Opustite se uz lulu!

Piperson Smoking Pipe Lounge

Piperson

uključivanje izbornika

؎ Kupovina lule ؎ Vodič za početnike ؎ Upušivanje ؎ Meerschaum granulat ؎ Korisni dodaci ؎ Pražnjenje i čišćenje ؎ Temeljito čišćenje ؎ Održavanje cakea ؎ Čišćenje solju i alkoholom ؎ Restauracija polovne lule ؎ Čišćenje ne-drvenih lula ؎ Čistač u luli ؎ Carinski propisi ؎ Pravila takmičenja u pušenju

Pušilo se - došlo vrijeme za malo temeljitog čišćenja

Čišćenje lule

Evo, došlo je vrijeme i za malo detaljnije čišćenje od samog prolaska čistačima nakon pušenja, pa da podijelim svoje iskustvo koje će mi od sada postati rutina barem jednom mjesečno.

Korišteni alat i potrošni materijal:

- Proxxon mikromotor
- mini filc šajbe
- mini pamučne polir šajbe
- Denicotea pamučni čistači - totalno sranje od čistača, linjaju se, krive se zbog slabe žice
- Vauen plavo-bijeli čistači (kombinacija pamučnih i sintetskih/četkastih vlakana) - ovi su odlični
- štapići za uši
- papirnati ručnici
- Maas polir pasta - nešto slično našem Purolu, ali puno bolje
- Seles auto polir paste - medium i fine
- 96% alkohol
- glicerin
- Nivea krema
- Carnauba vosak

Gotovo sve gore navedeno koristim za svoj hobi, pa nije bilo potrebe za nekim ekstra kupovinama.

1. korak je bilo čišćenje vrata lula pomoću Vauen bijelo/plavih čistača nakapanih s doslovno 5-6 kapi alkohola. Ukoliko ne želite da vam alkohol kaplje u glavu lule okrenite vrat prema dolje, a čistač presavijte na dužinu vrata kako nehotično ne bi uletio u glavu - ovo sam napravio, jer cake u mojim lulama nije još toliko formiran i čvrst. Ukoliko imate već formirani cake onda ovo vjerojatno neće biti potrebno, jer ćete u nekom od sljedećih koraka možda malo i poravnati cake, očistiti glavu - ne znam, nisam još došao do tog momenta. Za ovaj korak bilo je potrebno potrošiti 3-4 čistača + jedan pamučni koji je upio ostatke alkohola

2. korak je čišćenje oboda (rim) glave pomoću štapića za uši natopljenog s doslovno 2 kapi alkohola. Dva štapića su bila sasvim dovoljna - izgleda da pazim prilikom pripaljivanja lule

3. korak je poliranje metalnog prstena pomoću Maas polir paste i mini pamučne polir šajbe uz pomoć Proxxonovog mikromotora. Nakon šajbe dovoljno je proći s mekanom krpom kako bi se pokupili crni ostaci od poliranja. Imam samo dvije lule s metalnim/srebrenim prstenom pa je ovaj korak bio brzo gotov.

4. korak je čišćenje usnika iznutra pomoću Vauen bijelo-plavih čistača natopljenih s par kapi alkohola. U ovom koraku budite oprezni pogotovo ako imate vulkanit/ebonit usnik, kako alkohol ne bi dospio na vanjski dio usnika i pobijelio ga. Malo sam testirao na umetku Savinelli lule i mogu reći da zaista 96% alkohol trenutno pobijeli taj materijal. Nakon alkoholnog tretmana dovoljno je provući jedan pamučni čistač kako bi "popio" ostatke alkohola unutar usnika.

5. korak je poliranje ebonit/vulkanit usnika izvana pomoću Seles auto polir paste, jer su se upotrebom matirali. Iz tog razloga volim akril - puno dulje drži visoki sjaj.
Prvo medium gradacija koja inače uklanja tragove od P2500 papira, a potom finom pastom koja daje visoki sjaj. S obzirom da ove paste nisu baš poželjne u ustima, nakon poliranja sam usnike oprao u toploj vodi i sredstvu za pranje suđa, te namazao glicerinom, a nakon što se glicerin upio i nakon što sam višak obrisao papirnatim ručnikom, na kraju sam stavio i malo Nivea kreme. Vjerojatno je nepotrebno koristiti i glicerin i Nivea kremu, ali ne škodi.

6. korak je bilo osvježavanje vrijesa Carnauba voskom nanesenim prvo pomoću filc šajbe, a zatim poliranje pomoću pamučne šajbe za poliranje. Ovaj korak je u jednu ruku i nepotreban, jer će se Carnauba nakon par pušenja/držanja lule u ruci ponovo matirati, ali čovjeka veseli...

Sav gore navedeni posao trajao je cca. 2 sata za 6 lula - mislim da je to bilo najpametnije potrošena 2 sata ovaj tjedan - lule su čiste i ulaštene i čekaju novo pušenje.

King

Lula za početnike