Opustite se uz lulu!

Piperson Smoking Pipe Lounge

Piperson

uključivanje izbornika

Recenzije Just For Him duhana

Što vi mislite o ovim duhanima? Podijelite svoja mišljenja i iskustva na Forumu!

Just For Him: RUINS OF ISENGARD

Just For Him: RUINS OF ISENGARD

Ruins of Isengard -The fifth and newest blend in our Middle-Earth Pipeweed Series. Burley, Virginia, Latakia, and Cavendish tobaccos are blended together to form this thick, satisfying smoke.

S A V R Š E N S T V O ! ! !

Ovim ću riječima započeti recenziju ove krasote od duhana, pete mješavine iz serije Midle Earth Pipeweed Series. Kome treba daljnje pojašnjenje neka čita dalje...

Pred 5 dana mi je stigao paket iz američkog grada Springfielda.
16 oz (nešto malo manje od pola kile) duhana je bilo upakirano u veliku najlon vrećicu sa patentnim zatvaračem (dvostrukim), sve zajedno stavljeno u veliku kartonsku kuvertu te detaljno oblijepljeno selotejpom. Dva sata koliko je stajao u prtljažniku auta u neotvorenoj kuverti je toliko zamirisalo cijeli auto, kao da sam ga prosuo po cijelom autu i ostavio tako da se "safta".
Toliko ima prodornu aromu ovaj duhan. Ne jaku (jer u nijednom trenutku nije prearomatičan ni premirišljav), nego baš prodornu. A miris je božanstven!!

Nisam mogao izdržati, čim sam ga otvorio i podijelio na dijelove (nije tih pola kile samo za mene), napunio sam lulu i zapalio ga...

Ono što vam otprilike treba za dva-tri sata uživanja u ovom duhanu je:
- najveća lula koju imate
- dvije šibice
- tamper
I to je to...

Gori bez ikakvih problema, ovaj koji je nama stigao je bio idealne vlažnosti. Taman za u lulu.
Kako ga god punili, gori fantastično, mirno, te daje bogati kremasti dim.

Dojam: kod prvog pušenja mi je doživljaj bio čista latakija sa slatkim backtasteom (vanilija) negdje u pozadini nosa i na jeziku. Sad (na cca. peto pušenje) mi je čisti fini lagani aromatik sa latakijom u tragovima. Ali ti doživljaji ovise o milijun faktora, kako smo do sad već puno puta konstatirali.
Kad vidim da je blender u mješavinu stavio Burley, Virginiju, Latakia, i Cavendishe (normalan i crni), malo me ulovi skepsa od toliko "sastojaka", ali ovo je toliko uravnotežena mješavina da je upravo savršena.
Na momente latakija toliko dominira (iza svih tih finih slatkih mirisa), da mislim da je ovaj duhan ipak zamišljen tako da mu je baza latakijska, zato ga i stavljam u ovu rubriku, a ne u aromatike (gdje bi zbog svojeg vanilijskog/slatkog/aromatičnog dijela isto mogao ići).

Ruševine Isengarda možete mirne duše pušiti cijeli dan, a da ne postane zamoran. O nekakvom naporu i ugrizu za jezik kod ovog duhana jednostavno nema govora. Toliko lagan i pušljiv da je milina. Čak i kad se zaboravite i u želji da si napravite malo jaču dimnu kulisu, te zagrijete lulu – on ne ujeda.

Room note jedan od najboljih koje sam do sad osjetio. Lagan i nenametljiv, a toliko ugodan i prisutan, ma fantastično nešto. Sa ne znam koliko strana sam u ovih 5 pušenja ovog duhana čuo da je miris predobar i preugodan, podjednako od pušača i nepušača.

Evo sad dimim ROI dok ovo pišem, prošlo je cca. 40-tak minuta otkako sam zapalio lulu, jedna je šibica još uvijek na stolu neupotrjebljena, čistači su netaknuti, a lula je cijelo vrijeme na podjednakoj "radnoj" temperaturi. .. Niti se ne gasi, niti stvara kondenzat, niti grije lulu...

Pa gdje ćeš boljeg duhana!!

Meni je ovo jedan od najboljih duhana koje sam IKADA pušio, bez razmišljanja ocjena čista desetka!

JAČINA: lagan
OKUS NA JEZIKU: pun
ROOM NOTE: jedan od najboljih dosada
10/10

Recenzija by Domagoj Telišman

Just For Him: SHORTCUT TO MUSHROOMS

Just For Him: SHORTCUT TO MUSHROOMS

This is the fourth blend in the Middle Earth Pipeweed Series! Rich, dark Latakia is blended with mushrooms straight from Farmer Maggot's field to produce a truly unique smooth, creamy, earthy smoke with a hint of sweetness.

Pakiranje: Bulk (rinfuza) 1-16 Oz (1 Oz = 28.35 g)
Vlažnost duhana: Vlažan. Iako se može bez problema pušiti, ali je najbolje malo ostaviti da se posuši!
Cut: Coarse cut
Roomnote: Odličan

U avanturu nabavke ovog duhana krenuli smo nas četvorica sa foruma, s velikim rizikom zbog naših nemilosrdnih carinika, jer znamo da u pravilu carina ne radi probleme sa originalno pakiranim duhanima (u ograničenim količinama), a za bulk duhane se čak može desiti da šalju duhan na ispitivanje, kako bi se utvrdili sastojci, te se povoljna cijena nabavke ovog duhana može multiplicirati!!! Zbog toga, imajte to na umu prilikom naručivanja ovog duhana!
Prvo što me privuklo na ovom duhanu je zbilja nevjerojatno niska cijena duhana – 1 Oz = $ 3,25 (što bi značilo da je nevjerojatnih 16 unci (Oz) = 453.59 grama = $ 36,40 (197 kn))! Još je nevjerojatnije da je shipping samo $ 13. Znači, troškovi nabavke tih cca. 453 grama duhana su cca. 268 kn!
Bitno je naglasiti da je pošiljka stigla iz Amerike za nekih tjedan dana. To me stvarno ugodno iznenadilo. Za tako malu cijenu dostave, još da su i tako ažurni. Već na ovom su dobili bod više od mene!
Ajmo sad malo na duhan. Prilikom otvaranja vrećice, prvo se osjeti vrlo ugodan miris latakije. Miris definitivno nije specifičan, jer osim što se osjeti latakija, osjeti se i poseban slatkasti miris koju mješavina širi, pomiješan sa mirisom maslaca!!!
Iako sam ljubitelj tipičnih Engleskih mješavina s latakijom, ovaj duhan se ne može nazvati niti tipičnim, niti englezom. Proizvodi ga relativno nepoznati proizvođač/mali obiteljski obrt: Just for him iz države Missouri, SAD. Koliko god da ima latakije u samoj mješavini, po meni je ovo više nespecifičan aromatik, jer latakija se u ovoj mješavini prilikom pušenja uopće ne osjeti!
Pošto sam pušio ovaj duhan praktički netom poslije otvaranja, jedini problem na koji sam naišao je bilo pripaliti ga, upravo zbog njegove vlažnosti. Nakon prvotne "muke" sa paljenjem, kasnije se upaljač može spremiti u džep, jer duhan gori nevjerojatno POSTOJANO i SPORO, bez potrebe za pripaljivanjem. Bitno je naglasiti sporo, jer to inače nisam primijetio kod bilo kojeg drugog duhana (ne vjerujem da je razlog vlažnost, pošto sam pušio i neke druge duhane vlažne, no svejedno su izgarali jednako kao i kad su se prosušili).
Specifikum kod ovog duhana je okus. Okus je jednom riječju - NEVJEROJATAN! Latakija se osjeti samo kod prvotnog paljenja, da bi ukratko nakon toga počela prava simfonija raznoraznih okusa! Mješavina je toliko kompleksna da jednostavno nestrpljivo iščekujete što će vas sljedeće iznenaditi, koja nota, koja aroma. Fanatastično.
Oko prve trećine popušene lule, okus postaje ugodno sladak, pa prelazi u kožnato/zemljani okus pa drvenasti, pa se kombinira... Nevjerojatno je upravo kako se izmjenjuju okusi prilikom pušenja! Blender je jako dobro znao što radi, ili je pogodio sa nevjerojatnom srećom. Bitno je naglasiti da je dim kroz čitavu lulu pun, gust i kremast, što čini ovaj duhan idealnim.
Upravo je neobično koliko je duhan zahvalan za pušenje, jer ma koliko vukli, neće vas niti jednom "ugristi" za jezik, niti prouzročiti pregrijavanje lule, te smatram da je upravo iz tih razloga idealan, kako za iskusnije lulaše, tako i za početnike, jer NE KAŽNJAVA NEISKUSTVO, kao neki dobro poznati duhani. Jedina zamjerka ovoj mješavini jest to što je po mom ukusu malo nikotinski preslab, čime apsolutno nosi titulu cjelodnevnog duhana.
Nakon ovakvog ushićenja kojeg je kod mene ostavio, veselim se nabavci ostala 4 duhana iz ove LOTR serije i definitivno ga preporučujem svima, kako ljubiteljima aromatičnih duhana, tako i ljubiteljima engleskih mješavina.
Ocjena: 9,5/10

Recenzija by N. Kovačević

Just for him: SHORTCUT TO MUSHROOMS

Pred par dana mi je stigao zajedno s "ruševinama" pa ću pokušati nabaciti par riječi - moj doživljaj ovog duhana.
Odmah na početku moram reći da se još uvijek smatram početnikom u svemu ovome, ali isto tako mogu reći da sam u ovih par mjeseci izgradio svoj ukus, a koji se sastoji od duhana tipa BL, 965, Balkan Sasieni - vjerojatno mi organizam zbog dugotrajnog pušačkog staža (cigarete) ipak traži nešto jače od svima poznatih aromatika tipa OC-a, Gold Blenda i sl., no ipak bih volio naći jedan/dva aromatika koja bih s vremena na vrijeme popušio - čisto da se razbije rutina.
No, da se vratim STM-u.

Prilikom otvaranja vrećice oslobađa se izuzetna i nosu jako ugodna aroma - slatkasta s tragovima latakije - usudio bih se reći da vas mami da duhan radije probate jesti nego pušiti, te s nestrpljenjem čekate napuniti lulu i pripaliti.
No, to nestrpljenje je prilikom prvog punjenja lule dovelo do problema, a sve iz razloga jer je duhan koji sam dobio bio previše vlažan - no, to je moja greška. S obzirom na niz pripaljivanja i muke prilikom prvog pušenja duhan je bio totalno razočaranje.

Druga šansa - nakon gotovo 24 sata prosušivanja punjenje lule i pripaljivanje.
Ovaj put je sasvim druga priča - gust kremasti dim daje naslutiti da bi se moglo raditi o punom duhanu bogate arome, pogotovo ako se uzme u obzir miris koji se širi iz vrećice s povremenim "udarima" latakije, ali za mene je ipak sve ostalo samo na naznakama i treće i četvrto i peto pušenje ista stvar.

Osjeti se tu nekakva aroma, osjeti se i latakija, ali jednostavno nešto mi fali da bi to bilo to - imam osjećaj da su se ljudi potrudili, da su pokušali složiti nekakav kompromis između full engleza i aromatika, ali za moj ukus taj kompromis nije uspio.

S druge pak strane, duhan pokazuje izuzetne "performanse" prilikom pušenja - fino gori, ne grije lulu pa čak ni ako se malo zaboravite i izgubite ritam te par puta uvučete k'o sivonja, a jezik gotovo pa da ga i ne osjeća.

Ne namjeravam ga dalje "secirati" - popušit će se ovo što je došlo, ali i dalje sam u potrazi za "svetim gralom" bar što se aromatika tiče. U međuvremenu sam probao i "ruševine" no samo jednom pa ne bih htio "spremati ražanj dok je zec još u šumi", ali mi se čini da je taj duhan puno uspješnije složen od "gljiva".

Ako bih morao dati ocjenu rekao bih 3,8 od 5.
3 je definitivno zaslužio; 0,4 mu dajem zbog izuzetnih "performansi" koje sam naveo, te još 0,4 jer je po mom mišljenju puno bolji od npr. Petersonovog Irish Whiskeya, Gold Blenda, Irish Oaka, ili pak Larsenovog Signaturea.
Eto, u nadi da sam nekoga potaknuo na razmišljanje - hvala na pažnji.

Recenzija by King

Just For Him: SHORTCUT TO MUSHROOMS

Lula za početnike