Opustite se uz lulu!

Piperson Smoking Pipe Lounge

Piperson

uključivanje izbornika

؎ Kupovina lule ؎ Vodič za početnike ؎ Upušivanje ؎ Meerschaum granulat ؎ Korisni dodaci ؎ Pražnjenje i čišćenje ؎ Temeljito čišćenje ؎ Održavanje cakea ؎ Čišćenje solju i alkoholom ؎ Restauracija polovne lule ؎ Čišćenje ne-drvenih lula ؎ Čistač u luli ؎ Carinski propisi ؎ Pravila takmičenja u pušenju

Održavanje zaštitne kore lule

Nakon dužeg pušenja primijetili smo da se polako sužuje unutarnji promjer glave lule. To se formira zaštitna kora o kojoj je već bilo riječ. Kako ona svuda nije podjednake debljine i kao što znamo njena idealna debljina iznosi oko 1 mm plus-minus, potrebno je s vremena na vrijeme voditi brigu i o tome.

To je važno jer suvišno debela zaštitna kora utječe na kvalitetu pušenja, a svojim rastezanjem pri zagrijavanju može uzrokovati i napuknuće glave (popravak je apsolutno nemoguć).
Suvišni dio zaštitne kore uklanja se posebnim priborom koji se nabavlja u specijaliziranim trgovinama lulama i priborom. Danas su na raspolaganju pušačima razne varijante tih naprava, ali ja osobno upozoravam na one "patente" kojih je zadaća da korisniku olakšaju manipulaciju, a u stvari lako i brzo ostružu čitavu koru, a ponekad, čak i drvo komore za izgaranje. Tako "sređenu" lulu možemo sada ili ponovno upušivati ili – baciti.

Zadovoljimo se zato starim priborom i klonimo se novotarija. Ako imate dovoljno iskustva za silu se možete poslužiti i nožićem stroja za lulu. Taj je osobito pogodan za korekciju manjih defekata ugljene kore kad ih je potrebno iznivelirati. Na kraju posla poželjna je i fina korekcija brusnim papirom.

Freza za lulu

NAPOMENA: Meershaum lule – zaštitna kora se u njih održava isključivo pomoću brusnog papira. Svaki drugi pribor dovest će neminovno do loma glave lule.

Za održavanje i zahvate bilo kakve vrste u glavi lule niti u kojem slučaju nemojte upotrebljavati džepni nožić. Koliko god pazili njegov će šiljak strugati i dubiti po dnu komore. Na tom će nam mjestu lula kasnije izgorjeti.

Autor i pipe maker:
Dr. Hrvoje Gumbas

Predebeli cake
Lula sa ekstremno debelim cakeom.

Predebeli cake
Ista lula sa skinutim cakeom.

Lula za početnike