Opustite se uz lulu!

Piperson Smoking Pipe Lounge

Piperson

uključivanje izbornika

Recenzije Robert McConnell duhana

Što vi mislite o ovim duhanima? Podijelite svoja mišljenja i iskustva na Forumu!

Robert McConnell: BLACK & GOLD

Robert McConnell: BLACK and GOLD

Nisam našao da je netko pisao recenziju ovog Mc Connellovog duhana, a ako ona postoji evo još jedna koja neće, nadam se, biti na smetnji. Bio sam u potrazi za nešto lakšim duhanima, jer je vruće za poludjeti, pa mi se ideja da zapalim 965 činila doista suicidnom. Odmah da kažem, iako spada u "medium light" duhane, nije baš tako lagan. Možda bi se to moglo pripisati vrućini, ali sumnjam.
Duhan je lagano aromatiziran, daje na suhe šljive, šumsko voće i kakao. Sve to u jednoj blagoj noti. Mješavina se sastoji od svijetle virginije, crnog cavendisha, a ostali duhani, tj. perique i turski dubek se sreću tek u tragovima. Ali u pravoj mjeri da uravnoteži virginijski okus koji ponekad zna biti sladunjav. Rezan je fino, ali ne i pretanko, što vodi uravnoteženom sagorijevanju od početka do kraja. Usput, bio sam iznenađen koliko malo šibica sam potrošio tijekom pušenja. U početku dominira virginija, no ubrzo se miješa s ostalim duhanima koji obogaćuju okus, perique daje jedva zamjetnu pikantnu notu, sasvim nenametljivo, produljujući uživanje u virginiji sve do kraja. A na kraju ostaje samo malo sivog pepela na dnu lule, bez imalo vlage. Zadovoljstvo je potpuno, možda jedino za ovako toplih dana, bilo bi ipak preporučljivo pušiti ga na večer, a za po danu odabrati nešto lakše.

Riječ je sigurno o vrhunskom duhanu kao što su i ostali Mc Connellove linije. Za mene koji sam "latakijac" ovaj je duhan otkriće, a pretpostavljam da moja supruga neće imati uobičajenu facu kad ujutro uđe u dnevni boravak. Cijena mu je ovdje 13,50 eura, u drugim europskim zemljama sigurno manje. Dakle, kome se sviđa lagano začinjena vrhunska virginija, neće pogriješiti s ovim duhanom. Teško mi je dati neku ocjenu, a razlog sam već naveo, tj. velika vrućina po kojoj sam ga pušio, ali od 10, dao bih mu 9,95. P.S. poslije sam gledao neke recenzije ovog duhana na talijanskim forumima, jedan je čak spomenuo da mu daje po mirisu i okusu na kamilicu, gdje sam se upitao, nije li lik koji je pisao recenziju prije ovog duhana popušio calabashicu stopostotnog periqua. Ali znamo da okusima ne vrijedi raspravljati. Usprkos silnim naporima, nisam našao ništa od kamilice u ovom duhanu.

Recenzija by B. Sesa

Robert McConnell: LATAKIA FLAKE

Robert McConnell: LATAKIA FLAKE

Kao i uvijek u životu, ispunjenost naših očekivanja nas čini zadovoljnima ili razočaranima. Takva stvar je i s ovim duhanom kojeg ne znam treba li ga hvaliti ili ne.

Sam flake miriše po suhim šljivama, gotovo je crne boje. Interesantno je kakav je pod prstima: poput masne gume, ali je ipak dosta krt ili što da okolišamo, poput pločica vrlo tamnog hašiša, u narodu poznatog kao "shit". U svakom slučaju izgleda slasno! Zbog takve konzistencije nije ga moguće motati i uvrtati kako bi se očekivalo od jednog flake duhana već ga se mora smrviti. Flakeovi su prilično debeli što možete vidjeti niže na slici.

Snimio sam više fotografija i ova mi se čini najvjernija, iako se ovdje duhan čini svjetlijim nego što jeste, a na bridovima se jasno vidi kako se sjaji.

Robert McConnell: LATAKIA FLAKE

U luli ga se može dobro sabiti, dosta se širi kod zagrijavanja i to treba imati na umu. Potrebno je više paljenja, ali kad jednom uhvati žar, više ga ne treba paliti. Ostavlja svijetli pepeo bez taloga i nema mnogo kondenzacije što je prilično iznenađujuće.

U pogonu:
Od latakije nema ni "L". Indikativno je to što je moja žena potpuno indiferentna na ovaj duhan. Nema ni mnogo nikotina. Nikotinski je slabiji od Original Choice ili Navy Flake (MacBaren). Primjerice, ne pušim ništa osim lule koju zapalim obično uvečer ili popodne, i ne osjetim nikakav ni najslabiji nikotinski val, kamo li udar.

Miris je blag i teško ga je opisati. Okus je vrlo suzdržan unatoč bogatom dimu i stalno očekujem da će se sad osloboditi nešto iz tog duhana, pa kad se to ne dogodi onda očekujem da kad se lula malo zagrije ili možda kad se malo razgori... i tako se tješite, pothranjujete svoje nade i baš kad vas sve nade napuste lula je gotova i nekako vam je žao što je gotova. Čudna stvar.

U svakom slučaju preporučujem da ovaj duhan probate i da spepelite tih 50 g. Nećete ga zaboraviti. Ne bih dijelio ocjene.

Recenzija by: dllhell

Robert McConnell: ORIENTAL

Robert McConnell: ORIENTAL

Orijentalni duhani, svijetla Virginia, tamni Cavendish, sa malo Latakie i Periquea.

Iskoristio bih ovu recenziju da kažem nešto o orijentalnim, odnosno "Turkish" vrstama duhana. Svi rastu na području istočnog mediterana: Yenidje i Smyrna u Grčkoj; Samsun, Izmir i Basma u Turskoj; Drama u Makedoniji i Xanthe u regiji Thrace (Trakija) koja je većim dijelom smještena u Grčkoj. Među njih spada i Latakija (ciparska i sirijska) koja je orijentalac obrađen dimom. Karakterizira ih prirodna orašasta slatko – gorka aromatičnost i miris suhog sijena – stelje. Miješani zajedno sa virginijom tvore tzv. engleske, škotske i orijentalne (Balkan) mješavine.

Evo kako razlike među njima opisuje g. G.L.Pease:
"Definicija ovih mješavina nije čvrsto određena osim činjenicom da svi sadrže Latakiju. Prema mojem viđenju, engleska mješavina ima priličnu količinu Virginije koja podržava latakiju, a orijentalci služe kao začin - dodatak.
Škotska mješavina je slična engleskoj, sa manjom količinom latakije, dominantnijom virginijom i malo ili ništa orijentala. Orijentalna odnosno balkan mješavina je uglavnom bazirana na orijentalnim vrstama i latakiji, sa tek toliko virginije da podrži strukturu i održi ravnotežu."

Na početku pušenja prvo što se osjeti je blaga aroma latakije, koja s vremenom prepušta mjesto orijentalima, ustvari stapa se s njima. Na površinu izbijaju kompleksnije arome sijena, zemlje, lješnjaka, drveta. One se miješaju i postaju izraženije što se više približavamo sredini lule. Duhan poprima slatkasto-gorku aromu, pomalo oporu. Ovdje lijepo dolazi do izražaja perique, koji propitkuje jezik i nepce svojim pikantnim paprenastim notama i čini kontrast ostalim aromama koje tako bolje dolaze do izražaja. Pročitao sam negdje da se perique dodaje virginijskim mješavinama, jer zbog svoje kisele baze neutralizira lužnatu bazu virginije, koja uzrokuje neugodno pečenje jezika (tongue-bite). Duhan pravilno gori i ostavlja fini pepeo bez krupnih neizgorjelih dijelova. Blender nije pretjerao sa latakijom koja bi zbog svoje dominantne arome prekrila ostale duhane. Ne zovu ju u Siriji bez razloga "Abourihm" – "Kralj okusa". Ovo nije duhan koji osvaja na prvu lulu. Nije ni duhan za početnike, jer naglim pušenjem izaziva neugodne senzacije na jeziku i nepcu. Duhan je to za polagano pušenje u miru i samoći, daleko od žurbe, vike i stresa, kada se čovjek može posvetiti isključivo luli i pravilnim ritmičkim pućkanjem istraživati čitave svjetove koji se skrivaju iza koprene dima. U svakom slučaju odlično izblendiran duhan. Kako nisam ekspert za orijentalce i pušio sam svega par mješavina, među kojima me ova najviše osvojila, dajem ocjenu 4,5/5. Inače bi bila čista petica.

Recenzija by Hole

Robert McConnell: SCOTTISH BLEND

Robert McConnell: SCOTTISH BLEND

Crvena Virginia, Crni Cavendish, Turkish i Latakia

Ova mješavina se radi prema receptu iz 1848. godine i punokrvni je latakijski duhan. Kada se limenka otvori osjeti se ugodna aroma Latakije, a Crvena Virginija i crni Cavendish narezani su na duge tanke trake pa se lula jednostavno puni i pravilno gori.
Ovo je klasična englesko - škotska mješavina ugodne i ne preslatke virginijsko - cavendish baze i orijentalnih sorti sa punom dozom latakije. Ona je glavna zvijezda u blendu, preuzima vodstvo od prvog dima i ugodno vodi sve do dna lule.
Duhan odlično gori i ne ostavlja nakon gorenja nikakav talog već samo fini pepeo. Kao najveći plus ovoj mješavini istaknuo bih trajnost arome, koja je ista od paljenja do dna i ne varira kad se lula zagrije. Odlična latakija, na kojoj je naglasak, uz turkish daje punu, pomalo pikantnu notu koja je dominantna, ali ne i prejaka. Preporučujem svim ljubiteljima engleza. Ocjena 9/10

Recenzija by Hole

Lula za početnike