Opustite se uz lulu!

Piperson Smoking Pipe Lounge

Piperson

uključivanje izbornika

؎ Dijelovi lule ؎ Oblici lula ؎ Klasični oblici lula ؎ Izrada lule od vrijesa ؎ Autopsija lule ؎ Datiranje Peterson lula ؎ Savinelli ؎ Stanwell ؎ Jeftine kineske lule ؎ Rječnik lulaških riječi

Kineske lule

Ovo su neka moja iskustva sa kineskim lulama i saznanja o njima koja bih želio podijeliti sa početnicima koji možda razmišljaju da si kupe jeftinu kinesku lulu za ulazak u lulaški svijet.

Rosewood

Materijal za izradu većine drvenih kineskih lula je tzv. "rosewood" koji se kod nas zove palisander, a ne "ružino drvo" kako to neki prevode. Koristi se obično za izradu parketa i (jeftinih!) gitara.
Moja prva lula je bila kineski "rosewood". Da se pušiti, ali čim sam nabavio prvu polovnu lulu od vrijesa bilo mi je jasno da je vrijes daleko bolji. Čim sam nabavio dovoljan broj lula od vrijesa, tu Kineskinju sam umirovio i nikada više ne bih kupio sličnu.
Upotrebljive jesu, ali nije to to.

Kineska rosewood lula

Kod "rosewooda" je najproblematičnija moguća otrovnost materijala od kojeg je lula napravljena. Neki kažu da toksičnost drveta može ozbiljno škoditi zdravlju pušača, drugi kažu da je toksična samo prašina i da može škoditi samo onima koji udišu prašinu dok obrađuju drvo, treći pak kažu da se većina kineskih lula radi od "afričkog rosewooda" (tzv. "bubinga") koji nije toksičan... Apsolutno pouzdane podatke nisam našao, pa ostaje na tebi hoćeš li vjerovati Kinezima kad je riječ o zdravstvenoj ispravnosti njihovih superjeftinih proizvoda.

Kineska rosewood lula u presjeku
Presjek kineske lule od palisandera

Ebony

U opisima nekih kineskih lula na eBayu kao materijal je navedeno "ebony". Tu se valjda misli na boju kojom je lula lakirana.
Prava ebanovina je vrlo skupa, vrlo krhka, gusta, masna i s njom je teško raditi. Sklona je pucanju i lula od ebanovine bi vjerojatno puknula prije nego se popuši prva lula duhana.
Još jedan razlog zašto je dobro da "ebony" nije od prave ebanovine je to što je ebanovina na popisu otrovnih vrsta drva jer nadražuje kožu i oči.
I inače, lule nepoznatih proizvođača, od nepoznatog drveta, mogu biti otrovne.

Bakelit i "meerschaum"

Sa bakelitnim lulama bez metalne žarnice nemam iskustva. I ne želim ga imati.
Isto tako i sa kineskim "meerschaum" lulama s eBaya. Nemam pojma što Kinezima znači "meerschaum", ali ako se prodaje za dva dolara, sigurno nije od pravog meerschauma nego od nekog sintetičkog materijala.

Kineska lula od meerschauma

Lule sa metalnom žarnicom

Kineske lule, drvene ili plastične, sa metalnom žarnicom izbjegavaj pod svaku cijenu!
Metal ne upija sve ono što je kiselo i bljutavo u dimu, pa je okus osjetno lošiji od onoga koji se dobije pušenjem iz drvene lule. Pušenje iz metala je dobro samo za marihuanu i slične biljke kod kojih ne želiš da se nešto upije. I, kad jednom pripališ lulu s metalnom žarnicom, čim je ostaviš neko vrijeme, metal će početi hrđati, boja otpadati i bit će za smeće.
Ja sam svojedobno dobio jednu plastičnu lulu sa metalnom žarnicom kao zajebanciju. Pomislio sam da bi se možda mogla upotrijebiti kao lula koju pušim uz roštiljanje. Ono... kad lulu zamažem masnim rukama punim ugljena, plastičnu lulu je lako oprati vodom. Probao sam ju pušiti i, okus duhana iz takve lule je odvratan, a iz lule je procurio katran prije nego sam popušio do kraja. Probao jednom i neću nikad više.

Kineska plastična lula

Corncob

Jeftine kineske corncob lule na eBayu, po cijeni od oko 1 dolar, su OK.
Inferiorne su standardnim lulama od vrijesa, ali jeftine su pa nije problem žrtvovati jedan dolar pa si nabaviti jednu.
Trajnost im valjda ovisi o tome kakve si sreće.
Prvu kinesku corncobicu sam svakodnevno pušio 5-6 mjeseci (imao sam malo lula), dok joj nije otpalo dno. Bila je to dobra investicija.
A jedna mi je progorjela sa strane već nakon 3-4 pušenja. Taj put nisam imao sreće.
S originalnim Missouri Meerschaum lulama nemam iskustva. Znam jedino da koštaju deset puta više, a vrijede li deset puta više - to ne znam.

Kineska kukuruzna lula

Bolja opcija

Ako iz bilo kojeg razloga škrtariš pa želiš proći što jeftinije, puno bolja opcija od kupovine kineske lule je kupovina polovne lule od vrijesa.
Ne trebaš se ustručavati nabaviti si polovne lule za početnički komplet, ovdje: Sređivanje iliti restauracija polovne lule imaš upute za sređivanje polovne lule.

Vidi: Moj najbolji priručnik o pušenju lula za početnike, a može i za one koji to više nisu

Lula za početnike