Opustite se uz lulu!

Piperson Smoking Pipe Lounge

Piperson

uključivanje izbornika

؎ Kupovina lule ؎ Vodič za početnike ؎ Upušivanje ؎ Meerschaum granulat ؎ Korisni dodaci ؎ Pražnjenje i čišćenje ؎ Temeljito čišćenje ؎ Održavanje cakea ؎ Čišćenje solju i alkoholom ؎ Restauracija polovne lule ؎ Čišćenje ne-drvenih lula ؎ Čistač u luli ؎ Carinski propisi ؎ Pravila takmičenja u pušenju

Pražnjenje i čišćenje lule

Nakon što smo popušili sav duhan u luli, možemo još napraviti dvije stvari: ili lulu odmah isprazniti ili pepeo u njoj ostavimo do sljedećeg pušenja. Osobno preporučujem ovo drugo – nakon pušenja valja pepeo miješati žlicom stroja za lulu i potisnuti ga prema dnu lule. Ti će ostaci pušenja djelovati poput upijača i apsorbirati vlagu u glavi lule.

Istina, ima pušača koji lulu odmah isprazne, lulu rastave i u glavu uguraju presavijenu vunenu četkicu (čistač) iz pribora za čišćenje. LOŠ POSAO!!! Na taj način vlažni čistač ostaje uglavljen u vlačnom kanalu i sprečava sušenje lule! Osim toga odvajanje usnika od glave lule koja je zagrijana prilično je riskantna operacija pri čemu možemo slomiti vrat usnik (možemo nabaviti novi) ili pukne vrat lule (šteta teško popravljiva – lulu možemo baciti). Zato, ako neko inzistira na pražnjenju lule odmah nakon pušenja, najbolje je da u nju ništa ne gura i neka posao sušenja naprosto prepusti zraku koji će to najbolje obaviti (pretpostavka da se ne nosi predugo u torbici ili futroli).

Inače lulu praznimo pomoću žlice alata za čišćenje lule. Apsolutno je nedopustivo lulom lupkati u kojekakve tvrde predmete ili nadaj Bože, petu cipele ili zidove zgrada, ograde itd. (to već graniči sa prostaklukom). Ako je nekome do lupanja može se poslužiti plutenim čepom kojim su opremljene sve pepeljare za pušače lula.

Češki alat

Pri pražnjenju lule moramo paziti da žličicom ne stružemo po osjetljivom zidu komore za izgaranje što ometa formiranje zaštitne kore. Osim toga njegova je površina u luli koju često upotrebljavamo uvijek nova i osjetljiva.

VAŽNO: Ukoliko ste nesretnim slučajem oštetili zaštitnu koru – lako se vidi oštećenje na mjestu gdje se odlomila – valja ugljeni sloj ostrugati sve do nivoa defekta tako da se izjednači na svim mjestima podjednako. Ukoliko to zaboravimo, u svojoj ćemo finoj napravi za pušenje ostaviti "locus minoris resistantiae" što bi rekli stari Latini "mjesto smanjenog otpora" na kojem će početi nepopravljivi proces progorjevanja zida komore za izgaranje.

Netom ispušenu lulu treba ostaviti da se dobro ohladi, drvetu treba dati vremena da preradi kondenzat koji je ušao u fine pore.

Po nekim priručnicima za pušenje lula, za to su potrebna 24 sata i osobno smatram da taj rok nije nipošto dugačak. Pa eto došli smo i do toga da, ukoliko još uvijek čita ove redove, svaki će čitatelj zaključiti zašto svaki pušač lula postaje ujedno i kolekcionar lula. Navedeni odmor koji luli poslije upotrebe moramo pružiti, početniku donekle komplicira situaciju. Tko poštuje pravila, a svaki pušač lula bi ih trebao poštivati, jedina lula niti najumjerenijem pušaču ne može biti dovoljna. Koliko lula dnevno ispuši, minimalno toliko ih mora imati, i eto, začetak kolekcije je već tu.

Neki se stari lulaši pridržavaju drugog pravila: može se cijeli dan pušiti jedna te ista lula, ali joj onda treba pružiti dulji odmor, barem deset dana. Opet, naravno, trebamo više lula, u konkretnom slučaju najmanje deset. Prema ovoj varijanti prilično sam skeptičan i rezerviran, mislim da nije nimalo ugodno cijeli dan držati u rukama neočišćenu, vlažnu i nikad dovoljno ohlađenu lulu.

NAPOMENA: Ako ste slučajno zaboravili uzeti sobom drugu, treću ili inu lulu, možete mirne duše ponovno napuniti onu već ispušenu, pazite samo da nije pregrijana. Garantiram da joj se ništa neće dogoditi. Tek nemojte često ponavljati takve eksperimente.

I najpravilnije pušena lula mora se povremeno temeljito očistiti. Nije loše za tu operaciju imati određen jedan dan u tjednu. Lula se prije higijenskog zahvata mora dobro ohladiti i odmoriti, najbolje da se to obavlja nakon dobrog odmora lule, bar 24 sata nakon zadnjeg pušenja.

Autor i pipe maker:
Dr. Hrvoje Gumbas

Članak "Pražnjenje i čišćenje lule" dio je neobjavljene knjige autora dr. H. Gumbasa, koji je dao dozvolu za objavljivanje ovog teksta

Lula za početnike