Opustite se uz lulu!

Piperson Smoking Pipe Lounge

Piperson

uključivanje izbornika

Recenzije Paul Olsen duhana

Što vi mislite o ovim duhanima? Podijelite svoja mišljenja i iskustva na Forumu!

Paul Olsen: MY OWN BLEND

Paul Olsen: MY OWN BLEND

Službeni opis
Based on a blend over 103 years old, #7000 contains a very generous portion of top quality Latakia with some of the finest Orientals. Then finished off with a black Cavendish and Turkish Samsun for a full-bodied traditional English.

Kad sam vidio opis duhana, znao sam da mora biti nešto posebno. Latakija, Orientali, Virginija i Cavendish i uz sve to još i Danski duhan. Kakav spoj!! Ovaj duhan jednostavno zove da ga se istraži!

Nakon 4 dana vlaženja prejako presušenog duhana, jučer sam ga napola oživljenog krenuo zapušiti u Paul Olsen Great Explorer Shackleton luli. Mislio sam ga za prvi puta pušiti u maslini, ali je nekako prevagnula odluka da ga isprobam u vrijesu. Sad, nakon popušene prve lule, drago mi je, jer si samo mogu zamisliti što me čeka kod pušenja u maslini – ako mi je ovako dobro sjeo u vrijesu.

Duhan, skoro pa potpuno crne boje, dolazi u meni najljepšim sto-gramskim duhanskim limenkama. Dovoljno je široka da komotno možete staviti lulu iznad nje, napuniti ju a da ne oštetite lulu na rub limenke ili da prosipate duhan naokolo. S unutarnje strane poklopca je i nekakav humidor, prvi puta sam vidio tako nešto, no nažalost i on je bio potpuno isušen pa sam ga skinuo i bacio. Na poklopcu, preko utisnutog grba je i naljepnica da se karton koji se nađe u limenci može iskoristiti za free sample poklone, ako ga se pošalje na adresu navedenu na naljepnici. Nažalost, ni toga nije bilo u limenci...

Mirisom u limenci, duhan me strašno podsjeća na Frog Mortona. Tu sam već napola znao da će mi se jako svidjeti.
Nakon što sam ga napunio u lulu i zapalio ga, znao sam zasigurno da je to to!
Miris, okus i aroma su fantastični! Zemljano travnati miris, bogat i gust provlači se kroz cijelo vrijeme pušenja ovog duhana. Kombinacija i omjeri zastupljenosti latakije i ostalih sastojaka su odlično pogođeni. Ništa ne odvlači na svoju stranu, a svi zajedno tvore zaista zanimljivu sliku.

Velika mana ovog inače ne prejakog duhana je da stvarno želi ujesti, i to pošteno. Ja sam mislio da je meni iziritirao jezik zato jer je još malo presuh, ali čitajući dojmove drugih pušača na Tobaccoreviewsima, vidim da mu je to jedna od glavnih "odlika". Na početku sam mislio da je možda njegova Cavendish strana odgovorna za tu agresivnu narav, ali Cavendisha se toliko slabo osjeti kroz cijelo pušenje da sumnjam da je on krivac. Na drugoj polovici lule, kad sam ga malo smirio i usporio s pušenjem, malo se i on smirio sa svojim ujedanjem. Inače, gori sasvim mirno i ravnomjerno, i da ga se zaista dobro kontrolirati. Može ga se dimiti sasvim sporo, što toplo preporučujem.

Sastojak koji dosad nisam pušio u nijednom duhanu je Turski Samsun, barem dosad nisam nigdje vidio da je naveden taj sastojak. Možda upravo on daje tu zaokruženost svim ovim ostalim sastojcima što mi My Own Blend izdvaja od ostalih latakijskih/orijentalnih duhana.

Aftertaste u ustima, nakon pušenja je odličan zemljasto kremasti, ne znam kako bih ga drugačije opisao, ali ostavlja okus koji kaže "zapali još jednu lulu ove delicije". Nikako preagresivan aromom i mirisom, ovaj duhan može lako postati all-day mješavina koju se ponekad može "presjeći" sa nekim laganijim aromatikom.
Kod mene ide visoko na listu favorite latakijskih duhana, tik ispod Frog Mortona – neokrunjenog kralja!
Šteta da ga ima za kupiti samo na par mjesta u svijetu i da više ljudi ne zna za ovaj duhan. No opet, možda je upravo zbog toga posebniji...

Bravo Danci!
Ocjena 9.5/10 (samo zbog njegovog agresivnog karaktera)

Recenzija by D. Telišman

Lula za početnike