Opustite se uz lulu!

Piperson Smoking Pipe Lounge

Piperson

uključivanje izbornika

؎ Povijest pušenja duhana ؎ Duhan je kultura, lula je tradicija ؎ Osnovni tipovi duhana za lulu ؎ Orijentalci ؎ Uzgoj i obrada duhana u našem kraju ؎ Skladištenje i sazrijevanje duhana ؎ Ovlaživanje presuhog duhana ؎ Datiranje duhana za lulu

Duhani

Povijest pušenja duhana

Rodrigo de Jerez prima lišće duhana Od najranijih vremena razni su autori spominjali u svojim djelima inhaliranje isparavanja raznih narkotičnih biljaka u medicinske i ritualne svrhe. Herodot (485. – 425. p.n.e.) opisuje kako su Skiti koristili dim konoplje.
Više →

Duhan je kultura, lula je tradicija

Biljka duhana Duhan je biljka rasprostranjena danas na svih pet kontinenata, premda je u vrijeme kad su Europljani otkrili njegovo uzgajanje bilo uglavnom koncentrirano oko Kariba. U posljednjih pet stoljeća svijetom su se proširile dvije vrste duhana: Nicotiana rustica i Nicotiana tabacum.
Više →

Osnovni tipovi duhana za lulu

Sušenje duhana Biljka duhana je toliko jedinstvena u tome što sama biljka proizvodi karakteristične i posebne okuse ovisno o mjestu na kojem se uzgaja, a koji ovise o kvaliteti zemlje i klimatskim uvjetima, a po čemu mnogo podsjeća na uzgoj vinove loze.
Više →

Orijentalni duhani

Duhani orijentalci Par riječi o orijentalcima, ili levantincima kako ih još nazivaju. Naletio sam na članak o njima na siteu koji baš i nije posvećen duhanima i pušenju duhana... uglavnom čini mi se zanimljiv tekst.
Više →

Uzgoj i obrada duhana u našem kraju

Seljak s duhanom U uzgoju duhana na našim područjima država je imala glavnu riječ, strogo se vodilo računa gdje se duhan smije saditi i u kojoj količini. Građene su zgrade za otkup duhana sa velikim skladištima zbog sprječavanja šverca duhana, a čak je bila organizirana financijska policija koja je imala zadatak staviti pod nadzor proizvodnju i plasman duhana.
Više →

Skladištenje i sazrijevanje duhana

Skladištenje duhana Svi duhani s vremenom sazrijevaju, poneki od njih nakon što odleže nekoliko godina postaju sve bolji i bolji. Slobodno se može povući paralela s vrhunskim arhivskim vinima, koja također godinama ležanja i sazrijevanja postaju sve bolja.
Više →

Ovlaživanje presuhog duhana

Ovlaživanje presuhog duhana Vlažnost duhana bi trebala biti takva da je duhan, kad ga stisneš među prstima, elastičan tako da se vrati u početno stanje. Ako se mrvi - presuh je. Ako ostane slijepljen - prevlažan je. Sve između toga je - kako kome odgovara, netko više voli vlažniji, netko više voli suši duhan.
Više →

Datiranje duhana za lulu

Datiranje duhana Limenke i vrećice duhana za lulu obično imaju otisnut niz brojeva pomoću kojega se duhan može datirati, odnosno odrediti datum prozvodnje.
Više →