Opustite se uz lulu!

Piperson Smoking Pipe Lounge

Piperson

uključivanje izbornika

Recenzije Samuel Gawith duhana

Što vi mislite o ovim duhanima? Podijelite svoja mišljenja i iskustva na Forumu!

Samuel Gawith: BALKAN FLAKE

Samuel Gawith: BALKAN FLAKE

Kada je ovaj blend došao na tržište povela se živa rasprava oko toga je li ovaj duhan uistinu Balkan.
Jedni su tvrdili da on to ne može biti budući da u mješavini nema orijentalnih duhana, posebno onih s područja sjeverne Grčke.
Na upit što on smatraju "Balkan" duhanom, proizvođač sa 216 godina tradicije je odgovorio da su to duhani koji dolaze sa područja balkanskog poluotoka. Da ne bude zabune, na limenci i piše "A blend of fine Virginias & Latakia", a porijeklo duhana dade se naslutiti gledajući naljepnicu na limenci na kojoj je mapa balkanskog poluotoka.

Dakle, ovo je mješavina Virginie 70% i Latakie 30% bez dodane arome, prešanih u flake.
Kada sam otvorio netom dobivenu limenku, supruga me pitala što to gori u stanu? Sobu je ispunio miris zgarišta, intenzivan miris spaljene šume.
Flake izgleda prekrasno. Tamno smeđe, gotovo crne boje s pepeljastim šarama po površini. Pošto je do mene došao dosta vlažan, ostavio sam limenku otvorenu jedan dan što je ublažilo i miris dima koji mi je bio preintenzivan, pa čak i neugodan.
Ta smoky aroma se osjeti u početku kroz prvih par dimova i zajedno sa latakijom čvrsto drži kontrolu. Nakon jedne trećine poprima punu aromu koja traje sve do dna lule. Sladak okus virginije se preklapa sa aromatičnom latakijom pa se čovjek osjeća kao miš između šunke i sira.
Lijepo se uklapaju i nijedna nikada ne preuzima kormilo. Prepoznaje se kremasto - zemljana baza raznih virginia korištenih u Full Virginia flakeu istog proizvođača.
Room nota je ugodna, pa prolazi i kod nepušača. Čak me i supruga, nakon početnog "To mi u stanu nećeš pušiti!", tolerira.
Duhan je srednje jakosti i može poslužiti kao all day smoke.
Još jedna kvalitetna virginijsko – latakijska mješavina na tržištu vrijedna naše pažnje.
Samuel Gawith, bez obzira bio to Balkan ili ne, ocjena odličan.

Recenzija by Hole

Samuel Gawith: BEST BROWN FLAKE

Samuel Gawith: BEST BROWN FLAKE

Brand: Samuel Gawith
Blender: Samuel Gawith
Country of Origin: UK
Curing Group: Flue Cured
Contents: Virginia
Cut: Flake
Packaging: 50 g Tin
Tin Description: A firm favourite for the pipe smoker looking for a medium strength, gentle and slow burning tobacco. Manufactured using hand-stripped flue cured Virginias with no flavours added, Best Brown will reward with a cool, sweet smoke with a delectable aroma and good sidestream. Mild to medium.

Svi mi koji pušimo lulu krećemo nekako sličnim putem, zar ne? Prvo nešto što "fino miriši out of the box", ali je zapravo ogavno kada se pripali, pa onda otkrijemo nešto jače, "pravi duhan" koji smrdi (većinom latakijske mješavine), da bismo s vremenom postali pravi connoisseurs koji zapravo traže nešto delikatnije, nešto što polagano i oprezno otkriva sve svoje čari.

Upravo takav je Best Brown Flake – pravi, vrhunski virdžinijski duhan koji tako treba i poštivati. Sušen je u peći što mu daje visoki udio šećera i slatkast okus na jeziku, no ujedno ga čini i opasnim u pogledu tongue-bitea. Flejkovi su smeđe boje sa svijetložutim točkicama po sebi, a primijetio sam također i vrlo vrlo sitne bijele kristaliće po duhanu. Pretpostavljam da je to šećer koji se s vremenom kristalizira, no možda griješim oko ovoga. Nakon otvaranja limenke dočekala me prekrasna, slatkasta aroma smokava, suhih šljiva i na trenutke citrusnog voća. Kolega mi je rekao da ga podsjeća još i na karamelu, što je sve skupa karakteristika virdžinijskih duhana. Vlaga je "on the moist side" ali mislim da virdžinijama to i odgovara za razliku od latakijskih duhana.

Prvih nekoliko puta punio sam ga flake metodom – presavijao dvije "pahuljice" uzdužno pa poprečno i nagurao ih u lulu. Na taj način lula se dobrano popuni i uz ispravno pušenje može potrajati preko sat i pol. Za nestrpljivca poput mene, to je bilo predugo, pa sam doskočio tome korištenjem gravitacijske (iliti: Shine) metode :D. Iskidam odoka jedan do dva flejka na manje komade, i onda sve to skupa razmrvim još malo pod prstima. Tim mrvicama lula se puni sipanjem u nju do vrha, vrlo blago se pritisne prstom, napuni još jednom do vrha i tu se stane. Malo se kucka prstima uokolo po žarnici da duhan sjedne na svoje mjesto i to je to.

Lažno paljenje, lagani tamp. Drugo paljenje, lagani tamp. Treće paljenje i povlačim malo žešće, da duhan krene... Kakva delikatesa, kakav raj! Nikada do tog trenutka nisam pretjerano volio virdžinije, oduvijek su mi se činile nezanimljivima, blagima, pre-suptilnim. Boy was I wrong! Kao i pravi crnjak dingač, postup i slična jaka vina, mora se uživati polagano, u miru i opušteno.

Duhan gori lijepo, relativno ravnomjerno uz maleno usmjeravanje tamperom. Povremeno ga je dobro pustiti da se ugasi i malo ohladi. Osobno, najviše sam različitih aroma osjetio držanjem žara na samom rubu gašenja. Nedostaje mi uobičajenih pjesničkih složenica da opišem sve okuse i mirise koje mi je Best Brown pružio, ali SVAKAKO bih svima preporučio da ga probaju. Ako se forsira, sve te nijanse se izgube, a dim postaje vlažan, vruć i malo opor. Tongue bite nisam osjetio jer sam izgleda naučio ispravno pućkati lulu.

Na skali od 1 - 4 (nju najviše volim jer nema prostora za "između", a dovoljno je malo stupnjeva da ih svi odmah razaznamo) dajem mu ocjenu 3. I to samo zato jer 4 čuvam za jedan ili dva svoja najdraža duhana, a to je MyMixture 965 u latakijskoj kategoriji, dok među virdžinijama nijedna još nije zasjela na tron. Lažem... to mjesto čuvam za Full Virginia Flake koji ću otvoriti čim dovršim ovaj Best Brown Flake.

Recenzija by Alexander Štrbac

Izvor: www.tobaccotaste.com

Samuel Gawith: CELTIC TALISMAN

Samuel Gawith: CELTIC TALISMAN

Nisam ljubitelj aromatiziranih duhana, premda i tu imam pokojeg ljubimca, npr. "Da Vinci" i "Blue Note". Slučajno mi je dopao u ruke "Celtic Talisman" Samuela Gawitha. Naime, prijatelj mi je pored naručenih delicija, donio ovaj na probu, jer su cijene u Španjolskoj fantastične (npr. ovdje u Italiji "Best Brown" košta 18 €, u Sevilli 6,50, naravno eura). Uzmeš Ryanair do prve zračne luke na Iberijskom poluotoku, kupiš nekoliko limenki i usput si još zaradio. Ludnica!

Što reći o duhanu? Tehnički detalji vele da je mješavina sastavljena od svijetle virginije, burleya i crnog cavendisha. Aromatiziran je vrlo lagano, tako da se arome vanilije i trešnje tek osjete. Što se tiče jačine, meni je vrlo lagan, iako ga neki svrstavaju u srednje jak duhan. Rez je "ribbon", a ono što mu je svakako prednost je room note. Mekan je i prijatan, i tijekom pušenja. Izgara odlično, ne gasi se i to su mu možda najveće vrijednosti. Na jeziku je blag, gotovo se i ne osjeti.
Prvih par dimova dali su mi limunsku notu, nipošto agresivnu, ali ta je impresija brzo nestala. Ostatak pušenja trešnja i vanilija jedva da su se osjetile što i nije tako loše, jer ostavljaju mjesta duhanu. Mješavina je odlično izbalansirana i vjerujem da je za početnike idealna.
Doduše meni je u danu kad su "jaganjci definitivno utihnuli" jezik bio prilično izložen jakim okusima, ali mislim da ga to svejedno ne opravdava. Naravno, kada se radi o Samuelu Gawithu, tu loših mješavina nema, virginije su uvijek vrhunske, međutim ova je mješavina dobra kao što rekoh za početnike ili kad želite biti pristojan gost, ne poznavajući pušačke navike domaćina.
Moj je bio ovaj drugi slučaj i nisam pogriješio. Ali kada će biti iduća prilika da ga ponovno zapalim, ne znam. Pa ako bih mu morao dati neku ocjenu, nek' to bude 3,5.

Recenzija by Branko Sesa

Samuel Gawith: COMMONWEALTH

Samuel Gawith: COMMONWEALTH

Dobre stvari nikad ne zastarijevaju. "Commonwealth" Samuela Gawitha napunio je dvjesto godina. Prvi puta zamiješane su tamna virdžinija i latakija u jednakom omjeru, najvjerojatnije sirijska, dok se danas koristi ciparska, u čast gospodara duhana iz Glasgowa i Commonweltha Virginia koji su postavili bazu za stvaranje duhanske industrije u GB. Na kvadratnoj limenoj kutijici nalazi se crtež škotskog dvorca, a u ovim modernim vremenima, španjolski prodavač bez imalo grižnje savjesti lijepi opscene fotografije raspadajućih zubi, gangrenoznog jezika i još ostalih gadarija, da se čovjek jednostavno upita, zašto vi to prodajete, kad je toliko opasno i gadno. Ali to je već za neku drugu temu. Vratimo se ovoj deliciji s punom pažnjom, jer bez ikakve dvojbe to zaslužuje.
Sastojke sam već spomenuo, rez je miješan, miris koji se širi pri otvaranju priča je za sebe. On je pun, kompaktan, odlučan, i iznad svega omamljujuć. Dominacija latakije je očita, a unatoč masivnim dozama, čuje se i vrhunska virdžinija. Ulje, tamjan i papar se naziru u nijansama. Rez omogućuje lagano punjenje, a ono što me iznenadilo, je vlažnost. Obično, barem je to bilo moje iskustvo s drugim SG mješavinama, nakon prvog otvaranja duhan je prevlažan i nije za pušenje. Međutim "Commonwealth" je bio idealne vlažnosti što su lagano paljenje i izgaranje potvrdili. Ono je bilo ravnomjerno, gotovo bez upotrebe dodatnih šibica, nakon obavezne prve dvije.
Već prvi dimovi osvajaju. "Heavily steamed", kako piše na službenom siteu, virdžinija i najbolja ciparska latakija u onom su omjeru koji ljubiteljima latakije pružaju maksimalno zadovoljstvo. Virdžinija daje snagu, i u početku se osjeti sa svojim šećerom i alkoholom, podsjeća na crno vino, da bi okusi kasnije evoluirali u dimljeno drvo i "torbu"dajući do znanja da je na red došla latakija. To zadovoljstvo traje i što se dulje puši užitak je sve veći. Mala naznaka da se je pri kraju, je okus na keks. Neka vrsta točke. Na dnu lule, ostaje mali trag, nježni, bijeli prah, bez imalo vlage. Došlo mi je da si kažem, ej, ovo je vrhunac. Kako je netko ovdje napisao, "pušenje osuđenog na smrt". Duhan se razlikuje od svih EM po svojoj kvaliteti. Većina sličnih komercijalnih mješavina nakon ovog podsjećaju na krpetine centrifugirane u veš mašini.
Ako se može dati mali savjet, sigurno whiskey "torbato" ili dobar rum, mogu mu praviti ugodno društvo, ali on se ne mijenja ni ako je to društvo čaša hladne vode. Sigurno ovaj duhan nije za početnike. Vrlo je jak, ne samo po okusima, pa kad se stekne dovoljno iskustva, može ga se probati. Neću ni spominjati da me je osvojio, jer se to vidi iz priloženog. Ne bih mu davao nikakve ocijene, jer mi se to u ovom slučaju čini ograničavajućim. On je uzvišen ili "sublime" kako bi se reklo ovdje.

Recenzija by Branko Sesa

Samuel Gawith: FULL VIRGINIA FLAKE

Samuel Gawith: FULL VIRGINIA FLAKE

Samuel Gawith Full Virginia Flake is for lovers of pure pressed Virginias. Created in the heart of Lakeland, the hot-pressed blended Virginias take on a delicious and distinctive dark colour that creates a pipe smokers dream, a feeling of calm, serenity and anticipation of the next pipeful. A "must have" for all Virginia lovers. Medium strength.

Inače ovaj duhan na tobaccoreviews.com ima preporuku; Highly Recommended
Odmah na početku napominjem da se radi o jednoj meni vrlo dragoj mješavini koju dosta često pušim pa ću probati biti objektivan koliko mogu.
Onaj tko nije ljubitelj ovakvih mješavina, ako ništa drugo, mora priznati da su flakovi vrlo primamljivog mirisa i odličnog izgleda mekanih na dodir, te je preporuka da ih se prije prvog pušenja, a nakon otvaranja limenke malo ostavi da se prozrače i prodišu, jer to ovakvoj deliciji potrebno, isto kao i dobrom vinu, treba uloviti zraka.
Ja obično dobro izmrvim flakove, te ih ostavim 10-15 min da se prozrače i tek onda napunim lulu. Duhan ne treba puno utiskivati kao kod nekih mješavina jer je prilično kompaktan i vlažan, te se dobro prima u luli i ako ga potisnete prejako mogli bi dobiti onaj krivi osjećaj prilikom pušenja, a to je da se dim teško uvlači.
Duhan se pali malkice teže, ali ljubitelji ovakvih mješavina su i navikli na takav pristup, ali gori postojano i kasnije nema problema sa čestim pripaljivanjima.
Kod ovog duhana me oduševljava njegova smirenost kod pušenja, nema neugodnih iznenađenja, samo lagano dizanje okusa arome koja jednostavno sazrijeva u ovoj mješavini tijekom cijelog pušenja.
Okusi lješnjaka i raznih drugih orašastih okusa jednostavno se prožimaju kroz cijelo pušenje. Ljutine na jeziku skoro da i nema, jačina duhana je izvanredno izbalansirana, te ga preporučam neiskusnim pušačima ili početnicima koji nisu imali iskustava sa virginiama i zasigurno će im se svidjeti. Onome kome se ova mješavina ne svidi, onda mu i nije suđeno da se igra sa ovakvim tipovima duhana. Ali mu treba dati šansu nakon nekoliko godina ukoliko Vam nije sjeo.
Uz ovo punjenje pijuckam vrhunski cabernet sauvignon od obitelji "Blažeković" i moram priznati da uz ovaj duhan odlično paše ovo vino (hvala Senka).
Duhan do samog kraja pušenja ne posustaje u ponudi slatkih okusa, zapravo imam osjećaj da se podigao na još jednu extra stepenicu pružanja jedinstvenog doživljaja pušenja FVF-a, i to mu zapravo daje onu pravu notu punokrvne virginie radi koje treba uvijek kod kuće, ili u podrumu imati bar jednu "ovu" limenku viška.
Jedina zamjerka ovom proizvodu je što se na kutiji ne vidi datum proizvodnje pa ne možete znati kada je točno proizveden.

Moja ocjena:5/5

Samuel Gawith: FULL VIRGINIA FLAKE

Recenzija by Roman Martin

Samuel Gawith: GROUSE-MOOR

Samuel Gawith: GROUSE-MOOR

A 200 year old secret makes Grousemoor a mysterious mixture that conjures up visions of the Cumbrian Fells. A fresh and complex flavor from an old recipe, using combinations of Virginias, leaves the smoker with an almost white ash testifying to the purity.

E sada kada ovo pročitate nije Vam baš jasno što da očekujete od ove mješavine. Samuel Gawith tvornica datira od 1792. pa neke svoje tajne navodno i dan danas čuvaju ko zmija noge, a slično zvuči i opis ovog duhana.
Duhan je prekrasne zlatno žute boje klasičnog rezanja "Ribbon cut" i lijepo miriše, zapravo ne odiše punokrvnim mirisom aromatika, ali morate shvatiti da Englezi imaju prilično čudne kategorizacije za aromatic mješavine.

Prilikom paljenja, razvija se pomalo čudan, ali ne i loš miris, mogu reći malo neuobičajen za aromatic duhane, brzo se naviknete, zapravo osjećaj u ustima je kao da duhan ima primjesu nekih biljnih ekstrakata.
Lijepo gori, ugodnog je i laganog okusa, peckanje po jeziku je minimalno, ne daje na znanje da je nikotinski jak.
Obzirom da sam u zadnje vrijeme 80% na virginiama, ovo je lagano odstupanje i promjena koja uopće nije loša.
Pretpostavljam da bi ljubitelji aromatica bili prilično razočarani ovim duhanom, jer nije onako klasično aromatiziran, evo imam i mišljenja sa strane promatrača (oni koji sjede uz mene) da uopće ne razvija onaj standardni miris rezerviran za aromatske duhane.

Na pola lule osjećaj aromatika lagano tone i preuzimaju ga okusi virginie i nekih okusa koji doista imaju veze samo sa ovom mješavinom, duhan se prilično dobro transformirao u pravog igrača i pojačava svoj tempo kako u gorkim tako i orašastim okusima što i nije tako loše.
Iza leđa, samo u naznakama, ostaje okus koji se pojavio na početku i lagano tone u zaborav jačim okusima koji počinju prevladavati, a to su standardni virginijski okusi koji za sobom povlače i nikotinsku jačinu što se i osjeti tijekom daljnjeg pušenja.
Samuel Gawith stvarno zna zakomplicirati, mislim u pozitivnom smislu, i ponuditi nešto što samo Englezi mogu nazvati aromatic duhanom, ali nije ovo prvi put da naletim na Engleza na kojem piše aromatic, a on to nije (možda i je, ali samo u početku).
U svakom slučaju duhan nije loš, lijepo se puši ali po mome nije preporuka za početnike ili one koji su navikli samo na aromatike, ali ovo je možda nekima koji se tako osjećaju i izazov pa tko voli nek' izvoli.

Ocjena: 3 (od 5)

Recenzija by Roman Martin

Samuel Gawith: PERFECTION

Samuel Gawith: PERFECTION

Ime duhana vezano je uz anegdotu o nezadovoljnom i vrlo probirljivom pušaču lule koji nije mogao naći odgovarajući duhan čak ni usred Londona. Pitanje koje se samo po sebi nameće bilo bi, a što da se je dotični gospodin našao usred npr. Like, uz naravno, dužno poštovanje prema ličkim prodavačima duhana za lule. Kako bi mu onda bilo i na što bi se žalio?
Vješti blenderi iz Samuela Gawitha nisu se mogli pomiriti s izjavom hirovitog gospodina, pa su odlučili izblendati nešto posebno, neodoljivo. Ne zna se jesu li imali podatke o njegovim preferencijama . Kako bilo, izmiješali su svijetlu i tamnu virginiju,dodali prst latakije i nokat turskog orijentalca (navodno Basma sitnog lista) i sve to malo poškropili kapljicom svete vanilije.

Otvorivši kvadratnu, limenu kutijicu na kojoj je, osim obavezne slike utemeljitelja tvornice, nacrtan i pas, sad koje pasmine ne da se točno ustanoviti (sigurno neka "very british"), stječe se utisak da se radi o aromatiku. Naravno, odmah se upire prstom na krivca, vaniliju, ali to je samo prvi dojam. Nakon nje, izranja aroma ciparske latakije u izvrsnom balansu s virginijama. Duhan je rezan na nešto dulje trake (ribbon), a po boji prevladava smeđa. Jasno se vidi i svijetla virginja koja uz svoju sestru, tamnu virginiju u potpunosti dominira tijekom pušenja. Kao i kod vina, događa se tako da miris ("dečko koji obećava") ne ispuni očekivanja; drugim riječima malo latakije i turčina na jeziku. Ono sto je utješno, virginije su vrhunske i tu nema greške. Od početka do kraja, izgara savršeno.
Ima i tu jedan "ali". Odnosi se na već kronični problem SG duhana, naime kad se otvore, prevlažni su i treba strpljenja da dođu na svoje. Sretna i olakotna okolnost je da vrlo brzo nestaje miris vanilije, pa tu, stavivši ruku na srce, možemo mirno pričati o "english mixture".
Room note je za prvih pušenja još uvijek na nivou aromatika, ali poslije podsjeća na onaj koji ostavlja "Early Morning Pipe". Namjerno sam ga spomenuo, jer u biti "Perfection" podsjeća na njega. Iste je, srednje jačine, dostupan svim dijelovima dana, duhan za svaku priliku. Mogu reći da ga rado pušim, sad kad se "osušio" i bez vanilije, ali kad me uhvati "latakitis" onda se bacam na moju mješavinu… hm… ona je priča za sebe.
Dakle, što se dogodilo kad je naš gospodin s početka teksta ispućkao lulu nove mješavine? Na pitanje što mu se čini, odgovorio je: "Perfect!"
Osobno, mislim da se radi o duhanu koji je trebao ugoditi svima, koji bi se pušio u svako doba dana i noći, kojeg bi pušili svi: i žene, djeca, starci i kapetani… ali to ipak ne ide. Ocjena 4/5

Recenzija by Branko Sesa

Lula za početnike