Opustite se uz lulu!

Piperson Smoking Pipe Lounge

Piperson

uključivanje izbornika

Recenzije Cornell & Diehl duhana

Što vi mislite o ovim duhanima? Podijelite svoja mišljenja i iskustva na Forumu!

Cornell & Diehl: AFTERHOURS

Cornell & Diehl: AFTERHOURS

Ova je mješavina došla na tržište na Chicago pipe showu u petom mjesecu 2008. Cornell & Diehl, bračni par koji je kupio tvrtku 1990. i s njom sva prava na originalne recepture od 1880. godine, još do nedavno sve je poslove oko blendiranja radio u prostoru od dvije garaže koje su naslonjene na kuću sadašnjeg direktora tvrtke. Danas rade na 5500 kvadratnih metara prostora i miješaju duhane za sebe i mnoge druge, primjerice G. L. Pease.
Duhan ne dolazi kao klasičan flake uredno poredan po listićima, već je kidan na pločice u okrugloj limenci. Pošto mu je dodan rum, njegov me miris podsjeća na Kraševe Griotte. Do mene je došao "ready to smoke", idealan. Izmrvljen u lulu lako se pali, lijepo gori i iza sebe ostavlja fini pepeo. Nije to klasični aromatik snažne arome. Osjeća se slatkoća virginije, ne pretjerana, koja potpomognuta rumom ima ugodnu kremastu aromu. Rum se nazire "između redova". Kada se dim otpuhne, na jeziku ostaje resko paprenkast okus vjerojatno od dodanog periquea ali ne traje dugo. Negdje oko polovine lule taj okus nestaj,e a virginija kao da se stopila sa rumom koji se više ne prepoznaje. Lagano se puši sve do dna lule. U prostoru ostavlja ugodnu mirisnu notu pa je okolini prihvatljiv ili čak ugodan. Ugodan cjelodnevni duhan srednje jakosti.

Ocjena 4/5

Recenzija by Hole

Cornell & Diehl: BAYOU MORNING FLAKE

Cornell & Diehl: BAYOU MORNING FLAKE

Bayou Morning Flake is a much different tobacco from original bayou Morning. This is a very dark brown crumbly flake. To my taste it is very mellow and smooth with just the right amount of perique. (ovo je opis sa TR-a)

Duhan je lijepe tamno smeđe boje, prilično neugodnog mirisa. Zapravo, nisam nikada imao priliku upoznati nešto slično. Miris ne mogu točno definirati, ali podsjeća me na miris virginie pomiješan sa nečim što se pokvarilo u frižideru pa ima lagano kiselkast okus tj. miris.
Znam da je takva procjena prilično individualna i subjektivna i ne znači da nekome ovaj duhan ne bi i mirisao prilikom otvaranja pikse.
Bitna stvar je da u nazivu duhana piše flake, što na prvi dojam otvaranja duhana nije opravdano, ali kada se malo podrobnije pogleda, duhan je zapravo flake koji je izmrvljen i takav upakiran.

Duhan se lijepo puni u lulu, obzirom da je fino mastan i taman toliko vlažan da se lijepo formira i nabije u lulu, prilikom punjenja prije nego što počinjem puniti lulu, duhan lagano razmrvim kroz prste što ostavlja prilično neugodan i prljav trag po prstima, nakon čega stvarno morate oprati ruke.

Prilikom paljenja, dovoljno je jednom popraviti duhan tamperom i još jednom zapaliti. Očekivao sam da će zbog vlažnosti duhana biti potrebno par puta paliti, ali ponekad mi je dovoljno i samo jednom pripaliti, toliko se dobro ponaša.

Prvi nalet na jezik je prilično jak i spice, kako ga neki karakteriziraju, što se baš i ne slaže sa recenzijom na TR gdje piše da je extremly mild.
Pušim do tri lule dnevno, i to uglavnom virginie, i ne mogu reći da je takvih karakteristika. Zapravo prava virginia sa dodatkom periquea, i to “taman” toliko da previše ne smeta.
Duhan lijepo sagorijeva, ali se treba brinuti o luli jer se brzo gasi ako se ne održava tempo pušenja, vjerojatno zbog masnoće i vlažnosti koje ne fali.
Kod pušenja se lijepo diže u jačini i u ustima stvara sličan dojam kao dobra jaka cigara koja voli lagano ali konstantno peckati, te se kod prolaska dima kros nosnice oslobađa okus kakaa pomiješan sa biberom, takve mješavine se u nekim dijelovima svijeta i konzumiraju (mislim na kakao i biber). Naravno cijelim svojim razvojem u pušenju dominira virginia i, kako sam naveo, lagano se uzdiže u jačini do kraja samog pušenja.
Na samom kraju, prije nego što trebamo pustiti lulu da se ohladi, pojavljuje se karakterističan kiselkast okus koji nam daje do znanja da je sa pušenjem gotovo. Kondenzata na samom kraju prilikom vađenja pepela iz lule ima, što se u samom pušenju previše ne manifestira i ne smeta pretjerano da bi se čistač morao često upotrebljavati za odvođenje kondenzata.
Nabavio sam 8 oz ovog duhana i pušim ga barem jedno punjenje dnevno zadnjih nekoliko tjedana, te moram priznati da me svaki puta iznenadi sa nekom drugačijom nijansom, nije to ništa specijalno i drastično, ali ponekad iznenadi. Ne preporučam prije spavanja, prilično je težak da bi ga pušio kao zadnji duhan u danu.
Preporučam nakon beefsteaka i nekog dobrog Cabernet Sauvignona, pa neka se dimi.
Moja ocjena je čista i okrugla četvorka.

Recenzija by Rodjo

Cornell & Diehl: DA VINCI

Cornell & Diehl: DA VINCI

Ako niste okorjeli ljubitelj latakije, onda bolje preskočite ovu recenziju. U ovoj mješavini omjeri su 75% ciparska latakija, 15% virginija i 10% burley, iz čega se da naslutiti da je ovo englez na stereoidima.
Prilikom otvaranja limenke osjeća se vrlo intezivan miris karakterističan za engleske mješavine uz malu primjesu "aromatičnog" burleya. Sama mješavina je relativno krupno rezana. Duhan je savršene vlažnosti i nije ga potrebno sušiti ili vlažiti, puni se bez problema. Gori vrlo polako i suho, a što je najbolje, daje jako puno dima. U samoj aromi, koja je konstantna od početka do kraja lule, prevladava baršunasti štih latakije, no cijelo vrijeme je prisutan i lagani štih nugata kojeg daje burley. Moram priznati da me je ovaj duhan totalno oduševio. Pomalo me podsjeća na Westminster, ali s puno više latakije. Dim je iznimno pun, ali ne grize niti malo, nema nikotinskog kicka. Zbog svoje "latakijske snage" ovo sigurno nije duhan za početnike, niti za one koji ne vole latakiju. Također bih ga preporučio kao zadnju lulu u danu, jer nakon ovoga teško da ćete osjetiti aromu bilo kojeg drugog duhana na svom nepcu.

Ocjena 10+/10

Recenzija by K. Kurilj

Cornell & Diehl: MISSISSIPPI MUD

Cornell & Diehl: MISSISSIPPI MUD

Riječ je neobičnoj mješavini Latakije, Periquea i Black Cavendisha. Prilikom otvaranja limenke primjećuje se izrazito crna mješavina vrlo jakog i prodornog mirisa. Puni se vrlo lagano, gori vrlo dobro i "suho" cijelom lulom, sve dok ne ostane bijeli prah. Prvih par dimova ne odaje nikakvu znatnu razliku u aromi u odnosu na uobičajene engleske mješavine koje inače pušimo. No nakon par minuta (kad se duhan fino razgori), otkriva svoje pravo lice. U samom opisu mješavine navodi se Black Cavendish, zbog kojega sam pretpostavljao da će aroma biti "slatka", no ona to sigurno nije. Aroma je opora, gotovo gorka, uz papreni štih koji daje Perique. Latakija je o ovoj mješavini zastupljena s nekih 50%, no ne dolazi toliko do izražaja. Rekao bih da je ovo jedna od najkompleksnijih mješavina koje sam pušio, jer gotovo u svakom dimu otkriva se nešto novo i drukčije. Spomenuta oporost i gorčina otkrivaju se negdje na polovici lule, a na zadnjoj trećini vrlo su izraženi. Inače ta gorko-opora aroma nije neugodna, već vas stalno tjera da ju otkrivate sve više i više. Još nisam pušio duhan s ovako intenzivnom aromom. Najsličnije čemu ovo mogu usporediti je čokolada s 99% kakaa. Meni osobno jedna manja lula (npr. Maša size) ovog duhana dovoljna je da više ni ne pomislim zapaliti taj dan. Sadržaj nikotina je popriličan, no ipak me nije uspio srušiti kao npr. Oriental od Roberta McConnella. Roomnote uopće nije strašan kako su ga opisivali na Tobacco Reviews, pušio sam ga pred Tihanom (doduše uz širom otvorene prozore) desetak puta i uopće se nije bunila. U svakom slučaju ovo nije cjelodnevni duhan, niti je za početnike.

Ocjena 8/10

Recenzija by K. Kurilj

Lula za početnike