Opustite se uz lulu!

Piperson Smoking Pipe Lounge

Piperson

uključivanje izbornika

؎ Dijelovi lule ؎ Oblici lula ؎ Klasični oblici lula ؎ Izrada lule od vrijesa ؎ Autopsija lule ؎ Datiranje Peterson lula ؎ Savinelli ؎ Stanwell ؎ Jeftine kineske lule ؎ Rječnik lulaških riječi

Stanwell

Povijest

Godine 1942. proizvodnja lula od danske bukve se odvijala u skromnim uvjetima u malom gradiću Zealandu. U to doba, bilo je praktički nemoguće uvesti lule od vrijesa preko tradicionalnih dobavljača iz Engleske i Francuske. Tada se počela razvijati tvornica Stanwell.

Kada se vrijeme stabiliziralo, proizvodnja se nastavila, ali se bazirala na tradicionalnom materijalu za proizvodnju lula - vrijesu.

Godine 1965. proizvodni pogon se preselio u Borup, u novo, modernije i prilagođenije okruženje.

Tijekom godina, Stanwell je stekao svoju reputaciju kao proizvođač, kako sa vrhunskim dizajnom, tako i kvalitetom pušenja. Mnogi Stanwellovi oblici sada su postali klasični, te su cijenjeni svuda po svijetu od pušača i kolekcionara lula.

Temeljene na kreativnosti dizajna od strane vodećih danskih proizvođača, u kombinaciji s pažljivom selekcijom najkvalitetnijeg mediteranskog vrijesa, Stanwell lule su postigle spoj stila i kvalitete, što svakoj proizvedenoj luli daje poseban karakter.

Stanwell nije tradicionalna tvornica lula, već pogon koji spaja vodeće danske proizvođače lula, čiji je svaki dan ispunjen ponosom na svaku proizvedenu lulu.

Stanwell iz Borupa danas posluje preko razvijene mreže distributera koji pružaju najkvalitetnije usluge pušačima lula na svim kontinentima.

Preuzeto sa: www.stanwell.dk
Preveo: N. Kovačević

Stanwell danas

Stanwell je najveći proizvođač lula na svijetu. Uz sam brand Stanwell, proizvodi i lule:
* Danish Sovereign
* Danske Club
* Royal Danish
* Royal Guard
* Royal Sovereign
* Scandia
* Svendson

Stanwell lula

Važno je napomenuti da je glavni majstor u Stanwellu bio upravo Sixten Ivaarson, kojeg smatraju glavnim predstavnikom i utemeljiteljem prepoznatljivog danskog stila. Upravo je on i razlog preseljenja samog pogona 1969. u Borup, koji je bliži Kopenhagenu i samom Ivaarsonu.
Zanimljiv je podatak da se godišnje proizvede oko 300 000 lula u tvornici Stanwell.

Stanwell je prepoznatljiv i po karakterističnoj završnoj obradi lula - pjeskarenju (sandblast), te njihove usluge pjeskarenja koriste mnogi danski pipe-makeri, npr. Poul Winslow i Jess Chonowitsch.

Ja u svojoj kolekciji imam dvije DC lule (franšiza Stanwella), i u tom cjenovnom rangu (250 - 350 kn). Teško da se može naći lula sa boljim pušačkim karakteristikama! Uostalom, znam još nekoliko ljudi koji imaju DC lule i prezadovoljni su njihovim svojstvima. Ista stvar vrijedi naravno i za Stanwell.

Mislim da je Stanwellova glavna prednost nad drugim proizvođačima upravo cijena, jer nađe se za svakoga ponešto, i za ljude "dubljeg i plićeg" džepa.
Ako ništa drugo, kupovinom Stanwell lule odabrali ste tradiciju, prepoznatljiv dizajn i posebnu kvalitetu, te ćete uz nju sigurno provesti mnogo divnih i opuštajućih trenutaka! Uživajte!

N. Kovačević

Lula za početnike