Opustite se uz lulu!

Piperson Smoking Pipe Lounge

Piperson

uključivanje izbornika

؎ Kupovina lule ؎ Vodič za početnike ؎ Upušivanje ؎ Meerschaum granulat ؎ Korisni dodaci ؎ Pražnjenje i čišćenje ؎ Temeljito čišćenje ؎ Održavanje cakea ؎ Čišćenje solju i alkoholom ؎ Restauracija polovne lule ؎ Čišćenje ne-drvenih lula ؎ Čistač u luli ؎ Carinski propisi ؎ Pravila takmičenja u pušenju

Kratki vodič za početnike

Kupili ste novu lulu, duhan koji vam se svidio i ostale neophodne stvarčice bez kojih se ne može. Što dalje? Kako napuniti lulu? Kako uopće pušiti lulu? Na što treba pripaziti?

Kao prvo i osnovno, lulu trebate shvatiti kao sredstvo za opuštanje. Ukoliko ste po prirodi "nervoznija" osoba, nemojte niti pokušavati pušiti lulu, jer ona zahtjeva dosta pažnje i brige, te sam proces pušenja traje najmanje 30-45 minuta. Da biste uopće uživali u pušenju lule, potrebno je opustiti se i prepustiti dražima koje će vam lula pružiti. U protivnom, idealna ste osoba za cigarete, jer njih možete samo zapaliti, pušiti 5-10 minuta i nakon toga baciti! Lula je ipak medij za pušenje s kojim ostvarujete emocionalnu vezu, te nakon nekog vremena zasigurno postane hobi, koji će vam zaokupljati dosta vremena.

Pušenje lule nije isto kao i pušenje cigareta! Ako ste strastveni pušač cigareta, lula sigurno neće nadomjestiti potrebu za cigaretom. Za to je ipak prvenstveno i isključivo potrebna samo snažna volja!

Bitno je naglasiti da je za početnika najbolje kupiti lulu nižeg cjenovnog razreda, jer ipak ne znate kakav je osjećaj pušenja lule, te ukoliko vam se ne svidi niste uložili puno financijskih sredstava i "bezbolnije" ćete ostaviti lulu!

Kada kupujete prvu lulu, neka vam obavezno bude klasična lula od vrijesa (nipošto Meerschaum, Calabash, keramička… pošto su ipak za iskusnije pušače). Negdje sam pročitao da predlažu početniku kupiti CornCob lulu (lula od kukuruznog klipa), zbog niske cijene (10-ak $), ali ipak smatram da bi početnik trebao početi sa vrijesom, jer je otporniji i robusniji materijal, koji ipak teže progorijeva.

Preporuka za kupovinu prve lule: klasični Billiard oblik lule, zbog manjeg skupljanja kondenzata (u ravnoj - straight luli se skuplja manje kondenzata nego u savinutoj - bent luli!).

Nakon pušenja, lulu je potrebno ostaviti da se ohladi, te nakon nekih sat vremena preporučljivo ju je temeljito očistiti čistačima, kako bi bila spremna za sljedeće pušenje. Ali tu postoji jedna "caka": LULI JE POTREBAN ODMOR! Najbolje je nakon svakog pušenja pustiti lulu da se "odmori" barem 16 sati (najbolje 24 sata)! Stoga je preporučljivo kupiti "u startu" dvije lule!

PRIBOR ZA PUŠENJE LULE

Kako biste se uopće mogli upustiti u tu novu avanturu, potreban je pribor za pušenje lule. Tu sam napravio raspodjelu na:

OSNOVNI PRIBOR:

- upaljač za lulu ili šibice
- tamper (nabijač/potiskivač duhana)
- čistači/čistilice

Plinski upaljač Benzinski upaljač Tamperi Češki alat za lulu Čistači lule

DODATNI PRIBOR:

- filteri (6 ili 9 mm)
- torbica za nošenje lula, pribora i duhana
- ovlaživači za duhan (humidrol tablete)
- reamer za lulu (alat za skidanje cakea)
- stalak za lule
- pepeljara za lulu
- poklopac za lulu (služi kako bismo mogli nesmetano pušiti lulu vani)

Filtri ugljeni Bazgini filtri Lulaška torbica Ovlaživač Reamer Profesionalni reamer za lulu Poklopac lule Stalak s duhanskom posudom

RASTAVLJANJE LULE

Lula se rastavlja tako da jednom rukom primimo usnik, a drugom tijelo lule, te usnik okrećemo u smjeru kazaljke na satu pažljivo ga odvajajući! Kroz usnik provucite čistač, kako biste ga očistili od prašine i ostalih nečistoća nastalih prilikom "stajanja" lule u trgovini. Čistač se uvijek provlači iznutra - van (kroz tenon prema otvoru za pušenje tzv. lipu)! Ukoliko je nova lula predviđena za pušenje s filterom, umetnite filter tako da plastična kapica bude okrenuta prema ustima, a keramička prema glavi lule!
Nakon toga vratite usnik natrag, ponovno ga okrećući u smjeru kazaljke na satu! Probajte puhnuti kroz lulu - mora biti normalan protok zraka!

UPUŠAVANJE LULE (engl. Breaking-in)

TO JE OSNOVA! Kako bismo uopće krenuli pušiti potrebno je shvatiti "koncept i filozofiju" pušenja lule. Moramo usvojiti značenje pojma "upušavanje".

Upušavanje je proces punjenja i pušenja nove lule prvih 5 puta (znači proces koji traje 5 dana). Ne smijemo odmah napuniti lulu i krenuti pušiti! Da bismo pripremili lulu za pušenje, potrebno je formirati na stjenkama žarnice sloj ugljena, tzv. CAKE!

To postižemo tako da prvih 3 puta punimo lulu samo do 1/3, slijedećih 2 puta 2/3 i nakon toga punu lulu. Ovo je jedan od načina za lakše formiranje cakea (postoji više metoda, ali je ova najjednostavnija). Cake služi kao prevencija od pregrijavanja, a samim time od pucanja i progorijevanja lule. Obavezno nakon pušenja ostavite lulu da se ohladi i da pepeo povuče vlagu na sebe, te ga pažljivo promiješajte tako da začepite lulu palcem i dobro ju protresete, kako bi se dio pepela "primio" na stjenke žarnice, te na taj način prije formirao pravilan CAKE.

PUNJENJE LULE

Postoji više metoda punjenja lule, ali za početnike je najbolja tradicionalna metoda 3 × 1/3.
1.) Uzmite duhan između prstiju, te lagano napunite u lulu do približno 1/3 visine žarnice
2.) Uzmite duhan između prstiju, te malo jače napunite u lulu do visine 2/3 žarnice
3.) Uzmite duhan između prstiju, te ovaj još malo jače pritisnite nakon punjenja do vrha žarnice (naravno ne prejako)

Efekt bi trebao biti takav da kada pritisnete prstom napunjeni duhan, mora se osjećati "latentnost" površine!

Probajte povući zrak, ne biste smjeli osjećati preveliki otpor, već mora biti idealno, niti preslabo, niti prejako. Nakon nekoliko pušenja ući ćete u štos!

PALJENJE LULE

Pripremljenu lulu uzmite u ruke, te stavite usnik u usta. Drugom rukom zapalite šibicu ili upaljač, te lagano "pućkajte" 5 ili 6 puta. Nakon toga lula se obično uvijek ugasi - to je tzv. lažno paljenje! Uzmite tamper i malo pritisnite i izravnajte površinu duhana. Ponovite paljenje. Sada bi lula trebala biti upaljena (zahtjeva malo vježbe). Ukoliko osjećate da se teško uvlači, uzmite iglu na tamperu i probušite po sredini duhan, kako bi osigurali bolji protok zraka!

Početnici će sigurno imati problema sa paljenjem, ali se ovo redovitim pušenjem potpuno eliminira. Kao i svaki drugi hobi, i ovom je potrebno iskustvo, ali imajte strpljenja, jer će se na kraju isplatiti!

PUŠENJE LULE

Za razliku od pušenja cigareta, pušenje lule se razlikuje u tome što se dim obično ne uvlači u pluća, već se "pućka", tj. drži se u ustima nekoliko trenutaka, da bismo ga potom izdahnuli. Na taj način osjećamo duhan najbolje, te puštamo okusima da se slobodno "miješaju" u ustima. Neki pušači lula uvlače dim u pluća, no već ćete samim pušenjem utvrditi što vam više paše.

Uvlačite 5-6 puta, pa uzmite pauzu od 15-ak sekundi. Nađite pravi ritam, jer je poanta pušenja u tome da se par puta uvlači, dok se nakon toga 15-ak sekundi pauzira! Lula se NE SMIJE previše zagrijati. To možete provjeriti tako da glavu lule prislonite na obraz. Ukoliko osjetite da je prevruća, ostavite nekoliko minuta da se ohladi.

Početnici koji su pušili cigarete imati će problema sa grijanjem lule, to je sigurno, jer su navikli na često uvlačenje, što kod lule nije poželjno. Cijela filozofija pušenja lule sastoji se od toga da lulu treba tek "održavati" na životu, tj. držati ju na rubu gašenja, jer tada duhan daje svoje prave karakteristike.

ODRŽAVANJE I ČIŠĆENJE LULE

Održavanje lule nije komplicirano niti zahtjevno ukoliko se redovito čisti! Samo, kod procesa upušavanja moramo biti pažljivi prilikom provlačenja čistilica kroz vrat lule, kako ne bismo oštetili neformirani cake na rubu žarnice.

Nakon pušenja i nakon što se lula ohladila, rastavljamo usnik okretanjem u smjeru kazaljke na satu (ako ga skidamo dok je lula još vruća, može doći do PUCANJA usnika!!!), bacimo filter i uzmemo čistače. Čistače provlačimo kroz usnik nekoliko puta. Vidjet ćete kako će biti prljavi! Također, lagano čistač provučemo kroz usnik lule do žarnice kako bismo očistili neizgorjeli duhan i pepeo koji su ostali zarobljeni u vratu lule! Uzmite drugi čistač, presavinite ga tako da dobijete slovo U i lagano pređite po samoj žarnici lule, kako bismo "izravnali" cake (ovo samo nakon što je cake formiran, NIPOŠTO prilikom procesa upušavanja). Poželjno je jedanput mjesečno umočiti vrh čistilice u alkohol (poželjno sa što većim postotkom), te proći par puta kroz usnik (NEMOJTE PRATI USNIK ALKOHOLOM - kod nekih materijala dolazi do blijeđenja!!!).

Nakon čišćenja ostavite lulu da se "odmara" do sljedećeg pušenja tako da ju okrenete glavom prema dolje, kako bi se lakše materijal ohladio i upio kondenzat i sokove koje duhan oslobađa prilikom pušenja.

Čistači za lulu

PROBLEMI NA KOJE ĆETE NAIĆI

Pušenje lule nije "nuklearna fizika", ali da biste ušli u rutinu, ipak morate dosta vježbati. Ovo nemojte shvatiti kao nešto loše, jer je uživanje u duhanu prekrasan doživljaj, koji se opetovano ponavlja, pa će vam pružiti trenutke opuštanja i uživancije.

No, postoje i neki problemi koji će vas "ometati" u toj avanturi:

- Lula se gasi prečesto, tj. nemoguće ju je održavati upaljenom
Prejako ste sabili duhan, što otežava pušenje, a samim time i održavanje lule upaljenom, jer nema dovoljno zraka za gorenje duhana!
Preslabo ste sabili duhan!
Duhan je prevlažan!

- Peče vas jezik?
Prejako ste sabili duhan, zbog čega morate vući kao "sivonja"!
Prejako vučete, te uvlačite vrući dim!
Duhan je prevlažan!

- Lula grglja prilikom pušenja
Duhan je prevlažan ili je jednostavno loš (ako se redovito ponavlja prilikom pušenja istog duhana)!
Imate metalni filter u luli? Izvadite ga odmah van!
Previše "slinite" za vrijeme pušenja lule (ovo se odnosi na početnike) slobodno gurnite čistilicu kroz usnik, kako bi pokupila vlagu!
Lula je "dizajnerski promašaj", tj. sama konstrukcija je loša, a samim time potiče skupljanje kondenzata!
Nije formiran cake!

- Lula se previše i prečesto zagrijava
Svi prethodno navedeni razlozi!!!

ZAKLJUČAK

Ukoliko ste sve napravili kako treba, sada zasigurno uživate u prvim duženjima s lulom. Opustite se. Uživajte!

Pušenje lule je nama nekolicini "entuzijasta" hobi, a usudio bih se reći i "lifestyle" koji zahtjeva brigu i pažnju, ali će mnogostruko vratiti.

Nema ljepšeg opuštanja i većeg gušta od sjedenja na naslonjaču i pućkanja lule. Lula je jedno od najboljih meditativnih sredstava i uživanje u čarima raznovrsnih duhana otvara vrata jednom posebnom svijetu, prepunom raznih aroma i mirisa koji će vas potpuno obuzeti!
Dobrodošli u naš svijet!!!

N. Kovačević

U slučaju bilo kakvih nedoumica, najbolje je postaviti pitanje na Pipersonovom Forumu. Stari iskusni lulaši će rado pomoći.

Lula za početnike