Opustite se uz lulu!

Piperson Smoking Pipe Lounge

Piperson

uključivanje izbornika

Recenzije McClelland duhana

Što vi mislite o ovim duhanima? Podijelite svoja mišljenja i iskustva na Forumu!

McClelland: 2015 VIRGINIA FLAKE (bulk)

U zadnjih nekoliko dana intenzivno uživam u ovom duhanu. Po dobrom starom običaju kod velike većine McClellandovih duhana, tako se i kod ovoga prilikom otvaranja osjeti miris sušenih rajčica. No nakon malo sušenja gotovo u potpunosti nestaje. Duhan dolazi isključivo u bulku, u obliku pokidanih flakeova tamno smeđe boje, koji su mjestimično prošarani žilicama zlatne virginije. Probao sam nekoliko varijanti punjenja, od izmrvljenih do cijelih komada flakeova. Čini mi se da je varijanta punjenja cijelih komada bolja jer daje nešto mekšu aromu i hladniji dim. Na prvoj trećini lule prevladava slatkasto - zemljana aroma virginije, kojoj se u drugoj trećini pridružuje prepoznatljivi papreni perique, koji u konačnici preuzima vodstvo u zadnjoj trećini. Ovo je duhan kojeg treba polako pušiti, ne grize za jezik, ali kod brzog pušenja nestaje kompleksnost prelaska iz arome u aromu. Roomnote je odličan, nije težak, a osjeća se miris koji podsjeća na pečenje nekog voćnog kolača. Duhan sporo gori, lula je iznenađujuće suha s obzirom da je duhan prilikom otvaranja dosta vlažan. Ostaje samo fini sivi prah.
Preporučio bih ga svima, a pogotovo ljubiteljima virginije. Pogodan je za početnike jer nije težak na jeziku i nije nikotinska bomba. Jedan odličan cjelodnevni duhan! Također još jedan plus ovom duhanu je cijena od nekih 12 USD za 100 grama, što ga čini vrlo pristupačnim.

Ocjena: 5+

Recenzija by K. Kurilj

McClelland: ANIVERSSARY 1997-2005

McClelland: ANIVERSSARY 1997-2005

Ekipa u McClellandu se stvarno potrudila da ova delicija, ne samo što je vrhunska mješavina, nego da bude upakirana u malo drugačiji outfit. Zapravo kutija je ista kao i drugih edicija, samo što je naknadno zapakirana u debeli kvalitetan papir i zapečaćena debelim zelenim žigom (2005), dok se treća serija pečatila smeđim voskom (2010), a ona prva (2002) crvenim pečatom. No dosta sa pakiranjem, nego da vidimo kakav je duhan zaista.
E pa, obzirom na pakiranje, očekujete i takav sadržaj, krenimo redom, proizvođač kaže ovako: An elegant matured Virginia ribbon-cut blend, naturally sweet with that clarity of flavor possessed by only the best Virginias. Seasoned lightly with fine, cool-smoking Cyprian Latakia. Aged for months to mellow.
Duhan je prilično vlažan i, ne bi vjerovali, nakon nekoliko mjeseci otvorene kutije bez dodatnih akcija ovlaživanja. On je i dalje jednako vlažan kakav je bio nakon otvaranja limenke.
Kao i svaka latakia, lijepo gori i razvija stvarno jedinstvene arome, virginia je stvarno idealno izmiješana i baš u tolikoj mjeri kako bi trebalo biti, i zapravo cijelo vrijeme čekam da se nešto specijalno dogodi sa ovim duhanom, kad ono ništa, i dalje samo vrhunska mješavina latakie.
Zašto ovo govorim. Upravo zato jer se ove limenke teško nabavljaju, proizvedene su u limitiranim serijama od 3000 komada i čovjek očekuje čudo od duhana.
Čuda nema, ali duhan je odličan, lagan, lijepo se ispuhuje kroz nos, i za ove zimske dane stvarno preporuka, malo se teže potiskuje sa tamperom, ali puši se odlično do samog kraja.
Arome su identične od početka do kraja, nema nervoznih odstupanja, stvarno preporuka i tko si može nabaviti, tj. tko može doći do ovog duhana neka ga slobodno nabavi.
Ovo je mješavina koja bi trebala biti na listi ljubitelja aromatica, latakia i vrirginia, ništa spektakularno, ali obavezno probati.

Moja ocjena: 4

Recenzija by Roman Martin

McClelland: BRINDLE FLAKE

McClelland: BRINDLE FLAKE

Flue-curing captures the natural sweetness of fine Virginia tobaccos. this is a partially rubbed-out flake pipe tobacco that is delicate in aroma, clean-smoking, and naturally sweet and zesty. We are pleased to make available once again this original Brindle Flake Pipe Tobacco recipe.

Kad se osvrnem i pogledam u vitrinu gdje mi stoje duhani, bar dva do tri McClellandova duhana bdiju otvorena i čekaju da ih zapalim. Izgleda da sam se malo navukao na ovaj brand, ali očigledno postoji razlog.
Brindle sam zapravo nabavio onako za probu, zvuči zanimljivo na recenzijama, a posjeduje 100% virginiu u sastavu pa je vjerojatno i to jedan od razloga nabavke.
I, očigledno se nisam prevario u odabiru i intuiciji da se proba ova mješavina, duhan je…
Kod otvaranja limenke pojavljuje se standardna postavka kečapastog mirisa, boja flakova koja odgovara Mc Clellandovim serijama virginija. S time da sam ovaj duhan našao u grupi duhana koja se zove Club Blands, tako da ako se odlučite za nabavku, bit će Vam ga lakše naći i naručiti ga.
Kod paljenja, odmah se osjeti konkretan okus i čvrstoća mješavine, punoća orašastih okusa, prekrasan miris virginie i svega ostalog što se malo teže može riječima opisati, ali virginia loveri znat će o čemu govorim.
Moram napomenuti da se lule malo jače griju kod pušenja ove mješavine, ali ništa pretjerano, po meni možda nije baš pogodan za upušivanje novih lula. ali ništa zato, kod upušenih to i onako ne smeta.
Duhan gori postojano, ne gasi se, bez obzira što je prilično mastan i vlažan nakon otvaranja i do kraja ne posustaje u ljepoti okusa i mirisa. Kod ovog sa mirisima mislim na mirise koje osjećaju pušači, a ne promatrač, jer virginie baš i nisu na glasu kao duhani koji privlače publiku svojim mirisima.
Do samog kraja lule okusi ne variraju, konstantno Vam pružaju užitak, okus u ustima je sve jači i stvarno jedan od rijetkih duhana koje sam pušio, a da jednostavno kod svakog povlačenja dima ima pun, medeni okus koji se lijepi za nepce.
Duhan je svakako preporuka za nabavku i pušenje bez obzira na to volite li aromatike ili latakijske mješavine i zasigurno će Vam se svidjeti.
Jačina je po mom ukusu, ne spada u jake, a niti u slabe mješavine, onako negdje malo iznad medium klasifikacije.
Ne znam zašto, ali nije mi čista petica, bez obzira što je duhan stvarno odličan, za sada neka bude 4,5.

Ocjena: 4,5

Recenzija by Roman Martin

McClelland: BRITISH WOODS

McClelland: BRITISH WOODS

Iznimno lagana, relativno krupno rezana mješavina vrlo "slatke" virginije, latakie i orijentalnog duhana u tragovima.
Prilikom otvaranja limenke osjeća se "slatkast" miris, kao kad otvorite posudu s kolačima.
Duhan lijepo gori, daje puni kremasti i iznimno hladan dim, na dnu lule ostaje samo bijeli pepeo.
Ovo je idealan duhan za početnike. Zbog svoje slatkoće i blagog okusa nema bojazni da ćete "opeći" jezik. Odličan je za one koji brzo uvlače.
Lagano čokoladna aroma, postojana je od početka do kraja pušenja.
Pušači koji su naviknuli svoje nepce na jače latakije poput Chipman Hilla ili 965-tice ostat će ravnodušni.
Usporedio bih ga sa Frog Morton on the Town, no malo je punijeg, ali ne i jačeg okusa.
Odležana virginija daje mu iznimnu slatkoću, što je odlično, no nedostaje mu prepoznatljivi baršunasti štih latakije.

Ocjena 7,5/10

Recenzija by K. Kurilj

McClelland: CHRISTMAS CHEER 2008

McClelland: CHRISTMAS CHEER 2008

Ovo je prvi Christmas Cheer kojeg sam imao priliku pušiti, a nadam se ne i jedini. Limenku sam otvorio prije nešto manje od dva tjedna, jer kao i većini McClellandovih duhana i ovome treba malo zraka, odnosno dekantiranja. Tek otvorena limenka ima laganu "ketchup" aromu, koja nakon par dana nestane i ostaje samo predivan lagano slatkasti miris odležale virginije. Pokidani flakeovi brončane boje, prošarani žilicama zlatne virginije su pravi praznik za oči. Prije punjenja sam ih sasvim izmrvio. Duhan odlično gori, ne ostavlja nikakve gadosti u luli, već samo bijeli pepeo. Dim je pun, dubok, pomalo "spicy", no opet ne pretežak, a aroma prilično kompleksna. Na trenutke su se izmjenjivali zemljano, drvenasti, kožnati štih i miris sušenog sijena. Čak bih se usudio primijetiti da sam povremeno osjetio i vinsku notu. Pravi blagdanski duhan, mislim da je ovo savršeni izbor za uživanje nakon blagdanskog ručka ili večere, uz čašu finog Chardonnaya i koji kolačić, recimo suhe šljive punjene smjesom od marcipana i pistacija, umočene u čokoladu.

Pošto je ovo ograničena serija savjetujem vam da što prije kliknete na "order now".

Ocjena 10/10

Recenzija by K. Kurilj

McClelland: DARK STAR

McClelland: DARK STAR

Years before tinning, this tobacco begins as bright yellow, sugary top grade Virginia and Carolina leaf. Through careful triple aging, pressing and stoving, it becomes rich, cool and dark. A seductively spicy aroma develops during the extended maturing process to complement the complex flavor of this concentrated, smooth broken flake, which is easily rubbed out to suit any occasion.

Dark Star je od McClellandove Personal Reserve serije. Kad se otvori limenku, odmah se zna, da je to McClelland virginija jer je puna "ketchup" mirisa. S vremenom se taj miris smanji ali nikad ne nestane. Meni i onako ne smeta jer to znači, da će se dimit Mc delicija :-)
Duhan dolazi u flakeovima različitih veličina, koji su sabijeni, mastni i potpuno crni - prekrasno nešto. Teško je vjerovat da je to nekad bila svjetlo žuta virginija. Toliko je drugačiji od svih drugih, da su mi odmah počele curit sline.
Kao kod svih virginijskih flakova, i kod ovog je najbolje limenku otvoriti i pustit dovoljno dugo, da se duhan osuši i nadiše zraka. Treba mu par dana, da dođe u pravu formu.
Kod Dark Stara fold and stuff metoda ne dolazi u obzir, osim ako želite dimit sa upaljačem montiranim na lulu. Treba ga dobro razmrviti, što se lako radi. Mrvi se ko osušena glina, rezultat su mali komadići sabijenog duhana.
Preporučujem vrlo lagano punjenje jer se ti komadići kod pušenja dosta prošire.
Pali se sporije nego "normalni" duhani. Ne treba sad ekstra vuči ili paliti njemačkim brenerom, nego samo par nježnih paljenja više i lagano krene. Jednom kad je upaljen gori vrlo ne problematično, sporo i treba malo tampanja.

Za razliku od McClellanda #22, odmah razvije aromu koja je konstantna do kraja pušenja. Ima dubok, pun, karamelni okus… čokolada, lješnjaci… a na nepcu se lagano osjeti visoke voćne ukuse. Tijekom pušenja kompleksnost okusa ne naraste, ali to i ne treba, jer je već od početka odličan, okus samo malo dobije na jačini.
Ja ga volim dimiti vrlo sporo, ali ne ugrize niti ako se brzo vuče.

Za sve koji nisu naviknuti na virginijske duhane, postoje bolje mješavine, ali ako su vam virginije bar malo blizu, ovo je čista poezija. 10/10

P. S. Kod recenzija se mi čini korisno znat što autor inače voli dimit, pa ću napisat i moje favorite koju su bar malo slični ovom duhanu:
McClelland #22, #24, Samuel Gawith Full Virginija Flake i Best Brown Flake.

Recenzija by Cigara

McClelland: GRAND ORIENTALS – YENIDJE SUPREME

McClelland: GRAND ORIENTALS – YENIDJE SUPREME

Yenidje Supreme je mješavina vrhunske Virginije i najboljeg Yenidja koji se uzgaja na padinama gorja Djebel na granici Grčke i Bugarske.

Duhan dolazi u, rekao bih, vrlo neuglednoj limenci, koja dizajnom naljepnice više odbija nego privlači pušača da ju otvori i napuni svoju lulu sadržajem koji se krije u njenoj unutrašnjosti.
Kad sam otvorio limenku, prva asocijacija mi je bila, kakva limenka, takav i duhan. Osjetio sam vrlo jak miris umaka od rajčice za pizzu. Ovaj shopping bio je promašaj! - pomislio sam.
Ostavio sam limenku otvorenu jedan dan i konačno napunio lulu. Miris umaka od rajčice i dalje je bio prisutan, ali ne više onako intenzivno. Kad sam pripalio duhan, priča kreće u drugom smjeru.
Aroma koja je postojana od vrha do dna lule je odlična, osjeti se prirodan duhan, bez dodataka koji bi "pojačali" okus. Duhan gori savršeno, daje hladan, kremast i pun dim. Kao što kod vrhunskih vina možete osjetiti okus grožđa, tako kod ove mješavine možete osjetiti okus duhana. U ovoj mješavini nema latakie, niti se može uspoređivati s klasičnim engleskim mješavinama na koje smo naviknuli. Ovo je prva čista orijentalna mješavina koju sam pušio, tako da ne mogu dati usporedbu niti s jednom drugom mješavinom. U svakom slučaju isplati se probati. Duhan je vrhunski, svi koji vole klasične, odnosno orijentalne mješavine, s ovom neće biti razočarani. Osim početnog razočaranja, koje prelazi u oduševljenje prilikom prvog dima minus ovom duhanu je njegova cijena. Mislim da je 12,60 USD za 50 grama ipak previše. To je duplo skuplje od duhana koje inače naručujemo. Yenidje Supreme je odličan, ali nije toliko bolji od ostalih da opravda svoju dvostruku cijenu.

Ocjenjujem ga sa sedmicom, samo zbog početnog razočaranja i cijene, inače bi bio čista desetka.

Recenzija by K. Kurilj

McClelland: FROG MORTON

McClelland: FROG MORTON

Izvrsna mješavina Virginije i Latakie. Savršeni duhan za one koji žele probati nešto drugačije od aromatiziranih duhana. Najbolji je kad se malo prosuši, prilikom otvaranja bude malo "vlažan" no tjedan ili dva nakon otvaranja vlažnost mu je idealna. Razvija jednostavnu bogatu kremastu aromu koja je postojana od početka do kraja pušenja. Okus prave Latakie. Idealan je za početnike budući da ne peče. Preporučio bih ga svima koji žele probati nešto drukčije od aromatičnih duhana. Dobro održava žar i nije ga potrebno često pripaljivati.
Mali savjet – ovaj duhan nemojte pušiti u lulama u kojima inače pušite aromatične duhane, preporuka je imati odvojene lule za pušenje aromatičnih i nearomatičnih duhana.
Preporučio bih ga svima! Ocjena 10/10!

Recenzija by K. Kurilj

McClelland: FROG MORTON ACROSS THE POND

McClelland: FROG MORTON ACROSS THE POND

Ovaj duhan je u klasi odličnih McClellandovih duhana. Odlično uravnotežen odnos sirijske latakie s virginiom. Kod pušenja razvija prepoznatljivu "slatkoću". Puno je kompleksniji i nešto jači od FMOTT.
Ocijena 9,5/10!

Recenzija by K. Kurilj

McClelland: FROG MORTON ON THE BAYOU

McClelland: FROG MORTON ON THE BAYOU

Dakle rijetko, gotovo nikad, ne donosim sud nakon prve lule, ali nisam odolio... Budući da sam dosta "familiar" sa serijom Frog Morton duhana.
Nešto puniji od Žapca, ali aromatičan, gust, osjeća se latakia koja se "baršunasto" ovija oko vrhunske crvene Virginije, Burleya i zrnca Periquea koji se vrti "tu negdje" kao "slobodni radikal".
Duhan je zaokružen, vidi se da je blendiran pažljivo i sa ljubavlju, i stvarno ima jednu "slatku" notu koja ga čini još boljim!
Ocjena 9,85/10!

Recenzija by K. Kurilj

McClelland: FROG MORTON ON THE TOWN

McClelland: FROG MORTON ON THE TOWN

Dobar je ovo duhan, ali nije mi ekstra odličan kao originalni Frog Morton.
Možda je mrvicu preblag za moj ukus. Vjerojatno bi bio bolji da ima malo više latakie.
Ovo je dobar duhan za početnike koji žele probati lagane engleze, dao bih mu šansu kao početničkom cjelodnevnom duhanu.
Za razliku od originala nije toliko vlažan pri otvaranju, gori odlično, ne ostavlja nikakav mulj na dnu lule.
Ocjena 8,5/10!

Recenzija by K. Kurilj

McClelland: NO. 22 VIRGINIA

McClelland: NO. 22 VIRGINIA

A balanced blend of Eastern and Middle belt Virginias aged in cakes to develop their natural sweetness. A zesty tobacco with rich undertones, coarse enough to smoke on windy days outdoors, but easily rubbed-out to suit any occasion.

O McClelland duhanima ne treba puno riječi uvoda, pa da odmah pređem na otvaranje 100 gramske limenke iz 2006. g. što je bilo prilično napeto, jer me baš zanimalo kako će ovaj duhan koji na žalost nisam pušio u svježem izdanju izgledati kada se otvori.
Zapuhnuo me klasičan virginijski miris, a duhan je rezan na flakeove veličine cca. 2 x 4 cm, i jedno 50% pikse je zapravo broken flake. Prekrasna tamno smeđa boja prošarana sa tu i tamo kojom crticom svjetlo smeđe tj. žute boje i podosta žutih točkica.
Vlažnost duhana je taman tolika da zadovoljava one školske fakte kako duhan mora biti vlažan, idealno konzerviran i vjerojatno nije izgubio ništa vlažnosti od samog pakiranja do otvaranja.
Neki flakovi su izmrvljeni tako da sam posegnuo prvo za tim trakicama kako bi ih u ruci dodatno izmrvio i napunio lulu.
Prilikom paljenja odmah se osjeti virginijski štih, što u dimu koji otpuhujem kroz nos, što u okusu koji je prilično blag i hladan, a to me na prvu jako razveselilo. Palim ga dva puta obzirom da je podosta vlažan i trebat će par dana dok ne dođe na onu svoju mjeru za pušenje. Okus je klasičan virginijski i malo me podsjeća na MB Virginia no1, ali samo u nekim crticama, te se odmah nakon par minuta razvija punoćom, ali još uvijek ne grize kako sam očekivao za ovakav duhan. Naravno da sam odmah pomislio, evo još jedna all day virginia za koju se ne trebam pripremati i razmišljati da li je previše kasno navečer ili, jeo sam teško pa ću nešto lakše zapaliti.
Tokom pušenja je stvarno neutralna, ne gasi se, nema nekih oscilacija, jačina se podigla za nekih 10 - 20% od medium, aroma se puni i osjeća se jedna slatka nota, te za sad napreduje OK, jedino što osjećam malo kondenzata, pepeo je prilično sitan, a duhan ravnomjerno gori u luli. Fino se tampa i stvarno me oduševljava punoćom okusa i hladnim dimom bez obzira koliko se lula grije (ne previše).
Definitivno uz ovakav duhan paše neki od kvalitetnih francuskih konjaka.
Pred kraj lule recimo na zadnjoj ¼ osjeti se jačina virginie, ali ne prenapadno, samo u glavi, ali ne i na jeziku. Baš je odličan. Pepeo je na kraju sitan i duhan se odlično puši do kraja, slatkoća je prisutna do zadnjeg momenta.
Ovaj duhan ide u klasu ocjena od 1 - 10 i moja ocjena je 9,5 definitivno.

Recenzija by Roman Martin

McClelland: SUNDOWN

If you"re a Virginia lover, don"t pass this one up. All pipe smokers who love the Brightleaf know that McClelland"s Virginias are among the best in the world, and they have a magic touch when blending them. For a tangy, sweet smoking experience, you won"t do better.

Nakon ovakvog uvoda ne bi trebalo ništa pisati, sve je rečeno!!!!

E sad, e sad, e sad, nisam siguran šta napisati nakon dvije popušene lule ovog duhana. U zadnje vrijeme sve samo neke delicije, a onda šećer na kraju!!!
Prvo, duhan nakon otvaranja odmah daje do znanja, i to mirisom, da je to punokrvni Mc Clelland, paradajz se odmah osjeća i daje naslutiti da je virginia, virginia i ništa drugo osim virginie.
Da ne dužimo sa hvalospjevima, duhan se pali odlično, odlično gori, imam osjećaj da lažnog paljenja ne mora ni biti, duhan je nevjerojatno pripremljen za pušenje "odmah", ne treba ga ostaviti da prodiše nego direkt ravno u lulu.
Što se arome tiče nije baš onakva kakvu sam očekivao od Mc Clellanda i njegovih virginijskih rođaka, ali moram priznati da je bolja; prilično me iznenadila svojom raznolikošću.
Duhan je stvarno lagan za pušenje, imam osjećaj da bi ga mogao pušiti cijeli dan i to neprekidno. Virginijski okusi su zapravo malo potisnuti u stranu, teško mi je to opisati jer u pozadini okus diktira aroma koja me podsjeća na dodatak koji Samuel Gawith stavlja u Groosemour i taj specifični travnati okus prevladava, ali u vrlo blagom i laganom tonu, jako zanimljivo i teško opisivo.
Izgaranje duhana u luli je doista fenomenalno: lagano, konstantno, a kondenzat zapravo i ne osjećam.
Konstantnost laganih aroma je prisutna do samog kraja pušenja, pepeo je sitan, a tamper samo lagano klizi prilikom potiskivanja.
Peckanje se jedva osjeti, ali je zapravo tu očigledno samo radi podsjetnika da je ovo prvoklasna mješavina, a ne nekakav duhan za pušenje samo da se puši.
Zanimljivo je što je dim kod pušenja prilično hladan, i zapravo je to jedan od glavnih aduta ove mješavine. Nevjerojatno koliko hladniji dim uravnotežuje pušenje i pruža svim aromama priliku da se dokažu.
Grijeh je puno pričat o ovom duhanu, treba samo uživat dok on lagano izgara.
Jedini problem sa ovim duhanom je razočaranje kad je lula popušena i nema ga više!

Ocjena:5/5

Recenzija by Roman Martin

McClelland: TUDOR CASTLE ARCADE

Kroz zadnjih nekoliko dana uživam u ovom duhanu pa je red da napišem i recenziju.

Riječ je o još jednom izvrsnom duhanu kojeg proizvodi meni omiljena tvrtka McClelland.
Radi se o mješavini odstajale virginije, mirišljavog Katerinia*, periquea i vrlo malo sirijske latakije.
Pošto u ovoj mješavini ima stvarno malo latakije, zasigurno ga se ne može svrstati u klasične engleske "latakijske" mješavine. Prilikom otvaranja limenke, prvo se primjećuje da je forma duhana pokidani flakeovi. Mirisom me jako podsjeća na Christmas Cheer 2008 i 2015 Mature Virginia. Uz tu razliku što ovaj duhan prilikom otvaranja limenke nema miris na sušene rajčice, već na sušene šljive. Puni se bez problema, gori dobro, možda mi je trebalo dva do ti paljenja više nego obično, no to je sporedna stvar. Aroma prilikom paljenja nije znatno različita u odnosu na ostale VAPER mješavine koje sam prije pušio, no već nakon par dimova pojavljuje se fina lagana aroma cimeta pojačana paprenim periqueom uz štih sušenih šljiva. Latakija je gotovo neprimjetna, no s vremena na vrijeme osjeti se njen lagani baršunasti štih. Pušenje ovog duhana podsjetilo me je na predbožićno vrijeme pečenja kolača. Vjerojatno zbog cimeta, koji se u te dane naveliko upotrebljava u pripravi kolača i paprenjacima na koje me prisjetio perique.
U svakom slučaju ako budete razmišljali koji duhan pušiti za božićno – novogodišnje praznike toplo vam preporučujem Tudor Castle Arcade!

Ovom duhanu dajem ocjenu 10/10

* Katerini – Radi se o duhanu kojeg do sada nismo spominjali, uspijeva jedino na vrlo malom području u Grčkoj. Iznimno je mirišljave arome, a mješavinama se dodaje kako bi ih oplemenio.

Recenzija by K. Kurilj

Lula za početnike