Opustite se uz lulu!

Piperson Smoking Pipe Lounge

Piperson

uključivanje izbornika

؎ Razmišljanja ؎ Lula ؎ Zašto lula, a ne cigarete ؎ Od cigareta do lule ؎ Duvan, istinita priča ؎ Chanunpa – sveta lula ؎ Dobivanje vatre kod naših starih ؎ Duhan u Zagori i Hercegovini ؎ Lule Cetinske krajine ؎ Lule iz Zelova ؎ Domagoj Telišman – Dotter

Razmišljanja

Kapetan s lulom Jesu li pušači lule zaista listom tako pametni da im je svaka na mestu? Pa ne verujem. Evo i ja pušim lulu dobar niz godina, pa ništa. Sve mi se čini da sam sve manje pametan i da sve manje razumem stvari oko sebe.

A nije lako pušiti lulu. Koju, kada, kako i koliko samo su neka od pitanja za pušača lule. Ozbiljnog pušača nema bez pola tuceta lula. Mnogi sakupe i više, i pre nego što postanu ozbiljni pušači. U kući svaki pušač drži bar tri vrste duvana. Jednom je odan, ostale iskušava. Ali sve ih poštuje. Kao i sve lule. Redovno ih čisti, slaže, pregleda… A ni dobre lule ni dobri duvani nisu jeftini. Obično se uči na jeftinijama, ali na lošim ne može ništa da se nauči. A kad se nauči, opet ne može da se puši u svako vreme i na svakom mestu. To umeće pripada samo retkim, posvećenim umetnicima lule.

Kada postignu stanje nalik nirvani, mogu da drže u zubima lulu po ceo dan. Povremeno je paleći, njima lula stigne i da se ohladi i odmori u zubima ili rukama. Njihove lule se verovatno nikad i ne zagreju. Mi ostali, grešni i nedoučeni pušimo u retkim momentima mira kada osetimo da bi mogli malo da budemo sami sa sobom. Predveče, noću ili vikendom. Jedno ja mora da napravi mesto za drugo ja. Frka mora da se smiri. Evo i sad, dok mi se kamiš mrda među zubima, razmišljam nešto. Pušenje jedne lule, u stvari je kao život. Počinje nekim malim grehom, verovatno kad se čovek iskrade iz kuće i odvoji pozamašnu sumu da kupi svoju ljubimicu – lulu, koju je već nekoliko puta krišom gledao u izlogu.

Mali greh se nastavi postepenim "upušavanjem" lule, što mu dođe kao "safe sex" njegovih roditelja pre nego što su i pomislili da bi mogli da imaju dece. Prvo pravo punjenje lule je nešto kao rođenje. Brižna priprema, čišćenje i punjenje. Kao krečenje stana pred bebin dolazak. A onda paljenje. Pažljivo, sa svih strana. Pa pauza. Pa opet sa svih strana, pa pauza. Neodoljivo podseća na onaj trenutak pre nego što se začuje malo kmekanje. I onda pravi dim krene i sve počinje. Ali, ne lezi vraže. Mladenačka lepota i ludost prvih dimova vuku pušača na sve brže uvlačenje. Pravi adolescentski period. Zaboravlja se na pravila, na pauze i odmaranje između dimova. Strasni pušač samo vuče, a to neminovno vodi grejanju lule.

Mnogi duvani imaju karakteristiku da menjaju svoj ukus na početku, sredinu i na kraju. Eto poređenja za sva naša razmišljanja i postupke u detinjstvu, dečaštvu i mladosti. Na početku je hladan i blag, u sredini postaje i vruć ponekad, a pred kraj tek dobija punu slast. Lepota je u svakom dimu. A svaki je drugačiji. I svako ga udiše na drugačiji način. Drugačije ga i doživljava. Dešava se nekad i da se na kraju javi otužan ukus – što zbog dima, što zbog lule, što zbog načina pušenja. Kao i na kraju pravog života. A kad se ovaj život jednog punjenja lule završi, sreća je da može da se ponovi mnogo puta. I da se greške isprave. Zato pušite dobre lule, sa dobrim duvanom i po pravilima. I uživajte u svakom trenutku. A lula života je za vas napunjena i već gori. Pametno je pušite. Probajte da sve dobro radite. I da, važna stvar: ne treba pušiti po vetru. Po vetru treba samo jedriti.

Beluga

Lula za početnike