Opustite se uz lulu!

Piperson Smoking Pipe Lounge

Piperson

uključivanje izbornika

؎ Kupovina lule ؎ Vodič za početnike ؎ Upušivanje ؎ Meerschaum granulat ؎ Korisni dodaci ؎ Pražnjenje i čišćenje ؎ Temeljito čišćenje ؎ Održavanje cakea ؎ Čišćenje solju i alkoholom ؎ Restauracija polovne lule ؎ Čišćenje ne-drvenih lula ؎ Čistač u luli ؎ Carinski propisi ؎ Pravila takmičenja u pušenju

Carinski propisi za uvoz duhana i druge robe u Republiku Hrvatsku

Carinski postupak u poštanskom prometu

Kod primanja poštanskih pošiljki iz inozemstva treba razlikovati uvoz:

- iz carinske unije (članice Europske unije, Turska i par malih državica), u daljnjem tekstu: EU
- iz ostatka svijeta

zatim:

- uvoz ilegalne (zabranjene) robe. To nas ovdje ne zanima.
- uvoz robe za koje vrijede posebna pravila. To su duhan, alkohol, parfemi i lijekovi. Tu nas zanima samo duhan.
- sve ostalo. Tu spadaju lule, lulaški pribor i drugo.

i na kraju:

- komercijalne pošiljke, npr. naručeno iz on-line trgovine
- nekomercijalne pošiljke, npr. pokloni od rođaka ili prijatelja

Uvoz iz EU

Nema carinskog nadzora nad pošiljkama iz zemalja članica EU.

Po Zakonu o trošarinama, fizička osoba smije uvesti najviše 1 kg duhana. Uvoz duhana za pušenje u količini do 1 kg smatra se uvozom za osobne potrebe i na to se ne plaća ni carina ni trošarina.
Primanje pošiljke koja sadrži više od 1 kg duhana je prekršaj i kažnjava se po zakonu novčanom kaznom od 3.000 do 100.000 kuna.
Dakle, ako pošta (HP) primi paket teži od 1 kg, a na paketu piše da je unutra duhan - najebat ćeš. U svim ostalim slučajevima nitko neće pitati što je u paketu i ništa ne ide na carinu.

Uvoz iz ostatka svijeta

Duhan

Nekomercijalne besplatne pošiljke koje jedna fizička osoba šalje drugoj fizičkoj osobi, namijenjene osobnoj uporabi, vrijednosti do 45 eura, su oslobođene plaćanja carine, PDV-a i trošarine. Takva pošiljka može sadržavati najviše 50 grama (1,76 unci) duhana.

Za sve ostale pošiljke duhana, dakle nekomercijalne pošiljke s više od 50 grama duhana i sve komercijalne pošiljke bez obzira na količinu, vrijedi sljedeća procedura propisana za cijelu Europsku uniju:
Carina se plaća na vrijednost duhana i poštarinu zajedno. Na nivou cijele EU vrijedi ista carinska stopa od 74,9%. Vidi ovdje pod "duhan za pušenje, neovisno o tome sadržava li nadomjeske duhana u bilo kojem omjeru; u neposrednim pakiranjima neto mase ne veće od 500 g". BTW prije ulaska Hrvatske u EU, carinska stopa je bila 36% za duhan u izvornom pakiranju i 20% za duhan u rinfuzi.
Trošarina se plaća prema količini duhana. Trenutačno (od 1. prosinca 2016.) je trošarina na duhan za lulu 600 kuna po kilogramu. Uz obavezu postupnog povećavanja trošarina sljedećih godina. Vidi ovdje pod "ostali duhan za pušenje". Svaka država sama određuje način obračunavanja trošarine, tako da kod nas nema zbrajanja specifične i proporcionalne trošarine kao npr. u Njemačkoj.
PDV po stopi od 25% se plaća na sveukupni iznos. Dakle, PDV na duhan, PDV na poštarinu, PDV na carinu i PDV na trošarinu.
I na kraju plaćaju se još upravna pristojba, carinska pristojba, ležarina i čega se još sjete.
Uz plaćanje propisanih davanja možeš uvesti najviše 1 kg (35 oz) duhana za pušenje. Više od toga je carinski prekršaj.

Ostala roba

Komercijalne pošiljke vrijednosti do 22 eura, i nekomercijalne pošiljke vrijednosti do 45 eura, oslobođene su plaćanja carine i PDV-a.

Komercijalne pošiljke vrijednosti od 22 do 150 eura, i nekomercijalne pošiljke vrijednosti od 45 do 150 eura, oslobođene su od plaćanja carine, ali na njih se obračunava PDV.

Na pošiljke vrijednosti preko 150 eura plaćaju se carina i PDV.

Vidi: Carina: Carinski postupak u poštanskom prometu

Uvoz u osobnoj prtljazi

Na graničnim prijelazima sa zemljama članicama Europske unije nema carinske kontrole.

Preko graničnih prijelaza sa zemljama koje nisu članice Europske unije, bez plaćanja carine, PDV-a i trošarine, možeš uvesti najviše 250 grama duhana za pušenje.
Na količine od preko 250 grama, do najviše 1 kg, plaćaju se propisna davanja.
Ako na granici prijaviš količinu veću od 1 kg, količine iznad 1 kg moraš vratiti u inozemstvo.
Ako na granici ne prijaviš količinu veću od 1 kg, a carinici to otkriju, zadržat će te pod carinskim nadzorom do okončanja prekršajnog postupka.

Vidi: Carina: Informacije o putničkom prometu

Lula za početnike