Opustite se uz lulu!

Piperson Smoking Pipe Lounge

Piperson

uključivanje izbornika

؎ Kupovina lule ؎ Vodič za početnike ؎ Upušivanje ؎ Meerschaum granulat ؎ Korisni dodaci ؎ Pražnjenje i čišćenje ؎ Temeljito čišćenje ؎ Održavanje cakea ؎ Čišćenje solju i alkoholom ؎ Restauracija polovne lule ؎ Čišćenje ne-drvenih lula ؎ Čistač u luli ؎ Carinski propisi ؎ Pravila takmičenja u pušenju

Savjeti i trikovi

Kupovina lule

Kupovina lule Samo je jedna stvar na koju morate paziti pri kupnji lule, a to je da vam dobro leži u ustima. Zvuči vrlo jednostavno, ali evo zbog čega se stvari kompliciraju.
Više →

Vodič za početnike

Vodič za početnike Kupili ste novu lulu, duhan koji vam se svidio i ostale neophodne stvarčice bez kojih se ne može. Što dalje? Kako napuniti lulu? Kako uopće pušiti lulu? Na što treba pripaziti?
Više →

Upušivanje lule

Upušivanje lule Svaka nova lula zahtijeva određeni postupak razrade kojeg mi lulaši nazivamo upušivanje. Upušivanje je proces formiranja "cakea" odnosno tankog karboniziranog sloja pepela na unutarnjim stjenkama i dnu lule.
Više →

Korisni dodaci

Korisni dodaci Da biste uopće mogli pušiti lulu, uz samu lulu i duhan potrebni su još neki dodaci. Krenimo od pripaljivanja lule. Naravno, kako bismo uopće mogli pušiti lulu, potrebno je zapaliti duhan!
Više →

Meerschaum granulat

Meerschaum granulat Meerschaum granulat, dodatak pušenju lule bez kojeg (barem ja) više ne palim lulu. 3-4 zrnca na dno lule, pa na njega duhan, omogućiti će bolji protok dima/zraka kroz dno žarnice, upit će svu prekomjernu vlagu koji se stvara na dnu žarnice, te poboljšati samo gorenje duhana do dna lule.
Više →

Pražnjenje i čišćenje lule

Pražnjenje i čišćenje lule Nakon što smo popušili sav duhan u luli, možemo još napraviti dvije stvari: ili lulu odmah isprazniti ili pepeo u njoj ostavimo do sljedećeg pušenja. Osobno preporučujem ovo drugo – nakon pušenja valja pepeo miješati žlicom stroja za lulu i potisnuti ga prema dnu lule.
Više →

Čišćenje lule pomoću soli i alkohola

Čišćenje lule pomoću soli i alkohola Čišćenje lule pomoću soli i alkohola se primjenjuje kada lula nakon dulje uporabe dobije gorki okus, pogotovo ako se miješalo više različitih duhana. Soljenje ne spada u redovito održavanje lula.
Više →

Sređivanje iliti restauracija polovne lule

Polovna lula Iako sebe ne smatram nekim posebnim majstorom u ovom poslu, obećao sam nekom da ću da napišem kako sam sredio one lule koje su bile u blagoužasnom stanju. Ovde nema neke mnogo velike filozofije kako se to nekom čini.
Više →

Čišćenje lula od drugih materijala

Čišćenje lula od drugih materijala Kad se daju savjeti za pražnjenje i čišćenje lule, redovito se govori o drvenim lulama. Izuzetno je važno znati da se lule od drugih materijala (meerschaum, kukuruz, tikva, glina, keramika, metal, sintetski materijali...) ne smiju čistiti na isti način kao drvene.
Više →

Da ga vadim il' ne vadim?

Čistač u luli Naravno, misli se na čistač. Prije godinu dana netko me e-mailom pitao je li dobra ideja ostaviti čistač u usniku lule nakon pušenja. Odgovorio sam prema onome što su me učili... NE.
Više →

Pravila takmičenja u pušenju lule

Natjecanje u pušenju lule Pravila za međunarodno natjecanje u dugom pušenju lule (za dame i gospodu) Međunarodne organizacije pušača lula. Svrha takmičenja je da se prijavljeni učesnici i timovi takmiče da u najduljem mogućem roku puše lulu bez gašenja. Učesnici koriste istu količinu duhana i istu lulu.
Više →