarama na dimljenju iznad tinjajuće vatre hrastovine i bora koja ispunjava dimom cijelu sušaru, prekrivajući tako lišće česticama dima, dajući mu jedinstvenu aromu. Latakia je "otkrivena" kada je udarna berba u Siriji rezultirala viškom, odnosno kada su viškovi duhana pohranjeni na tavanu iznad otvorenog ognjišta u kući. Sirijski uzgajivač duhana je tradicionalno koristio drvo u kombinaciji sa osušenim devinim izmetom za kuhanje i grijanje preko zime. Slučajan učinak dimljenja duhana, jedinstvene arome i okusa otkriven je tek sljedećeg proljeća. Latakiu obilježava snažan i težak okus sa aromom koja ima "udimljene" karakteristike. Latakia je obvezni sastojak u svim tradicionalnim engleskim mješavinama. Količina mješavine može varirati od samo nekoliko postotaka do otprilike 40-50% ili čak i više. Postoje pušači koji vole čistu 100%-tnu latakiu. Pušenje čiste Latakie rezultira oporim okusom, ne zato što je latakia jak duhan, nego zato što sagorijevajući isušuje usta i grlo.

PERIQUE: Perique duhan je vrsta crvenog Burleya, koji raste na vrlo malom prostoru u Louisiani blizu New Orleansa. Vrlo je rijedak. Sporo gori i snažne je arome. Uzgaja se u malim količinama, pa mu je cijena prilično visoka. Perique se nakon kraćeg sušenja na zraku stavlja u hrastove bačve, gdje se prešanjem cijedi višak sokova i vrši fermentacija. S vremena na vrijeme, lišće se preslaguje, te nanovo preša i fermentira. Taj proces često traje preko godine dana. Vrlo velika koncentracija nikotina i intenzivna aroma duhana tretiranog ovom metodom rezultira time da se koristi isključivo kao dodatak mješavinama u malom omjeru, do najviše 5%.

Priprema duhana

KENTUCKY: Kentucky je vrsta posebno tretiranog Burleya, obrađenog u Kentuckyu. U odnosu na Burley, Kentucky se suši iznad tinjajuće vatre. Njegova jedinstvena aromatična aroma nije tako intenzivna kao kod Latakie. Sadrži visoku količinu nikotina, pa se stoga u mješavinama koristi u manjim omjerima.

DRAMA: Duhan vrlo jake arome koji uspijeva u Makedoniji.

CAVENDISH: Cavendish nije vrsta, već način obrade duhana. Engleski Cavendish koristi Virginiu sušenu na tinjajućoj vatri, koja se naknadno pari i tek tada pohranjuje u preše, gdje se odvija fermentacija u trajanju od nekoliko dana do nekoliko tjedana. Nakon ove procedure dobivamo odličan, izrazito taman, duhan pogodan za daljnju obradu. Cavendish može biti proizveden od bilo koje vrste duhana, no uglavnom se koriste Virginia i Burley.
Cavendish je i proces sušenja i metoda rezanja lišća duhana; postupak se ne odnosi na duhan, nego na vrstu proizvodnog procesa. Sama procedura i rezanje se koriste kako bi dovele do prirodno slatkastog okusa, koja je glavna karakteristika Virginia duhana. Taj proces će stvoriti duhan vrlo lagane arome.
Moderna verzija Cavendisha mnogo je više aromatizirana. Originalan okus duhana gotovo da se i ne osjeti. Postupak umjetnog dodavanja raznih aroma naziva se "casing". Arome se dodaju na taj način da se duhan umače u razne likere i arome raznog voća. Na taj način Cavendish poprima željeni miris i okus. Tako aromatiziran Cavendish spreman je za dodavanje u pojedine mješavine.

K. Kurilj

Lula za početnike