Opustite se uz lulu!

Piperson Smoking Pipe Lounge

Piperson

uključivanje izbornika

؎ Kupovina lule ؎ Vodič za početnike ؎ Upušivanje ؎ Meerschaum granulat ؎ Korisni dodaci ؎ Pražnjenje i čišćenje ؎ Temeljito čišćenje ؎ Održavanje cakea ؎ Čišćenje solju i alkoholom ؎ Restauracija polovne lule ؎ Čišćenje ne-drvenih lula ؎ Čistač u luli ؎ Carinski propisi ؎ Pravila takmičenja u pušenju

Kupovina lule

Trgovina lulama

Samo je jedna stvar na koju morate paziti pri kupnji lule, a to je da vam dobro leži u ustima. Zvuči vrlo jednostavno, ali evo zbog čega se stvari kompliciraju.

Hoće li lula dobro ležati u ustima pušača uvelike ovisi o njezinom obliku. S druge strane, oblik lule utječe na njezinu težinu. Što je lula lakša, lakše ju je držati u ustima. Međutim, laganija lula vrlo često ne dopušta da se razvije puna aroma duhana.

Ako ste početnik i kupujete svoju prvu lulu, pokušajte naći zlatnu sredinu. Preporuka vam je da kupite Billiard ili Lovat. Najbolje rješenje je da kupite dvije lule zato što se lula mora hladiti nakon što je duhan popušen kako bi drvo apsorbiralo kondenzaciju nastalu sagorijevanjem duhana.

Odaberite lulu dugu oko 14 centimetara, promjera glave između tri i četiri centimetra, a visina neka ne prelazi 4,5 centimetara. U takvu lulu stane otprilike tri grama duhana. Ako su obje lule koje ste kupili ravne, neka jedna bude pjeskarena, a druga glatka. Pjeskarena lula se prepoznaje po hrapavoj površini, crne je boje (ponekad i smeđe), a takva lula zbog "pjeskarenja" ima veću vanjsku površinu pa se ne zagrijava kao glatka. Ne kupujte jeftinu lulu i izbjegavajte općenite nazive poput "real briar"(pravi vrijes). Takve lule su ostatak iz doba kad su se lule izrađivale i od drugih vrsta drveta (primjerice ružinog ili trešnjinog vrlo loše kvalitete), a proizvode ih masovni ili "no name" proizvođači.

Mjere lule Odnos težine lule i njezinog ugodnog ležanja u ustima itekako je važan. Neravnoteža između jednog i drugog ozbiljna je prepreka pušaču lule. Idealno je izabrati oblik s dovoljno drveta u glavi lule, a ipak razumne težine. Naravno, glavni uvjet je da Vam se model sviđa. Ovo su bile osnovne natuknice, kupovinu prepuštam Vama. Danas se u proizvodnji lula osobito pazi na strukturu drva, te mnoge rukom rađene lule premašuju cijene od 2500 eura. Danas postoji stotinjak vrsta oblika lula, ravnih, zavinutih, raznih debljina i dužina.

Izvor: www.pusilulu.tk

Lula za početnike