Opustite se uz lulu!

Piperson Smoking Pipe Lounge

Piperson

uključivanje izbornika

Recenzije Stanislaw duhana

Što vi mislite o ovim duhanima? Podijelite svoja mišljenja i iskustva na Forumu!

Stanislaw: BALKAN LATAKIA

Stanislaw: BALKAN LATAKIA

Kao što sam obećao, evo par riječi o mojim dojmovima s ovim duhanom. Naime pušio sam ga ovaj vikend.
Utisci su bili dvojaki, ali neke stvari su ostale iste. Ali idemo redom. Duhan je tipična "balkan" mješavina, čak na momente podsjeća na BS. Sastoji se od virginije, orijentalaca, 10 posto kentuckyja, 40 posto latakije i periqua u tragovima. Ovog zadnjeg se osjeti jako malo i to možda u početku. Cut je ribbon, boja je tamno smeđa, a kad se otvori kesa zapah latakije je moćan i obećavajući. Proizvođač je navodno iz Česke, ali na ovoj mojoj piše da je proizvedena u Njemačkoj. Nije bilo posebnih problema oko paljenja, vlažnost je idealna, a već kod prvih dimova latakija započinje sa svojom dominacijom. Virginija i kentucky su u odličnoj ravnoteži, za perique je već rečeno, da ga gotovo i nema. Izgara ravnomjerno, no ako se ugasi kao da se stvara "korica" koju prije ponovnog paljenja treba razbiti. Što se okusa tiče, on je za ovu vrst duhana "bazičan" bez nekih osobitih pretenzija da bude plemenit ili da iznenadi. Na žalost, iznenađenje je bilo druge vrste. Naime, s vremena na vrijeme osjeti se "sapunast" ukus za koji ne znam odakle dolazi, da li je stvar latakije ili kojeg orijentalca. U subotu ovaj je dojam bio konstantan, no u nedjelju je bilo malo drugačije, nisam ga imao stalno u ustima. Sjećam se nekih kesica BS koje su imale isti nedostatak. Treba vidjeti hoće li on možda s vremenom nestati, premda sumnjam.

Inače, kad sam već spomenuo BS, nek' ovo bude mali "time out", čuo sam dvije verzije zašto se više ne proizvodi. Koliko su vjerodostojne, ne znam, a ako netko ima drugih, nek' slobodno doda. Naime, po prvoj je "Dunhill" otkupio licencu, i on se prestao proizvoditi iz tog razloga što "Dunhill" nije više zanimala proizvodnja duhana. Prema drugoj, navodno proizvođač nije više mogao nabaviti dovoljne količine sirijske latakije, pa je prestao s proizvodnjom, jer ciparska nema isti nivo. Otuda možda objašnjenje ovog "sapunastog" ukusa i u BS-u.

Stanislaw BL je duhan srednje jak do jak, ne peče jezik, ali ne ostavlja u ustima onaj baršunasti osjećaj koji daruje dobra latakija. Sigurno je da miris ne ispunjava očekivanja, ali pored svega ovo je odličan duhan za koji bih bio sretan da ga ljeti nađem u Lovranu.
Kako spada u vrstu duhana koji mi se sviđaju, možda je ocjena devet od deset visoka,ali iskreno rečeno izuzetan je odnos kvalitete i cijene. Može biti da smo se navikli na fine duhane, pa jedan ovakav direktan i manje "umjetnički" duhan ne znamo više cijeniti.

Recenzija by B. Sesa

Stanislaw: LONDON MIXTURE

Stanislaw: LONDON MIXTURE

U poslednjoj posjeti herr Dreieru u Grazu, uzeo sam i London Mixture. Dreier se baš spremao, da vrati proizvođačima neke suve duhane. Kad stisneš vrećicu, čuje se kao suvo lišće. Pohvalno, da tako pazi što prodaje. Moj London Mixture je isto bio suv, ali sam ga ipak uzeo i fino ga navlažio, te ostavio par dana da odlegne.
Odmah moram reći da je to odličan duhan. Jedan od velikih. Stavio bih ga uz rame MM965, Old Dublin, Black Mallory i sličnih. Oduševio me totalno.
Fino je isjeckan. Za razliku od Balkan Latakie, koja ima miris dima zapaljenog drva, London Mixture ima više prirodne virginia slatkoće i fine (Izmir, Basma) orijentalne note, te manje ciparske latakie, ali još dovoljno za pravi užitak. Ima sve što je najbolje. Gori odlično, dva puta sam palio i pušio do kraja bez pripaljivanja. Dim je hladan i dopušta pravi užitak u aromi. Ostavlja sasvim malo pepela, bijelog kao snijeg. Moć srednja, nije prejak, ali nije ni za djecu. Baš pravi, muški. Room note: kod ovog me baš boli što cura misli!
Iako mami slavenskim imenom, pravi je švabo, a kod njih mi se dopada, da ne gnjave bezveznim komercijalnim okolišanjem sa raznim dodacima i imenima, već naprave stvar kako treba. Ako je latakia onda je prava dimljena, ako je londoner onda je pravi englez, a kada zaslade voćem onda i napišu cherry, orange ili šta već... Dan Tobacco zna šta radi, jer je Stanislawom uspio ponuditi liniju odličnih duhana i to po niskoj cijeni pri tom ne kompromitirajući kvalitet.
Apsolutno preporučujem ljubiteljima takvih vrsta duhana. Ukusu su različiti, ali ako ne probate, nećete nikad znati.

Recenzija by Pipeclubsi

Stanislaw: PURE LATAKIA

Stanislaw: Pure Latakia

Oduvijek su me zanimali okusi "čistih" duhana, jedan mladi kolega si je u Češkoj kupio, a ja nisam odolio iskušenju i znatiželji, te odmah zadimio napola napunjenu najmanju lulu. Nisam znao što da očekujem, ali dobio sam točno ono što piše na piksi - čistu latakiju

Duhan je na pogled i dodir crn i mastan, a kako se radi o čistoj latakiji, postoji mogućnost da brzo dosadi jer ne krije nikakva dodatna iznenađenja u sebi - latakia, latakia, samo latakia i još malo latakije.

Zbog svoje masnoće moguće je da radi probleme u održavanju žara - pretpostavljam da bi malo prosušivanja pomoglo...

Sam dim je priča za sebe... obilan, bogat (nešto poput Titanica) i hladan k'o špricer.

Toplo preporučam probati samostalno, ali ipak prvenstveno za korištenje u kućnim mješavinama. (nadam se da ću ga kad-tad uspjeti pronaći kod Herr D. u Grazu)

Recenzija by MOVESHAKER

Lula za početnike