Opustite se uz lulu!

Piperson Smoking Pipe Lounge

Piperson

uključivanje izbornika

؎ Kupovina lule ؎ Vodič za početnike ؎ Upušivanje ؎ Meerschaum granulat ؎ Korisni dodaci ؎ Pražnjenje i čišćenje ؎ Temeljito čišćenje ؎ Održavanje cakea ؎ Čišćenje solju i alkoholom ؎ Restauracija polovne lule ؎ Čišćenje ne-drvenih lula ؎ Čistač u luli ؎ Carinski propisi ؎ Pravila takmičenja u pušenju

Čišćenje lula od drugih materijala

Kad se daju savjeti za pražnjenje i čišćenje lule, redovito se govori o drvenim lulama, odnosno isključivo o lulama od vrijesa.

Izuzetno je važno znati da se lule od drugih materijala (meerschaum, kukuruz, tikva, glina, keramika, metal, sintetski materijali...) ne smiju čistiti na isti način kao drvene.

Najvažnije stvari koje treba imati u vidu:

1. Što nije drveno ne treba cake!
Kod svih lula koje nisu drvene, cake nije ni potreban ni poželjan. Kod lula koje nisu drvene ne smije se dopustiti stvaranje cakea i ne smije se strugati žarnica reamerom (frezom).

2. Što nije drveno ne smije se čistiti alkoholom i solju!
Svjedočanstvo koje sam dobio iz prve ruke glasi: "Upravo sam upropastio dve lule. Alkohol i so su pretvorile meerschaum bukvalno u meerschaum (gnjecava masa poput skuvanog pšeničnog griza)."

Meerschaum

Usnik se čisti isto kao kod lule od vrijesa. Tekućine za čišćenje koristi samo na usniku, nikako na samom meerschaumu.
Ne smiješ dopustiti stvarati cakea u žarnici. Najbolje je prebrisati žarnicu papirnatom maramicom ili mekom krpicom nakon svakog pušenja. Ako se sloj ugljena ipak stvori, treba ga ukloniti finim brusnim papirom.

Corn cob

Kod kukuruzara se čisti samo unutrašnjost usnika čistačem namočenim visokopostotnim alkoholom i vrat lule. I to je sve. Drugo nemaš što čeprkati.

Glina

Glinenu lulu baci u vatru!
Ako imaš jednu od tih krhkih lula tako dugo da joj treba temeljitije čišćenje, možeš ju jednostavno staviti u vatru u ognjištu. To će spaliti svaki ostatak duhana i ugljena u luli i lula će biti kao nova. Ne boj se, materijal od kojeg je lula izrađena je nezapaljiv.
Ako nemaš kamin ili peć na drva, upotrijebi roštilj na ugljen. Samo pazi da lula ne pokupi miris ribe ili ćevapa koji se peku iznad nje. Kod roštiljanja lule, lula treba biti sa svih strana prekrivena užarenim ugljenom, a dobro je staviti užareni ugljen i u žarnicu.
Kako se ne bi zaprljala pepelom, lulu možeš položiti na aluminijski pladanj ili foliju.
Kod redovitog čišćenja, lula se čisti više-manje isto kao i ona od vrijesa. Ako čistač ne ide lako kroz usnik, nemoj koristiti silu. Svejedno nećeš uspjeti, a usnik može puknuti.

Gourd calabash

Usnik se čisti isto kao kod lule od vrijesa, umetak od meerschauma kao i lula od meerschauma.
Unutrašnjost tikve se čisti tako da se kroz otvor za usnik ulije visokopostotni alkohol i lulom se kruži kako bi se alkohol raširio po unutrašnjosti tikve. Nakon toga se alkohol izlije van i ostatak se obriše suhom krpicom ili mekom četkom.
Pri rukovanju calabash lulom treba biti iznimno oprezan kako se ne bi oštetila. Eventualnu pukotinu je nemoguće pokrpati tako da bude nevidljiva.

Keramičke lule s dvostrukom stjenkom

Usnik se čisti isto kao kod lule od vrijesa.
Žarnica se jednostavno prebriše papirnatom salvetom, mekom krpicom ili nečim sličnim.
Vanjska površina lule se može oprati spužvom s toplom otopinom deterdženta za suđe.
Unutrašnjost lule se čisti tako da se kroz otvor za usnik ulije visokopostotni alkohol, protrese, promućka tako da alkohol spere smeće s unutarnjih stjenki i izlije alkohol van.

Izvor: Moj najbolji priručnik o pušenju lula za početnike, a može i za one koji to više nisu

Lula za početnike