Opustite se uz lulu!

Piperson Smoking Pipe Lounge

Piperson

uključivanje izbornika

؎ Dijelovi lule ؎ Oblici lula ؎ Klasični oblici lula ؎ Izrada lule od vrijesa ؎ Autopsija lule ؎ Datiranje Peterson lula ؎ Savinelli ؎ Stanwell ؎ Jeftine kineske lule ؎ Rječnik lulaških riječi

Oblici lula

Standardni oblici lula

Standardni oblici lula

Neki od najčešćih oblika lula su:

Bent Billiard - Najpoznatiji oblik među savijenim lulama i zasigurno prva savijena lula koju ćete kupiti. Glava lule jednaka je glavi ravnog Billiarda, a vrat lule leži pod kutom od, u prosjeku, 45 stupnjeva u odnosu na glavu lule. Usnik je od sredine lagano savijen prema dolje. Uravnoteženost te lule gotovo je idealna, jer joj je težište (matematički promatrano) niže od grizišta na usniku. Stoga se vrlo lako drži u ustima. Posebno ju preporučam onim pušačima koji žele pušiti lulu i pritom nešto raditi (primjerice, čitati knjigu ili loviti u prirodi). Zbog lakoće držanja u ustima naginje stvaranju jačeg kondenzata u glavi i vratu lule.

Billiard – Ovo je uistinu najrašireniji i svakako najzastupljeniji model na tržištu. Glava u obliku cilindra (koja je tek nešto viša od promjera lule) nalazi se pod pravim kutom na vratu lule, koji je u načelu jednako dugačak koliko je glava visoka. Ta se lula vrlo lako drži u ruci, a zbog potpuno ravnog vrata i usnika vrlo malo kondenzata ulazi u pušačeva usta. Taj klasični oblik prikladan je za svaku priliku gdje želite, ili smijete, pušiti lulu, za svako doba dana, a što je najvažnije, možete ju jednostavno nositi u džepu kaputa bez bojazni da će se luli nešto dogoditi.

Lovat – Vrlo je sličan prethodnom klasičnom obliku i može se donekle smatrati određenom varijacijom oblika Billiard. Razlikuje se od prethodnog oblika nešto užom i višom glavom, duljim vratom i kratkim, spljoštenim usnikom. Stoga je i nešto kraća od modela Billiard. Nikad ne prelazi ukupnu duljinu od 14 centimetara, osim kod tzv. gigantskih modela. U takvim lulama, zbog uže glave, duhan stvara veću temperaturu pa se glava brže zagrijava. Međutim, zbog svoje kratkoće lakše se drži u ustima i manje zamara pušača. Englezima je to najomiljeniji oblik lule, jer oni tvrde da je najbolja ona lula koja ima više drva, a manje kaučuka od kojeg se izrađuje usnik. Kažu da je najbolja za putovanja (pušenje u automobilu, vlaku ili dok je bilo dopušteno – u avionu).

Apple – I taj klasični oblik svojim izgledom podsjeća na Billiard, a ako se promatra iz profila, vidljivo je da glava lule podsjeća na bačvicu (trbušasta je), premda joj je unutarnji volumen isti kao kod Billiarda. Vrat lule dugačak je koliko je visoka glava, a usnik može biti nešto dulji nego kod lule tipa Billiard. Ako ima spljošteni usnik, vrlo dobro odgovara osobama sportskog karaktera.

Canadian – Vrlo elegantna lula koja svojim oblikom podsjeća na Lovat, ali ima dulji vrat koji je u presjeku ovalan. Usnik je vrlo kratak, ne dulji od šest centimetara. Zbog svoje duljine, pušaču osigurava dovoljno hladno pušenje. Međutim, zbog veće mase drva nego kod ostalih oblika ravnih lula, potrebno je pažljivije čišćenje i održavanje, jer se u vratu lule lakše kondenzira vlaga prilikom pušenja. Zbog svog oblika odgovara mlađim pušačima lula. Naglasio bih da je taj oblik lule, baš zbog duljine vrata i nešto "nježnijih" dimenzija, lomljiviji nego ostali klasični ravni oblici lula. Ovakva lula se ne bi smjela nositi u džepu, ako je to moguće, pribavite si posebnu torbicu za lulu.

Pot – I taj oblik donekle podsjeća na Billiard. Glava pota ima nešto veći promjer (od 35 milimetara naviše), a visina glave i vanjski promjer glave potpuno su jednaki. To je lula za iskusnijeg pušača, jer je, zbog veće površine duhana koji se mora pripaliti, duhanski dim topliji, a prilikom povlačenja duhana u ustima se osjeća malo kiselkastiji okus. Pripaljivanje duhana na ovoj luli je malo teže izvedivo, baš zbog veće površine duhana u glavi lule. Pušenje iz ovog oblika lule uzrokuje mnogo više duhanskog dima nego kod ostalih oblika lula, pa preporučam da takvu lulu pušite izvan zatvorenih prostorija, kako bi se prilikom povlačenja dima uvuklo i nešto svježeg zraka. Posebnu pažnju prilikom pušenja na takvom obliku treba posvetiti žaru, jer je zbog velike površine koja izgara prilikom povlačenja dima može dogoditi da duhan počne sagorijevati samo u sredini, a ne i uz stjenke glave lule. Time se gubi užitak pušenja i lula se lako gasi.

Bulldog – Linija tog klasičnog modela djeluje vrlo uravnoteženo, elegantno i teško. Po obliku razlikuje se od svih prethodno opisanih. Glava lule nešto je sužena prema vrhu, izduljenog je bačvastog oblika, a na gornjoj trećini glave, prije sužavanja, urezan je tanak ukrasni kanal. Kada bi iz bokocrta gledali lulu vidjeli biste da joj je vrat romboidnog oblika, a na nj se nastavlja, također romboidni, spljošteni usnik. Preporučam ju početnicima.

Dublin – Vrlo izduljen i elegantan oblik s malo prema naprijed nagnutom glavom u obliku zvona. Unutarnji otvor glave u kojoj sagorijeva duhan razlikuje se od otvora drugih lula po tome što se konusno sužava prema dnu otvora. Zbog toga se taj oblik češće pregrijava od ostalih, a i stvaranje kondenzata je jače. Ne preporučam ju početnicima, iako taj elegantni model privlači mnoge poglede pušača lula koji ga uvrštavaju u svoje kolekcije.

Rhodesian – Savijena lula sportske siluete. Ima mnogo sličnosti s modelom Bulldog. Vrlo se ugodno drži u ustima, a često se može vidjeti da taj model puše lulaši koji se bave planinarenjem. Ne bih ju preporučio početnicima, jer se nešto teže kontrolira sagorijevanje duhana.

Woodstock – Lula naročitog oblika, duga i elegantna, koja vrlo dobro "stoji" lovcima i jahačima. Glava ima oblik kao kod modela Dublin, ali zbog zavijenosti usnika optički je još više nagnuta prema naprijed. To stvara poteškoće u pripaljivanju duhana i kontroli sagorijevanja, jer se, zbog nagnutosti glave prema naprijed, ne vidi površina duhana u glavi lule. Iz tih razloga ne preporučam ju početnicima.

Oval – Svakako najmanje poznat klasični oblik ravne lule. Poput Pota, ima relativno velik unutarnji promjer glave, no glava tog modela niža je od glave Pota. Zbog toga je pripaljivanje duhana i pušenje na tom obliku otežano. Žar duhana koncentrira se u središtu glave, pa tako ne sagorijeva duhan uz stjenke. Time je kontrola žara za vrijeme pušenja vrlo otežana, pa se taj model preporučuje samo vrlo iskusnim pušačima lula.

K. Kurilj

Lula za početnike