Opustite se uz lulu!

Piperson Smoking Pipe Lounge

Piperson

uključivanje izbornika

Recenzije Peterson duhana

Što vi mislite o ovim duhanima? Podijelite svoja mišljenja i iskustva na Forumu!

Peterson: CHRISTMAS BLEND

Peterson: CHRISTMAS BLEND

Službena deklaracija:
Our first winter tobacco with a fantastic aroma and taste. Red and golden Virginias, combine with two kinds of Black Cavendish. A delicious and intense flavour of baked apples, roasted almonds and bourbon vanilla make this a lovely blend pleasing to the senses.

Već nekoliko dana pokušavam shvatiti što je to što su smislili Petersonovci za Xmas, pa ću s vama sad to i podijeliti.
Poslije ovog pušenja definitivno stojim iza krilatice
VANILIJA I CHERRY U KOLAČE!
Neka mi oproste oni koji vole...

Kupila sam ga zbog bourbon vanille. Ne volim vaniliju ni cherry, pa sam pomislila, hajde možda je bourbon vanila nešto specijalnije, pa uz dvije vrste virginije, malo jabuke i badema, let's see.

Duhan je dvije vrste virginije, pa crni cavendish, krupnije rezano, vlažan, dobro se puni, može i čvršće.
Treba mi dulje da ga upalim, ali kad krene, i ostane. Prvi okus je pomalo kiselkast, po jabuci, malo grize za jezik. Mogli su staviti i cimeta kad je već jabuka i Xmas. Definitivno ne volim voćne kiselkaste okuse.
Okus se dalje razvija prema prženom bademu, dosta stabilno oko polovice lule i to je dobro. Nuspojava je dosta kondenzata, jer je mastan, ali ne čini veće probleme. Slatkasti okus kao da više potječe od virginije nego od vanilije, i tu je moje glavno razočaranje, jer nisam uspjela "uloviti" pravi okus bourbon vanilije, iako je možda upravo ona zaslužna za grickanje jezika na početku pušenja (poznato je da bourbon vanilija i u kolačima u prevelikoj količini grize jezik).
Ukupno sam očekivala puniji okus, iako je cijela kompozicija kvalitetna, okusa relativno ipak neutralnog, ne previše parfimiranog, stabilna i korektna. A srednji dio pruža dosta užitka da sva druga opažanja zaboraviš.
Ok Petersonovci, za promjenu može.

Recenzija by Senka

PETERSON'S PERFECT PLUG

Peterson: PERFECT PLUG

Od trenutka kada u ruke primiš taj "komad tamne čokolade" počinje pravi ritual.

Dakle, tamno-smeđa kockica koja iznenađuje čvrstinom i kompaktnošću. Miriše na kolač sa suhim smokvama i grožđicama, te me vuče da već sada popijem čašicu dobrog prošeka!

Kako bi ovaj duhan pripremili, neophodan je zaista oštar nožić. Rezao sam vrlo oprezno (nož može proklizati) flejkove debljine 1-2 milimetra. Nije nužno da ispadnu cijeli flejkovi jer sam ih još jednom prerezao da dobijem manje kvadratiće.
Pažljivo sam duhan posložio u lulu tako da se flejkovi tj. listići u njima okomito preklapaju. Duhan nisam jako nabio u lulu, ali ne ni prenježno...
Prvu lulu sam napunio odmah nakon rezanja, dok sam kod druge ostavio duhan da "prodiše" petnaestak minuta, što je pružilo puno bolji doživljaj duhana.

Sama priprema duhana stvara osjećaj nekakve mističnosti... Treba imati strpljenja koje će nas kasnije nagraditi uistinu nečim posebnim.

Prilikom paljenja, duhan se izdiže iz glave lule poput stupa lave i izgleda fenomenalno!!!!
Gori fantastično, nema pregrijavanja lule, može se fino kontrolirati. Gori sporo i hladno... Osim prvog "lažnog" paljenja, duhan je tražio još samo jedno paljenje. A zašto???

Ostavio sam lulu na 10-ak min zbog N-high kick-a!!!
Pušenje treba usporiti ukoliko ne želite zujanje u ušima i trostruki aksl u mozgu... he, he, he!!!!
Preporučam uživanje istog u udobnom naslonjaču bez ikakvih fizičkih aktivnosti - neprocjenjivo!

Duhan je dobar, težak, onako, pravi muški. Dim je gust, hladan, punog okusa koji asocira na cigaru. Virđinija mu daje slatkoću, ali nije preslatko, tako da burley može fino raditi. U toj sinergiji dobije se specifičan miris iz glave lule koji mogu usporediti sa mirisom "tostiranog drva"... ako me kužite!?

Room note je dobar, rekao bih tabakast (nitko doma nije negodovao, pa čak ni terijer koji od mene bježi čim osjeti latakiju).
Duhan je dosta nikotinski jak, tak da hebeno dobro proradi ispuštanjem kroz nosnice. Najbolje legne poslije dobre, jače večere, a prije samog spuštanja u horizontalu...
Nije za svaki dan, ali dvaput tjedno obavezno. Kažu da nije baš za početnike, ali u manjoj luli bi i oni mogli eksperimentirati sa ovim duhanom.

Duhan sam dobio na poklon iz Pandorinog podruma našeg Cigare (pa mu se još jednom zahvaljujem... HVALA!!!!), a obavezno ga stavljam na popis za sljedeću narudžbu.

Upsss... umalo da zaboravim!!!!! Lulu Peterson's Perfect Pluga preliti ipak, čašom domaćeg plavca i zapjevati: "... idi... idiiii... neesaniceeeee..."

Recenzija by jaky1

Peterson: SPECIAL RESERVE 2009

Peterson: SPECIAL RESERVE 2009

Peterson Special Reserve 2009 je duvan koji želim da vam predstavim i da ujedno o njemu kažem sopstveno iskustvo. Upravo ga guštam, dok pišem ovaj tekst, iz Peterson Sherlock Holmes Professor lule, koja koincidencija.

Hajde najpre da predstavim prvi susret. Ovaj duvan je upakovan u metalnu kutiju – limenku crvene boje na čijem se poklopcu nalaze šare (koje valjda ilustruju psa ili jelena u trku zaista ne bih mogao da budem precizan po tom pitanju). Na njoj naravno izrezbarenim slovima piše Peterson, a ispod Special 2009 Reserve. Sama slika kao slika je zanimljiva, pomalo mistična, a boje su idealno ukomponovane. Neko će reći daj više idi u muzej pa pričaj o tome, ali zapravo slika je u ovom slučaju veoma bitna, jer upravo njom Peterson želi da nam prezentuje mešavinu koja se krije ispod poklopca. Zanimljiva, pomalo mistična, sa divno ukomponovanim nijansama različitih duvana koje vas vinu u nebesa kao i ovog psa sa slike. Daklem, tim dizajnerima čista 10 za ovako briljantnu kompoziciju mešavine i pakovanja. U ovo pakovanje staje 100 g ovog duvana.

Kada otvorite limenku u njoj se nalazi ova mešavina uvijena u prozirnu kesicu kroz koju vam se sve ove divne nijanse zlataste, braon, crvene i ostalih boja smeše, a zapahne vas jak sladunjavi miris da prosto ne znate da li ste u bašti punoj procvetalog cveća, ili je ovo neki novogodišnji miris praznika, ili se nalazite na plaži dok tajanstveni miris dolazi ka vama sa mora, ili ste, pak, kraj toplog ognjišta dok veje sneg, sa lulom u jednoj, a kuvanim vinom u drugoj ruci... Zaista jak miris ove mešavine nikog ne bi ostavio ravnodušnim. A da je mešavina mistična – jeste, jer vam miris deluje tako poznato, a kada bi vas neko pitao na šta vas podseća, ne biste znali da mu odgovorite. Ja bih rekao grožđe pomešano sa vanilom, ružama i divljim cvećem, sa mirisom najslađeg šumskog meda i još mnogo toga, ali ostajem zatečen neznanjem pred ovom mešavinom. A kakvih sve tu boja ima! Počev od zlataste preko crvene i tamne Virginie do braon i crne boje Cavendisha. Dakle kakve su sve boje na poklopcu kutije, takve sačinjavaju i ovu mešavinu. Taj idealni balans duvana je odgovoran za ovaj prelepi miris i ukus! Duvan je krupnije sečen, ali je izuzetno mekan tako da se ponaša kao sitni sečeni duvani, dakle može se i tvrđe puniti bez problema. Vlažnost jednom rečju je idealna, i mogu garantovati da je upravo to razlog mekoće duvana. Meni je u ovu Petersonku baš dosta stalo čak sam pet puta stavljao duvan dok nisam napunio lulu.

Kada napunite lulu, možda će vam u prvom trenutku delovati da je duvan previše sabijen i da neće goreti. Međutim, ja sam ga zapalio samo sa jednom šibicom i postojano mi sagoreva bez ikakvih bojazni od gašenja. Dakle, kada pripalite samo imajte tamper pri ruci da povremeno sabijete duvan jer sagoreva idealno i postojano i to u potpunosti. Kada pripalite duvan , iako prelepo miriše ovako, a i u vazduhu se vrlo ugodno oseća, mada opet teško za definisanje na šta konkretno, samog ukusa nema nigde. Ali nije smak sveta (kako sam pomislio kada sam pušio prvu lulu) ukus duvana se razvija postepeno, tek negde pred pola lule poče da se širi i da vas nadima slašću, a već od polovine lule pa do kraja ukus se u potpunosti razvije i preovlada svim vašim čulima – ništa osim slasti dok misli lutaju po pučini mirisa. Znači očekujte od polovine lule da vašoj sreći neće biti kraja jer vas ova mešavina kod pola lule prosto ošine slatkim ukusom. To već ne mogu drugačije objasniti – obično duvani imaju ili od starta ukus ili se on postepeno razvija, ali kod ovog duvana tek pre pola osećate neke neznatne deliće ukusa, a onda vas na jednom preplavi slast. Kao kada voda kaplje iz slavine, a zatim krene mlaz. Ukusi se prepliću razni, ali su svi nedefinisani. U recenzijama piše da je duvan aromatizovan slatkim belim vinom, međutim ja isto nisam pio, te ne mogu reći da li ovaj miris i ukus zaista ogovaraju njemu. Ukus me podseća na ono slatko grožđe što puca pod stiskom zuba koliko je zrelo i sočno, ali takođe mi kroz um provejava i ukus divljeg meda ili slatka od ružinih latica, ali i vanile tako da sam neodlučan oko toga da li je nešto od toga ili sve to... Ovo ostavljam otvorenim da još neko kaže svoje mišljenje (možda neko ko je pio i to slatko vino pa da vidimo jer zaista ima takav ukus). Kao što već spominjah, duvan se vrlo lepo ponaša prilikom pušenja, ne širi se u luli, ne ujeda za jezik, idealan je za formiranje cakea, jer je onako masniji, a i posle njega vam lula prosto prelepo miriše. Volim da čistim lulu nakon pušenja ovog duvana jer mi posle i ruke lepo mirišu. Po ispušenoj luli ostaje samo tamnosivi paperjasti pepeo. Ukoliko pušite brže, stvara se kondenz, ali niša strašno ili nerešivo, duvan je masniji te je to i za očekivati, zato laganije sa njim i nema mnogo kondenza. Uh što mi se dopada! Toplo ga preporučujem svim ljubiteljima masnijih mešavina – ali ovo treba dvojako razumeti! Masnijih u smislu vrlo slatkih sa jakom aromom, ali i u smislu mogućnosti kreiranja cakea. Dakle, ako neko ima novu lulu neće se pokajati ako je bude upušavao sa ovim duvanom, kao ni ako bude kasnije uživao u njegovim čarima.
Ocena 10/10

Recenzija by Mateas78

Ova recenzija preuzeta je sa: www.tobaccotaste.com

Peterson: SWEET KILLARNEY

Peterson: Sweet Killarney

Još jedna stara tema o još jednoj odstajaloj mješavini.
Naime, ostalo mi je još 1/3 od 50 gramske limenke ove mješavine, i danas, nakon dolaska na posao, odlučih je zapaliti u svojoj "no name" luli od vrijesa koja ne koristi filtere. Probah taj duhan i prije jedno dvadesetak dana kada sam se, nakon petogodišnjeg nekonzumiranja duhana, vratio lulama, no o tome nešto kasnije...

Na prvu, iznenadio sam se kako je 1/3 duhana zatvorena u originalnoj limenci zadržala tako dobro svoju vlažnost sve ove godine - skoro pa za ne vjerovati, kao da sam sada otvorio novu limenku. Miris duhana iz limenke je vrlo ugodan - lijepo se osjetio miris karamela te miris, onako... sušenog voća. Sve u svemu, vrlo ugodan i nikako previše nametljiv slatko/voćni miris duhana u limenci boje staroga zlata sa vrlo idiličnom akvarel slikom čovjeka koji peca. Sve u svemu, oku ugodna limenka u kojoj se nalazi nosu ugodan duhan. Sve 5...

Napunih svoju lulu nešto više od polovine i zapalih... jednom, dvaput, triput... Nakon treće se šibice žar primio. Kada sam malo "ukrotio" lulu, prvo što sam osjetio jest mješavina duhana, nekih duhana... nisam dovoljno iskusan i tu neću trkeljat pa ću reći samo da sam u prvoj polovini lule osjetio okus i miris - duhana. I ničega više! Ništa što sam namirisao onako "iz limenke" ja nisam mogao pronaći tijekom pušenja, ma koliko se ja trudio. Lula je grgljala i bila je toplija nego li se to meni sviđa. Stalno sam se igrao sa tamperom - nikako dobiti lulu na neku odgovarajuću "tvrdoću" (napominjem kako je ovo moja druga lula, bez filtera je, ima onu "sistemsku komoricu" kao petersonke i poznajem ju u dušu, znam što od nje mogu očekivati). OK, pomislih, najvjerojatnije sam je "zabalio" kod paljenja pa mi se sada duhan ponaša onako... "prpošno". Gurnuh čistač i izvukoh ga van vlažnog. Sve je bilo OK par minuta tijekom kojih sam siguran kako iz mojih usta u lulu nije ušla jedna jedina kapljica. Ponovo grgljanje, lula se ugasila, ponovo igranje sa tamperom, upijanje kondenzata...

U drugoj se polovini lule situacija malo smirila. Osjetila se čak malo i ona aroma karamele, na kratko, tu i tamo... I dalje su prevladavale čisto duhanske note koje su mi se činile pomalo... praznima.

Tijekom cijelog pušenja, duhan je gorio toplije nego li se meni to sviđa, i da - ovaj duhan grize za jezik - mene barem, i to osjetno. Od one izražene arome sušenog voća, nije bilo niti "V" - koliko se god ja trudio smiriti cijelu situaciju i koliko god ja svom svojom voljom htio pronaći te izgubljene arome.

Sve u svemu, nisam mogao povući skoro pa nikakve paralele (osim ono malo karamela u sredini pušenja) između prvotne odmjerene ugodne note duhana iz limenke i nepredvidljivog ponašanja duhana u luli. Tako je bilo i prije petnaestak dana kada sam ga po prvi put, nakon toliko godina, zapalio pa sam sve ovo što sada pišem pripisao neočišćenoj luli (koja je nasoljena prije 3 dana i ovo joj je prvo pušenje od soljenja), "izgubljenom grifu" te više nego očitom neiskustvu. No, sada, nakon ovog pušenja sam se sjetio kako mi je i prije toliko godina ovo bio jedan od kontroverznijih duhana koji kao da je imao svoju volju - tako se ponašao i danas. Ne mogu reći kako ovo nije dobar duhan, ali u komparaciji sa isto toliko starim plumcakeom koji u pušenju opravdava sve ono što namirišete iz limenke, ova se mješavina pokazala šupljikavom i mušićavom, if you catch my drift...
No, na kraju krajeva, možda je stvar i u meni...

Jedino što sa stopostotnom sigurnošću mogu reći, jest da Peterson radi vraški kvalitetne konzerve koje fenomenalno čuvaju vlažnost duhana.

Recenzija by Adept

Peterson: UNIVERSITY FLAKE

Peterson: UNIVERSITY FLAKE

Duhan je pakiran u lijepoj četvrtastoj metalnoj kutiji i zamotan u zlatnu alu foliju. Jednostavno imate dojam da bi trebao biti kvalitetan.
Duhan se proizvodi u Njemačkoj i spada u kategoriju jačih duhana, stoga ako niste navikli na jake duhana preporučam pušenje po malo.
To je zapravo mješavina Virgine i Burleya, što zapravo ne volim previše, ali moram priznati da postoje proizvođači koji uistinu znaju napraviti lijepi spoj ova dva duhana.
Nakon prvog paljenja javlja se vrlo lijep i ugodan okus lješnjaka koji jednostavno govori: ovo je sjajan duhan. Sjajno gori, doduše ovo pišem nakon što sam poprilično osušio flakove koji su vrlo tamno smeđe boje i sami za sebe izgledaju odlično.
Puši se fino i ravnomjerno gori, paše mi uz Chardonnay koji pijuckam, pomalo peckanje po jeziku naznačuje da Burley radi svoj posao.
U sredini samog pušenja moram priznat da se baš ništa puno više ne dešava, iako sam očekivao nešto malo uzlaznog štiha, ali ništa zato, to je i odlika Engleskih virginijskih mješavina i nije prva virginia koja se tako ponaša. Da se razumijemo, nije to neki veliki minus, ali definitivno nije duhan za 10 ili za 5*****, što ne znači da ne ide na listu duhana koji morate imati kod kuće ako se ljubitelj virginia.
Kod pušenja pepeo je prilično sitan i ne stvara probleme kod potiskivanja tamperom.
Može stvarati i pomalo gorkast ukus u ustima, ali to je za ovakvu mješavinu i normalo, onaj tko je probao 3P od istog proizvođača, osjetio je i veću gorčinu, pa kod ove mješavine to i nije neki veliki problem.
Umjereno gori, naravno nakon nekoliko dana disanja u otvorenoj limenci, i ne gasi se često, zapravo ako ste iskusan pušač na lulu, možete ga dovršiti u jednom paljenju.
Na kraju se javlja gorkasto kiselkast okus koji Vam objašnjava da ste gotovi sa ovim punjenjem i ostaje Vam jedino da očistite lulu.

Moja ocjena: 3+

Recenzija by Roman Martin

Lula za početnike