Opustite se uz lulu!

Piperson Smoking Pipe Lounge

Piperson

uključivanje izbornika

Recenzije MacBaren duhana

Što vi mislite o ovim duhanima? Podijelite svoja mišljenja i iskustva na Forumu!

MacBaren: BLACK AMBROSIA

MacBaren: BLACK AMBROSIA

Dok sam razmišljao kako da počnem postavku ove recenzije setih se kako sam došao do ovoga duvana. Neverovatno ali sasvim komično, tačno pre tri leta nekako sam se zadesio na Slaviji u centru Beograda, i prilikom utrčavanja u bus GSP-a (Gradsko saobraćajno preduzeće) videh kroz prozor busa trafiku, ali sticajem okolnosti tek napunjenu robom, no koliko se toga trenutka moglo videti, imali su i duvane za lulu. E tu je daklem počelo sve, normalno na sledećoj stanici sam se iskrcao iz dragog našega prevoza i uputijo se peške do Slavije, gde sam video trafiku. Zamolih radnicu trafike da mi da kesicu duvana Black Ambrosia i kako me znatiželja dalje terala, iskoristih nepažnju prodavačice i otvorih kesicu. Sam duvan me je onako izistinski odmah privukao sa mirisom i bojom duvana, normalno sam platijo kesicu i pravac kući. Pošto sam i onako umoran od putovanja prevozom došao kući,malo se sredih, ručah, i pravac sobičak. Uzeh lulu, otvorih novu kesicu duvana, napunih lulu, i pazi te, sad palim jednom, palim drugi put, palim treći put i ništa ne mogu da verujem! Duvan je bio toliko masan, ili vlažan, nisam baš mogao da procenim dobro tog trenutka jer me je uhvatila panika. Ispraznio sam lulu i samo utisnuo jednu trećinu duvana u lulu i upalih je na jedan! Posle sam razmišljao da je nisam previše natrpao, ali ja ne bih mogao vući zar ne? No dobro da se vratim na temu, prvih par dimova daju izuzetno lepu sladkastu notu sa primesom ukusa Burbona koji se kasnije gubi, što je vrlo čudno i prelazi u meni neku nepoznatu voćnu notu, aroma u ustima je intenzivna, ali ne i trajna, miris divana je intenzivan od početka do kraja. Slobodno mogu reći da je u rangu sa mirisnom notom Skandinavik Vanille, jačina po MacBarenovoj skali je 2, ali bih ja rekao da je malo jači duvan. Miris ovoga duvana ima još bolji gušt ako ga pušite napolju u šetnji po hladnom vremenu, verujte mi, nema te osobe koja se neće okrenuti za vama i prokomentarisati kako vam lula divno miriše. Toplo je preporučujem iskusnijim pušačima, mogu i početnici ali obazrivo. Ima naviku da opeče jezik. I da ne zaboravim, sastav ovoga duvana je kompletan: Burley miksovan sa Virginom. Boja duvana je crna i na kraju, kako bi neki rekli, dobra hemija koju treba pušiti.

Recenzija by Hell Hack

MacBaren: CHERRY AMBROSIA

MacBaren: CHERRY AMBROSIA

Nakon nešto više od godine dana, odlučio sam si kupiti ovaj duhan.
Ovo nije neki ekstra super najbolji duhan, ali za cijenu od 65,00 kn za pakiranje od 100 grama je recimo pristupačan.
No nešto o samom duhanu, MacBaren je ovdje koristio mješavinu Virginije, Burleya i Cavendisha sa dodatkom arome višnje.
Oznaka jačine na ovom duhanu je 2, premda meni više djeluje da je to lakši duhan (lakši od Original Choicea).
Aroma kod otvaranja podsjeća na slatkasti sok od višnje, ukoliko se vrlo lagano puši relativno je postojana i s vremena na vrijeme se osjeti višnja, u suprotnom aroma nestane nakon par minuta, ostaje samo bezlični dim. Prilično je lagan na jeziku, ne peče previše.
Ovo je dobra zamjena za desert nakon laganog ručka.
Kod ovog duhan nisam osjetio "kiselost" koja je prisutna kod nekih MacBaren duhana.
Preporučio bih ga početnicima za vježbu održavanja žara u luli.
Ocjena 4/10!

Recenzija by K. Kurilj

MacBaren: DARK TWIST ROLL CAKE

MacBaren: DARK TWIST ROLL CAKE

Dakle, ja sam svoj Sveti Gral pronašao!!
Već dugo me neki duhan nije toliko potpuno oduševio da jedva dočekam da dođem doma i da ga napunim u lulu i zapalim. Znate taj prekrasni osjećaj?!

Službeni opis:
A full roll cake tobacco for special moments. Round in taste and quite characteristic.
The specially spiced, dark Cavendish ensures its pleasant taste and harmoniously matches the choice Virginia tobacco.

Znate da ja patim za Virginijama, a da mi je MacBarenova Virginia No1 nešto posebno.
E, ovaj duhan je Virginia No1 sa pojačanjem u vidu Cavendisha.
Duhan je rezan u žetone i to tako da je u sredini svakog žetona tamni cavendish, a izvana virginija.
I to je to... Nikakvih primjesa, dodataka, aroma ili zaslađivača. Samo prekrasan miris spoja ovih duhana, prirodna slatkoća virginije i puni bogati miris i okus čistog duhana.

Probao sam ga pušiti u normalnoj veličini lule i jučer u maslini s promjerom žarnice 22 mm. Kako su žetoni otprilike tog promjera, taman stanu fino naslagani jedan na drugog pa mu odgovara šira lula, bolje diše u takvoj luli. Malo razmrvljenog duhana na dno, pa žetoni, pa malo razmrvljenog na vrh za lakše paljenje. Razmrvljenog ga nisam probao pušiti.

Jednom upaljen, duhan gori prekrasno, mirno i ne prevruće. Tih 6-7 žetona koje sam stavio u lulu su gorjeli puna 3 sata, bez odlaganja lule. Prekrasno nešto!
Na prvu, duhan je malo jak, ali bez brige, ima mirnu i blagu narav i ako poštujete njegov spori ritam izgaranja, neće vas kazniti i ujesti za jezik. Ni u jednom trenutku DT ne postaje naporan, zamoran ili težak.
Room note je prekrasan, blagi, ugodan slatkasto ljepljivi miris čistog duhana.
Okus u ustima još bolji, karamelno kremasta slatkoća koja vam prožima cijela usta čini ovaj duhan idealnim za nakon jela umjesto deserta.

Ovo što sam ja otvorio je paketić koji sam imao u podrumu od 2001. g., dakle postarija varijanta. Definitivno ću nakupovati par limenki za u podrum i jednu za redovnu rotaciju, jer ovaj duhan je jednostavno nešto fantastično, a također je jedan od every day duhana – s kojim se susrećemo skoro pa na svakoj benzinskoj pumpi.

A sad idem zapaliti DT i uživati par sati, jedva sam dočekao opet da imam mir i da mu se mogu posvetiti.

S obzirom da smatram da je ovo jedan od stvarno najboljih duhana koji je MB napravio (uz toliko hvaljene Virginiju No1 i Plumcake), te jedan od ponajboljih duhana koje sam pušio u zadnje vrijeme, ocjena je: 10/10.

Recenzija by: D. Telišman

MacBaren: DARK TWIST ROLL CAKE

Konzerva

Na prvi njuh(?) osjeti se kombinacija virginije, a onda i mirisi meda, čokolade i ruma. Relativno slatkasti miris, ali ni blizu nekim cavendish duhanima. Miris nije prejak, recimo 2 od 3. Moj je bio dosta suh, tako da sad stoji u staklenci i rehidrira se.

Duhan

Duhan je roll cake, recimo kao kovanice od 10 lipa. Na diskovima se fino vidi tamna virginija izvana i Dark Fired Kentucky iznutra. Lulu sam napunio tako da sam rub-out-ao diskove do pola, tako napunio lulu i onda s tamperom lagano pritisnuo dolje. Fino ravnomjerno izgara za sada. Evo dolje s njihovog sajta kako ga proizvode.

Dark Twist was introduced in 1955. It is rightfully the most known of the MacBaren Roll Cake tobaccos. Whole leaves are used as wrapper for the rope and the inlay is divided into two groups.
The first group contains 100% pure Virginia tobaccos, meaning that the whole leaves are used as wrapper leaves and the leaves with small imperfections are used as the inlay.
The second group contains whole Virginia leaves as wrapper and Dark Fired Kentucky as inlay, meaning you see the dark tobacco in the centre and the brighter Virginias around it.
After the tobaccos have been spun into ropes it is stored for weeks and then cut into small coins. The blend of Dark Twist is broken down as follows. For every 2 coins of Virginia tobacco there is 1 coin with a centre of Dark Fired Kentucky.
Like most of our spun tobaccos, water and maple sugar are boiled and added to the tobacco. This is all we add, so the taste is very natural with the interplay between the natural sweet Virginias and light sour and smoky flavour from the Dark Fired Kentucky perfectly blended to create a natural tobacco taste.

Dimljenje

Njaaaammmm!!!! Kombinacija virginije i dark kentuckyja je fantastična. Nevjerojatno kako se dopunjavaju duhani. Inače ja jako volim virginiju, ali ovo je vrhunac. Kao sladoled od čokolade, pa još na vrhu preljev od jagoda. Duhan nije prejak, opet, rekao bih negdje 2 od 3. Izgara fino, ravnomjerno i čak ni ne osjetim neku razliku sad nakon 3/4 popušene lule. Okus je mrvicu slatkast, dosta manje slatkast nego što bi očekivao kad sam pomirisao konzervu. Osjeti se viriginija i uz to još neki zemljani miris, isto tako dosta lagano. Izvrstan duhan za one koji ne vole teške aromatike (fuj), ali ne vole ni latakiu. Najviše mi je žao je što nemam veću lulu da dulje mogu uživati u ovom.

Room note

Žena zadovoljna. Imam dozvolu za zapaliti Dark Twist dok je ona doma. Sapienti sat.

Ukupno

Sjedi, 5! Ovaj duhan mi je definitivno u top 5. I postao mi je dio stalne rotacije. Inače pokušavam uvijek pronaći koje piće bi odgovaralo uz koji duhan, ali ovaj mi je toliko fin sam po sebi da za sada jedino vodu pijem uz njega. Ak' pronađem nešto, javim.

Recenzija by Zem

MacBaren: GOLDEN AMBROSIA

MacBaren: Golden Ambrosia

Posle skoro cele popušene kese, a iza kratkog opisa koji je dao MB za ovaj duvan:

Manufactured from choice Burley and Virginia, and mixed with cask mellowed Burley. Golden Ambrosia is light burning and aromatic.

Otkrio sam gde se krije unuk velikog Navy Flakea. Dugo sam, samo zbog imena koje mi nije obećavalo, izbegavao da ga probam. Dobitna kombinacija izgleda leži u odnosu Virginije i Burleya, a iza kojih stoji MB sa svojim podrumima.
Iako nije “flake“ kao njegov deda, već “ready rubbed“, što će reći da je iz “cake“-a isečen malo deblje nego za “flake“, a zatim razmrvljen - pruža mogućnost da se lula lepo i ne jako napuni. Malo “vazdušastije“ punjenje verovatno omogućava i da se u džepovima između duvana razviju sve fine arome.

Posle par dimova počinje da se oseća duboki i blagi slatko-gorki ukus sličan onome kod NF, ali ne tako jak. Aroma virginije je vrlo prijatna, produbljena burleyem, ali nikako naporna. Odličan višeslojni, celodnevni duvan u kome treba uživati pre jela da bi se osetile sve blage i prijatne arome od slatkastog (nalik medu), zatim u burićima dugo odležalog belog vina, do raznih puterasto - bademastih ukusa. Iako je od početka do kraja ukus postojan, pred kraj se ipak malo intenzivira. Room note - blag i prijatan.

Preporuka za trenutke odmora od ostalih aromatika ili latakija, ili trenutke kada bi uživali u prijatnom i nežnom dimu bez želje za senzacijom čula nekim jakim ukusima. Svakako ga treba lagano pušiti.
Ocena 9/10.

Recenzija by Beluga

MacBaren: MIXTURE MODERN

MacBaren: Mixture Modern

U stvari, to je nekadašnji Mixture Mild, ali EU zabranom izraza kao mild i light, postao je Modern.

Sadrži: Burley, Virginiju i Black Cavendish; obrada: Air Cured

Duhan u kesici miriše nešto kao nugat i grožđice, slično mnogima. Vlažnost je prava i lijepo se puni.
Puši se dobro, gust dim, malčice vruć, pa se ne valja prenagliti puhanjem. U početku dim je djelovao prazan, ali na trećini lule razvio se divan miris nekakve recimo lješnjak kreme sa finim podtonovima. U prostoru ostaje prijatan više voćni i badem miris. To je sve stvar osobnog ukusa i dojma, zato neću puno o aromi. Iako je još uvijek aromatik, taj duhan dopušta da se razvije i prirodni duh duhana, na jedan suptilan, manje agresivan način, zato i ne smeta pušačima aromatika, pa i nepušačkoj okolini.

Značajno je reći, da je to all-day duhan koji se lako puši i primjeren je i za početnike kako i za iskusne pušače, a posebice za one koji su odlučili da pređu sa aromatika na engleske mješavine. To je u stvari bila i moja namjera, jer iako sam ljubitelj aromatika, ne mogu da ne probam i cijenjene orijentalce i engleze, jer jednom se živi i ne smijemo propustiti priliku da probamo različite stvari.

Recenzija by Pipeclubsi

MacBaren: MIXTURE SCOTTISH BLEND

MacBaren: Mixture Scottish Blend

Ovo je čudo od duhana.
Kad napuniš lulu ovim duhanom, odmah ti postane jasna ona furka kad stari lulaši usred priče zastanu, prinesu lulu ustima i zablokiraju nepomični svojih petnaestak sekundi...

Definitivno duhan za preporučiti početnicima, kako bi se naučili pušiti.
Ja ga pušim kad me jači aromatici umore, ali nakon par 100 grama, poželim nešto drugo i opet padne u zaborav par mjeseci... uglavnom 2-3 puta godišnje stučem par stotinjak grama u šutu, i svaki put me oduševi.
Početnici, ako nauče pušiti sa ovim duhanom, nema više fore da će ih bilo koji MB ugristi za jezik, ali u principu, koliko sam skužio, puno njih ga se nakon nekog vremena "odreknu" ... to bi se moglo interpretirati na način da je duhan dosadan ?!?
Pa ustvari i je dosadan ako voliš šarati po aromaticima, ali sa druge strane je neka vrsta "baze" za koju znaš da je dobra i kojoj ćeš se uvijek vratiti kada "ostaneš bez teksta" u moru nepredvidivih aromatika...

Nije presladak, nije pikantan, ne usmrdi prostoriju, ne ubije te nikotinom, ne otruje te sa brdo kemikalija... uglavnom "normalan" duhan kojeg bi svako trebao probati.
Ovo je definitivno favorit među duhanima koje kupujem kod nas... standardno prevlažan iz kesice, ali ne smeta, lako posušit...
Uobičajena procedura mi je izvaditi 10 grama i ostaviti u polupokrivenoj posudici da se osuši jedan dan... usput ga i protrljam da se sav lijepo razdvoji.
Miris sirovog duhana je odličan... prilično jak i "čudan" u nekim segmentima, pa tako se može i prepoznati i jedna skrivena nota mačje pišaline i amonijaka... miris gume, pa do malo standardnijih mirisa meda, sijena, južno američkog voća...

Kod paljenja lule moj omiljeni Burley pokuca na nepce i napuni usta orasima i lješnjakom... lagana Virginia poprati orahe i zalije ih slatkoćom i medom... to potraje par dima; onda dođe faza kada usta napuni svježina mentola i Virginija se sa slatkoga prebaci na blago kiselkastu aromu limeta... pa nastupe razne aroma voća pojačane tom blagom kiselom notom koja lagano pređe u aromu ruma i prženog šećera...
Sa tog okusa voća prelivenog rumom i šećerom, Cavendish sve to pretvori u kremu koja napuni usta i poželiš da to potraje vječno...
No, ubrzo rum zamjeni Whiskey, pa se sve opet vrati na voće, i što smo bliži dnu lule, to se laganim podizanjem temperature počne naglašavati lagana kiselost u kombinaciji sa slatkoćom tipičnom Virginije...

Uglavnom, svaki dim ovog duhana je drukčiji i skoro pa je nemoguće ga malo detaljnije razložiti... taman osjetiš okus koji ti se sviđa; povučeš dim da ga malo bolje osjetiš, kad ono opet nešto drukčije... još bolje... i tako od početka do dna lule...
Ovaj duhan trpi malo više temperature, no u tom slučaju ćemo izgubiti mrvicu onih voćnih nota, ali pojačati kiselo slatku stranu. Meni se najbolje pokazao u manjim lulama sa kraćim usnikom di dim malo toplije legne na jezik, i tu dođe do izražaja punoća i gustoća dima, dok se u većim lulama više naglasi Burley.

Ovo je stvarno sami vrh istraživanja aroma koje je MacBaren pružio svojim pušačima i jako malo duhana mi je leglo bolje od ovoga.
Retrogusto je fenomenalan, i slatka patina koju ostavi u ustima traje jako dugo.
Što se tiče grižnje za jezik, ja nisam imao tih problema, čak ni kod malo toplijeg pušenja, al vidim da se dosta njih žalilo, pa pripazite malo.
Sa ovim duhanom preporučam malo duže pauze, jer sve te arome znaju smoriti malo, a i nepce se navikne na sve to i počne "ignorirati" određene okuse pa onda bude ustvari šteta duhana.

Preporuka i ocjena 5/5

Recenzija by gstaraz

MacBaren: NAVY FLAKE

MacBaren: NAVY FLAKE

Da nas podsjetim na jedan vrlo dobar duhan dobavljiv i kod nas.
Za one s manje lulaškog staža, duhan dolazi u malenoj kutiji vrlo prikladnoj za nošenje, pa i kad se isprazni, super za porciju omiljenog duhana za po vani...
Flake je veličine kaugume, žvakaće ili kako se to već knjiški kaže. Karakterizira aroma po medu.
Pušio sam to dosta davno i tako da sam razmrvio flake. Ovoga puta sam koristio preporučenu MacBaren metodu, a malo sam i surfao i na par mjesta našao da je za flake preporučena billiard lula zbog oblika i nagiba žarnice bla bla...
Dakle, samo sam dva puta presavinuo flake i to tutnuo u lulu. Rezultat je bio stvarno odličan. Dim je blago sladak, ne pretjerano, ali se i kuži da je duhan, a ne duhan namočen u neki sirup... Jedino što se na početku lula par puta ugasila i zrak je malo "zviždao" pri uvlačenju, ali je to za flake normalno jer se duhan nakon par minuta fino raširi po luli.
Prednost flake duhana bi i trebalo biti u tome da je duhan prešan i rezan u pločice, pa time bolje zadržava sokove i aromu, pa sam zato i htio probati flake pušiti kao flake, a ne ga mrviti i dobiti "normalan" duhan. Jedino što malo veća vlažnost može uzrokovati češće gašenje. Pa koga to previše ne nervira, nek' proba.

Navy flake je vrlo dobar duhan, iako smo se mi možda već navikli na razno razne oblizeke. Ne grize za jezik, ukusan od početka do kraja, dobro i sporo gori (sporije nego rezani duhani)... Jedino je mala mana to što ga se mora pripaljivati češće nego rezane duhane. Nekako si mislim da ću se češće igrati s tom vrstom duhana. Čisto za promjenu.

Sorry, ja ne mogu cifrati kao lakoperci na TobaccoRewievs tipa "ima okus po medu, a u pozadini prženi badem i sušeni brabonjčići..." – duhan je fin i to je to. Točka.

Recenzija by Fubar

MacBaren: ORIGINAL CHOICE

MacBaren: ORIGINAL CHOICE

Burley, Virginia, Black Cavendish

Omot je izvana iz kartona, što djeluje posebno zanimljivo, a naljepnica sa duhanskim listom bez nekih sličica daje na znanje, da se radi o ozbiljnijem duhanu bez dodanih posebnih aroma. Ipak iznimno je blag i dovoljno sladak, a istovremeno ne ubija aromu pravog duhana, pa je odličan za početnike i one koji prelaze sa aromatika na jače prirodne mješanice. Zbog tih svojih karakteristika može se pušiti u bilo koje doba dana i onako usput uz druge djelatnosti.
Njegova neutralnost neće privući ljubitelje engleskih duhana, a možda neće biti ni interesantna ljubiteljima voćnih aditiva. Ipak ima svoje mjesto u spektru ponude i jedna je od, na neki način, potrebnih karika u lancu.

Recenzija by Pipeclubsi

MacBaren: ORIGINAL CHOICE

Jako specifičan duhan; prilično odskače od ostalih MacBarena.
Izrazito jaka aroma i isto tako jak room note.
Kod otvaranja pakiranja, arome koje pogađaju su breskva, marelica, kakao, sirup od vanilije, karamelizirani putar.
Izgled je isto specifičan... pretežno crni duhan i izgleda kao da je neko u paket istreso napola popušenu lulu ili ispeko rakiju od duhana i onda blago posušio drope koje su ostale i spakirao u vrećicu.
Jako vlažan duhan kojeg ja preferiram posušiti par sati prije pušenja.

Lijepo gori, i čim zapalimo, nestane aroma breskve i marelice. Najintenzivnija aroma je sirup umjetne vanilije, blaga gorčina kakaa, izgorjeli karamel, bademi i osjeti se čak lagana svježina cherryja. Sve arome osim cherryja su izrazito jake, na granici nelagode i osjeća se pretjerana kemija.
Teško je reći je li sladak ili gorak duhan... Virginia i Burley drže taj balans slatko - gorkoga, di Burley možda naglasi malo gorčinu, ali brdo teško fermentiranog duhana u mješavini opet vrati balans prema slatkom.
Kad se lula zagrije, dominantnu aromu sirupa od Vanilije zamjene kakao i karamel (oba sa blagom gorkom notom) a Vanilija nastavi pratiti u pozadini.

Retrogusto je isto pretjeran i traje satima.
Svrstao bi ga u zimske duhane, jako teškog okusa i intenzivne čokoladaste room note.
Nikotinski je jako slab i ne zadovoljava u tom segmentu.
Ljubitelji Virginia najvjerojatnije neće voljeti ovaj duhan.
Jako zagađuje lulu.
Meni se u par navrata što sam kupio paket, nije svidio.

Ocjena 2/5

Recenzija by gstaraz

MacBaren: PLUMCAKE

MacBaren: PLUMCAKE

Službeni opis:
A mixture of fully ripe Virginia tobaccos, sliced, cask mellowed Burley tobaccos, dark spicy Cavendish and just a touch of Latakia. To give Plumcake an elegant aroma the blend has been flavoured with aged Jamaica Rum.

Nekih desetak godina pušim ovaj odlični MacBarenov duhan i NIKAD, ALI NIKAD nisam u njemu osjetio latakijski dio. Neki dan ga Nikola otvori i pomiriše, i kaže k'o iz topa "fini latakijski!". Da sada nisam išao istraživati o njemu, ne bih vjerovao da stvarno ima latakije u sebi. Toliki je taj latakijski dio u njemu. Tek da zaokruži cijelu priču, u nijednom trenutku ne postane dominantan.

Meni vrhunski duhan, uvijek imam par limenki u podrumu jer "ležanjem" ovaj duhan stvarno dobije mnogo na aromi i mirisu. Kad pomirišite duhan iz limenke dominira snažan miris grožđica i suhih šljiva. Duhan gori ravnomjerno i mirno, bez puno pripaljivanja. Probajte aromu nove limenke i one koja je 5 ili više godina odstajala. Vjerujem da ćete ga nakon toga početi gomilati i spremati na dulje vrijeme.
Uz Virginiju No1, meni je ovo jedan od najboljih MacBaren duhana, upravo zbog odličnih omjera u mixtureu, jer nije prejak i odlično gori.

Ocjena 8,5/10

Recenzija by D. Telišman

MacBaren: PLUMCAKE

Danas sam, nakon soljenja svoje humbrijevke i njenog odmaranja nakon tretmana lijepo istu napunio 5 godina starim duhanom iz naslova. Eto - po prvi put nakon svih ovih godina, ja sam osjetio okus duhana iz svježe (i nadasve učinkovito) očišćene lule. Ja sam taj dim ŽVAKAO. Predivno! Znam kako to vama zvuči nadasve prozaično, no, eto, meni je to povratak na nešto što sam, u jednom trenutku, zaboravio.

Plumcake odstajao barem 5 godina - predivan miris koji je opravdao i svojim okusom suhih šljiva i grožđica. Nisam još vičan recenzijama duhana (čitam, učim se...), no mogu vam reći što sam uočio - punoća mirisa, osjećaj one zrele arome i savršeno očuvana vlažnost duhana su, meni barem, nakon svih ovih godina, potvrdile sve to u svojem okusu. Svaki, vržmo-ga-reć, peti dim bih nakon što sam ga izbacio iz usta lagano kroz nos udahnuo u pluća - onako, oprezno. I ni to nije bilo neugodno iskustvo...
Jedino što kod sada otvorene limenke ne osjetim onaj okus ruma koji osjetim kada mirišim taj duhan - ostalo mirisi imaju svoju korespondenciju sa okusnim notama.
Meni jedno novo/staro iskustvo koje duuugooo, duuugooo nisam osjetio, iskustvo koje me je jako razveselilo. Rado bih taj duhan podijelio sa nekim iskusnim tko bi mi rekao na što još obratiti pozornost.

Pošto sam kuhao dok sam uživao u duhanu, u jednom sam trenutku pustio lulu da se sama ugasi jer sam morao kemijati po kuhinji. Upalio sam je nakon 15-ak minuta i u miru dovršio ovaj nadahnjujući doživljaj. Duhan mi se nije gasio do pred sam kraj lule (Humbry Briar: dužina glave 48 mm, obujam glave na vrhu 35 mm, promjer žarnice 22 mm, dubina žarnice 40 mm, drži filter od 9 mm), lula je bila napunjena 3/4 i upotrijebio sam 4 šibice - na kraju je ostao samo bjeličast sivi pepeo. Predivno iskustvo - lula je OK, duhan je dižestivski sladak i prepun duhansko/voćnih okusa.

Recenzija by Adept

MacBaren: STOCKTON

MacBaren: STOCKTON

A spun tobacco, cut in small bird"s eye. A very special, mild and cool tobacco, manufactured from ripe and choice Virginia tobaccos, to which a touch of Cavendish has been added to bring about a specially rich aroma.

Ovaj MacBarenov duhan (koji se proizvodi još od 1953!) je pakiran u klasičnoj limenci od 50 g. Prilikom otvaranja limenke, aroma vas neće oboriti s nogu kao kod npr. nekog Sillem'sa, jer je ovo ipak klasični, tradicionalni duhan, ja bih rekao – vrlo profinjenog i slatkastog mirisa. Ništa spektakularno, a opet na neki način primamljivo! Rezan je u tzv. žetone, tj. spun cut, što se meni osobno sviđa zato što se lako puni i bez trganja, samo oprezno slažete "žetone" jedan na drugi i ugurate ih u žarnicu. Kod paljenja vam može zadati manjih problema, ne zato što ne želi gorjeti, već zato što se od temperature izdiže i želi "pobjeći" iz žarnice. No nakon malo tampanja, počinje uživancija! Duhan je dosta kompleksan i aroma se mijenja kako se približavate dnu žarnice. U startu bi vas mogao ostaviti ravnodušnim, no već nakon otprilike jedne četvrtine žarnice otkriva svoj pravi karakter – aroma se mijenja iz slatkaste u povremeno lagano "paprastu" uz sve međunijanse. Pri dnu žarnice stvarno postaje ugodno sladak, no ne onako kako bi mogli očekivati od MacBarena (da vam izlazi na uši), već stvarno ugodno sladak! Duhan gori izvrsno i cijelom površinom, bez previše (ili uopće) pripaljivanja, jedino je potrebna pomoć tampera tu i tamo. Bio sam skeptičan prema ovom duhanu jer inače virginije nisu moj prvi izbor, no stvarno me ugodno iznenadio i vjerujem da ćemo se još dugo družiti, pa makar u onim trenucima kad mi je već raznih latakija preko glave

Ocjena 10/10 – možda vas neće oduševiti kao mene, no dajte mu priliku i posvetite mu malo vremena, možda se i vama nađe u svakodnevnoj rotaciji!

Recenzija by: R. Pongračić

MacBaren: VIRGINIA N°1

MacBaren: VIRGINIA N°1

Službeni opis:
A ready rubbed tobacco, manufactured from a selection of choice, ripe Virginia tobaccos, which gives Virginia No. 1 a mild, sweet smoke.

Duhan s kojim se redovno družim od samih početaka. Prekrasni krupno rezani zlatnožuti komadi virginije. Doživljaj u luli: slatko mirisan, sladak na jeziku, ne prejak ali ni preslab – baš taman. Room note odličan!
Sve u svemu vrstan duhan, po meni jedan od top 5 MacBarenovih duhana.
Negdje sam pročitao da je dodatno šećeren, ako jest, stvarno su pogodili – jer meni je ovo pravi desertni duhan. U puno slučajeva ga zapalim nakon obilnog jela umjesto deserta, umjesto kolača. Ostavlja fini slatkast okus u ustima, pomalo meden.
Oprez, hoće pošteno ugristi za jezik ako se ne pazi, iskustvo u pušenju ovdje ne igra veliku ulogu. Znao je on pošteno iznenaditi iskusne pušače.
Puniti ga "rahlo" i pušiti polako, tek tad se pokazuje pravi miris i okus Virginije No1.

Recenzija by D. Telišman

MacBaren: VIRGINIA N°1

Prvi put prije mnogo godina kad sam podimio lulu ovog duhana, ozbiljno sam razmišljao o tome da odem do hitne da mi daju nešto da mi sredi usta... ne samo da je ugrizlo za jezik, već mi je uništio totalno usta; čak su me i zubi boljeli.
Jedno tri dana mi je trebalo da se oporavim.

Nakon par godina, bila je neka frka, i uglavnom, ovo je jedini duhan kojeg su imali, pa sam mu dao drugu šansu.

Poučen prijašnjim iskustvom, jaaaako oprezno sam krenuo u seansu i napokon uspio uživati u ovom duhanu.
Ima par caka sa ovim duhanom kako bi dobili ugodan dim... a ustvari moguće je izvući dvije skroz različite arome iz njega.
Pošto se radi o Virginiji, sa brdo šećera, poželjno bi bilo te šećere otopiti da dobijemo onu pravu Virginia slatkoću, a ne izgorjeti ih.

- Ako duhan izgorimo, dobit ćemo aromu karamela, pa čak i neku laganu gorčinu.
- Ako duhan skuhamo, dobit ćemo nevjerojatnu slatkoću, koju rijetko koja druga mješavina može dati.

Meni se više sviđa kuhanje ovog duhana, a za to je potrebno znati pušiti, te bez uputa za korištenje ne bih ga nikada preporučio početniku.
Štos je u sredini lule imati relativno mali žar (ne da cijela površina lule bude kao vrh cigare!), i stalnim tampanjem pomalo ili šetati žar, ili naguravati pomalo duhan sa rubova žarnice na mali žar kako bi se održao.
To će dozvoliti da se duhan skuha oko žara i ustvari izgori bez da izgori i da otpusti aromu i slatkoću šećera. Malo bedasto zvuči, ali više manje je tako.
Osim toga, dobro je da je duhan malo vlažan kako bi bilo dovoljno pare oko žarnice da bi se skuhao okolo.
Ako ga izgaramo u oblacima dima i suhog ko barut, šećer u duhanu će se karamelizirati i dobit ćemo tipičan miris i okus karamela (i ujest će ako nemamo istrenirana usta).
Izgaranje naravno vuče za sobom i visoke temperature, a ne pojača aromu ili snagu, pa je vjerujem to i razlog što se mnogi opeku sa ovim duhanom.
Dakle, moj savjet je: kuhajte, ne roštiljajte!

Meni recimo, ovaj duhan nije legao kao duhan za podimiti kad nam se silno puši, već više kao šlag na kraju dana, kad se poželimo degustiranja u potpunom miru.
Zbog gore navedenog igranja sa žarom, preporučam lulu sa širokom žarnicom, jer je lakše šutati taj žar okolo ili nabacivati drva na vatru kad imamo prostora za manevar, no, može se i u manjim lulama pušiti, ali oprez!
Osim toga, ovaj duhan je kao stvoren za popraviti kakvu mješavinu koja vam je prelagana ili vodenasta... 20 - 30% Virginie No.1 će svakom slabijem duhanu dat malo slatkoga i punoće, a jače duhane će spustiti malo, pa vrijedi probati.
Odličan je u kombinaciji sa malim postotkom Latakije (Wellauer ili McConnell) i arome ruma (Navy Flake).

Sve u svemu, nakon što sam ga naučio pušiti, ovo je jedan od duhana od kojih uvijek barem kvarat kile stoji u buksi i svako toliko sa guštom podimim lulu sa njime, mada, eto, više volim kad mu se pomoću kakvog drugog duhana u mixu usmjeri aroma i da malo definicije.
Znači, ako očekujete oblak dima iz vaše seanse, to nije duhan za vas; ali ako se zaželite slatkog hladnog srkanja i igranja sa lulom, onda teško da čete naći nešto bolje.

Malo je teško opisati okus ovog duhana, ali da probam...
- Slatko, limunasto, medeno... izrazito jednostavna aroma, ali jako fino izbalansirana.
Treba mu par dima da se zagrije pa da počne davati aromu i slatkoću; na početku je malo preblag, ali čim "destilacija" krene, postane predivno sladak.
Što više idemo prema dnu lule, slatkoća prelazi pomalo u limunastu kiselkastu aromu koja je isto jako prijatna.
Tijekom cijele lule prati osjećaj da je duhan jako lagan pa nas to može zavarati da počnemo jače i učestalije uvlačiti kako bi razgorjeli duhan; i to bi mogao biti razlog puno opečenih jezika sa Virginiom No.1 (ako se ne varam, to je bila greška kod mene kod prvog susreta sa ovim duhanom).
Ovako sama po sebi, aroma ostaje dosta nedorađena... kao da skuhamo dobar temeljac i stanemo na tome, umjesto da sa njim sada napravimo neki sos za prste polizat.

U principu, mislim da tko god voli duhane tipa Scottish Mixture, Navy Flake, Mixture Modern i ta ideja aroma, voljet će i ovaj duhan.
Za razliku od ovih navedenih duhana, Virginia nema ono peckanje po jeziku tipa Perique kojeg osjetimo u Škotu, nema onaj tipičan miris Navy Flakea (ono po bačvama ili kako kažu rumu), nema 101 nijansu aromica kao Mixture Modren... znači, čisti jednostavni okus Virginie bez ikakvih dodataka, osim možda malo šećera povrh prirodne slatkoće Virginie.

Room nota i nije nešto na žalost
Ostavi dosta "zavezana" usta sa retrogustom agruma i blago nadražene pupoljke za osjećaj kiselog. Nadraženost nestane u roku od petnaestak minuta, dok retrogusto traje dobrih sat vremena.

Recenzija by gstaraz

MacBaren: VIRGINIA N°1

Lula za početnike