Opustite se uz lulu!

Piperson Smoking Pipe Lounge

Piperson

uključivanje izbornika

؎ Kupovina lule ؎ Vodič za početnike ؎ Upušivanje ؎ Meerschaum granulat ؎ Korisni dodaci ؎ Pražnjenje i čišćenje ؎ Temeljito čišćenje ؎ Održavanje cakea ؎ Čišćenje solju i alkoholom ؎ Restauracija polovne lule ؎ Čišćenje ne-drvenih lula ؎ Čistač u luli ؎ Carinski propisi ؎ Pravila takmičenja u pušenju

Korisni dodaci

Kupili ste lulu, duhan i što sada?

OSNOVNO

Da biste uopće mogli pušiti lulu, uz samu lulu i duhan potrebni su još neki dodaci. Krenimo od pripaljivanja lule.

UPALJAČ

Naravno, kako bismo uopće mogli pušiti lulu, potrebno je zapaliti duhan!

Osobno, kao još neki kolege lulaši, volim Zippo upaljač (ne klasični Zippo, već Zippo za lulu). U Hrvatskoj ga je gotovo nemoguće nabaviti, a i ukoliko ga se nađe, cijena je sigurno 200+ kn (za razliku od američkih online shopova, gdje se može nabaviti već za 15-ak $).

Izgledom je isti kao klasični Zippo, samo ima dvije rupe izbušene sa svake strane na limiću žarnika! Bitno je naglasiti da je današnji benzin za Zippo "Odourless", što bi značilo da nema nikakav miris!

Najcjenjeniji upaljači u lulaškom svijetu su Corona upaljači za lule, besprijekornog izgleda i karakteristika, ali im je cijena zato "paprena" (80 - 200$).
Naravno, uvijek se možemo poslužiti jeftinijim upaljačima za lulu, kojih se da naći i u hrvatskoj za par desetaka kuna.

Ukoliko imate Meerschaum lulu ili Calabash, jedina "prihvatljiva" metoda paljenja je pomoću šibica, koje ne stvaraju toliku toplinu kao upaljači, te je njima teže oštetiti sam materijal. Naravno, postoje lulaši koji uvijek i isključivo pripaljuju lulu drvenim šibicama, što zbog pedantnosti i odnosa prema samoj luli, što zbog same tradicije!

TAMPER

Zgodna mala stvarčica bez koje je pušenje lule gotovo nezamislivo je TAMPER. To je mala alatka koja dolazi u više oblika, različitih materijala, a služi kako bismo prilikom pušenja "potiskivali" duhan, kako bi ravnomjernije gorio i izgarao. Engl. tamp = nabijati, te bismo tu alatku mogli jednostavno prevesti "nabijač".

Cjenovno najpristupačniji tamper je tzv. češki alat – malena željezna alatka za koju možemo reći da je multifunkcionalna jer nudi 3 alata u jednom (tamper, iglu i žlicu). Tamper služi za nabijanje/potiskivanje duhana, žlica za "miješanje" pepela i kod čišćenja za "struganje" žarnice, kako bismo izravnali cake na njoj, i na kraju, igla služi za čišćenje!

Cijene variraju od 20-ak kuna za češki alat, pa sve do 300-tinjak kuna i više za kojekakve specijalne tampere izrađene od bjelokosti, srebra i ostalih plemenitih materijala.

ČISTILICE/ČISTAČI

Nakon svakog pušenja poželjno je i očistiti lulu. To je dio rituala, kojeg neki mrze, ali je meni jednostavno neodoljiv, pošto je to ipak najbolji način da se "upoznate" s vašom lulom, i kako biste ju priredili za sljedeće pušenje. Za tu svrhu služe čistači/čistilice.

To su dugački komadi žice omotani/isprepleteni pamučnim dlačicama, ponekad kombinirano pamuk/PVC dlačice, kako bi površina bila grublja, za bolje čišćenje.

Čistači postoje raznih dimenzija (dulji - kraći, deblji - tanji), kako bi se prilagodili svakoj luli, svakom "shape"-u, od klasičnih billiardica do dugačkih churchwardenica!

Čistilice provlačimo kroz usnik i vrat lule kako bismo detaljno očistili neizgorio duhan i pepeo, koje ne želimo "jesti" prilikom sljedećeg pušenja lule. Ja osobno nakon pušenja (nakon što se ohladila lula) volim presavinuti čistač i detaljno očistiti i žarnicu lule.

Jedanput mjesečno nije loše očistiti usnik lule alkoholom, tj. umočiti čistač u alkohol, te detaljno očistiti usnik iznutra!

DODATNO

FILTERI/ADAPTERI

U današnje vrijeme većina lula za EU tržište predviđena je za korištenje s filterom. Standard su 9 mm filteri, iako neki prizvođači poput Savinellija proizvode lule za 6 mm filtere. Nije neophodno koristiti filtere, čak ih većina lulaša niti ne koristi, ali ukoliko volite malo "ublažiti" okus duhana, korištenje filtera je neophodno.

Ukoliko želite koristiti lulu predviđenu za pušenje s filterima bez korištenja filtera, poželjno je nabaviti adapter (mali plastični čepić koji se stavlja na mjesto predviđeno za filter, kako bi "suzio" rupu za zrak! Smiješno je da se adapteri mogu kupiti samo vani, gdje koštaju oko 1€ (Austrija), a kod nas ih je, koliko sam ja upućen u situaciju, nemoguće nabaviti.

TORBICA ZA LULU

Ukoliko pušite lulu vani, bit će vam neophodna nekakva torbica za nošenje lula i osnovnog pribora i alata. Iz iskustva znam koliko je komplicirano "spakirati" lule i duhane u nekakvu torbicu koja nije predviđena za lulu, jer ako ništa drugo, torbice za lulu imaju mnoštvo pretinaca u kojima je sama organizacija bitno jednostavnija, i lule se ne mogu oštetiti. Torbice su raznih cijena i proizvođača, a vrijedi pravilo: svakom po osobnom ukusu!

PEPELJARA

Jako korisna stvar prilikom pušenja lule je definitivno pepeljara. Pepeljare za lule su većih dimenzija, i imaju na sredini pluteni čep, koji služi kako bismo lulu mogli "otresti" lagano lupkajući u njega lulom. Cijene pepeljara za lulu variraju, ali se kod nas ispod 100 kuna ne da naći.

Pepeljaru za lulu možete sami napraviti tako da uzmete običnu staklenu ili keramičku pepeljaru (većih dimenzija - poželjno), te pluteni čep (može i od šampanjca) zalijepite na sredini pepeljare. Također ukoliko imate "umjetničku crtu", možete i sami napraviti pepeljaru od gline, ili sličnih modelarskih materijala.

OVLAŽIVAČI

Korisne stvarčice u obliku malo deblje kovanice, koji služi za ovlaživanje duhana (namoči ih se u vodu, te na sebe preuzmu vlagu).

PIPE REAMER

Napravica, koja služi kako bismo skinuli tj. ostrugali cake koji se nakupio na samoj žarnici, jer koliko god bio poželjan cake, previše cakea znači "sigurnu smrt" luli! Inače, reamer se koristi rijetko, jednom u godinu ili dvije.

TORBICA ZA DUHAN

U današnje vrijeme nema neku preveliku svrhu, pošto se duhan relativno brzo osuši u torbicama za duhan.

Sve ovo što sam naveo, uz samu lulu sačinjava ovaj naš lifestyle/hobby, jer sve vezano uz lule čine naš slobodni trenutak zanimljivijim!

N. Kovačević

Lula za početnike