Opustite se uz lulu!

Piperson Smoking Pipe Lounge

Piperson

uključivanje izbornika

Recenzije Gawith, Hoggarth & Co. duhana

Što vi mislite o ovim duhanima? Podijelite svoja mišljenja i iskustva na Forumu!

Gawith, Hoggarth & Co.: BALKAN MIXTURE

Gawith Hoggarth: Balkan Mixture

U jednoj rečenici - kako ga je i Rich opisao: A true classic style Balkan type blend. Rich in Latakia, select Virginias and Orientals.

Dok sam ga pušio (svaki put - sada pušim petu-šestu lulu; limenka otvorena desetak dana) smenjivala su mi se osećanja, od slatkasto-slanog ukusa prvih dimova, preko toga da je nalik fenomenalnom, punom, blago slankasto-puterastom kremu sa notom tamjana, do ponekad oštrog gorkastog, drvenastog "štiha". Mrtva trka između latakije i orijentala. Višeslojan, neuhvatljiv, zanimljiv, nikako dosadan i ne baš hladan dim. Dosta sitno rezan.

U više rečenica, opet nisam mogao da ga dobro definišem i pogledao sam naravno tuđe recenzije. Konačno sam uvideo da je kod sporijeg i laganijeg uvlačenja aroma potpuno drugačija, nego ako se puši brže.

Definitivno, ako se lagano puši, istina je da dočarava sećanje na svetog grala. Ako se ubrza pretvara se u nešto potpuno drugačije - ali nikako neprijatno. Gori lepo i sa pauzama, možda čak i prebrzo. Ako uspem da se uzvežbam u laganom pušenju ovog duvana do kraja limenke, uzimam ga opet!

Uz njega, neko blago belo vino.

Usudio bih se da mu dam vrlo visoku ocenu - zbog sećanja (ako sećanju uopšte treba verovati), a smanjio bih je samo zbog toga što ne oprašta brzo pušenje. Skoro kao Dr Jekyll i Mr Hyde... Ali ko još nije voleo to da čita?

Recenzija by Beluga

Gawith, Hoggarth & Co.: BRIGHT CR FLAKE

Gawith Hoggarth: Bright CR Flake

Radi se o predivnoj čistoj tamnoj Virginiji... ne znam zašto je u nazivu "Bright".
Flakeovi su toliko vlažni da ih se skoro može žmikati, a pričam o zalihi iz 2009... znači oko 5 godina odležano.
Tipična Lakeland aroma, i to toliko jaka da me žena pitala pušim li to šampon.

Prva trećina lule stvarno pretjerano jako miriše na pelargonije, ali pošto volim taj miris, ni malo ne smeta... iako su flakeovi bili skroz prekriveni šećerom, slatkoća nije pretjerana kako to zna biti kod Virginia.

Radi se o dosta laganom duhanu nakon te prve trećine lule, i tek kad se malo uguši ta aroma cvijeća, dođe do izražaja ta predivna Virginia.
Na pola lule se javi ugodan miris drva (kao kad uđete u stolarsku radionicu di se upravo pile daske od jelovine), uvijek popraćen tim mirisom pelargonija.
Cijeli doživljaj kao da je zaokružen nekakvim mentolom, tako da sam stalno imao taj neki osjećaj svježine u ustima.
Duhan sam po sebi zove na uvlačenje u pluća, tako da sam većinu dimova uvlačio.

Nema ni najmanje naznake o griženju jezika ili nešto neugodno u grlu.
Odličan izblendan sa malo Latakie i prstohvat Burleya, ali totalna tlaka je razdvojit flakeove u svrhu blendanja, pa sam odustao od te kombinacije.

Preporučam osušiti duhan jedno pola dana na tanjuriću prije pušenja.

Ocjena 4.5/5 (jedna od boljih Virginia u Flake izdanju koje sam pušio) pola boda skidam samo jer je cvjetna aroma ipak malo prejaka.

Recenzija by gstaraz

Lula za početnike