Opustite se uz lulu!

Piperson Smoking Pipe Lounge

Piperson

uključivanje izbornika

؎ Dijelovi lule ؎ Oblici lula ؎ Klasični oblici lula ؎ Izrada lule od vrijesa ؎ Autopsija lule ؎ Datiranje Peterson lula ؎ Savinelli ؎ Stanwell ؎ Jeftine kineske lule ؎ Rječnik lulaških riječi

Autopsija lule

Može li lula vječno trajati, ili joj je životni vijek, kao i svima nama ipak ograničen?

Odgovor je: i jedno, i drugo. Često smo upozoravali početnike da moraju vrlo oprezno postupati sa svojim lulama.

Postupno ih upušivati, paziti da se lula ne grije previše, odmarati je najmanje 24 sata između pušenja – objašnjeno je nebrojeno puta na našem forumu. No nije uvijek zanimljivo držati se tih nekoliko pravila, tako smo imali slučaj uništene lule već par dana nakon kupovine. Istina je da to nije bila neka vrhunska skupa lula, šteta nije bila prevelika. No prema svakoj se luli treba odnositi kao da je jedina na svijetu. Lula je alatka, ali ipak posebna alatka!

Da se prema lulama treba odnositi s posebnim strahopoštovanjem pokazat ću vam u daljem tekstu.

Predstavljam vam dvije lule, jednu prema kojoj se postupalo na najgori mogući način, te je nakon godine dana bila potpuno uništena i jednu pravilno korištenu.

Presjek lule

Lula pušena godinu dana uz nepridržavanje osnovnih pravila

Presjek lule

Lula pravilno pušena preko petnaest godina

Na pravilno pušenoj luli vidi se da su stjenke potpuno čiste i bez "opekotina", dok na zlostavljanoj luli vidimo duboke opekotine i spaljene stjenke, što neminovno dovodi do uništenja.

Ni lula koja ima formiran cake nije u potpunosti zaštićena od pregrijavanja (posebno skrećem pozornost na sam postupak paljenja, sve iznad tri sekunde direktnog plamena je previše), i viška vlage koja je jedna od nuspojava prebrzog pušenja.

Dakle, ako želite da lula traje kroz generacije pravilno je njegujte i održavajte!

Quidquid agis, prudenter agas et respice finem!

K. Kurilj

Lula za početnike